Visa tiesa apie kačių kastraciją ir sterilizaciją

Dažnai kačių šeimininkai pasvarsto: ar verta sterilizuoti/kastruoti savo augintinį? Ar tai nesukels neigiamų padarinių? Ar katės charakteris pasikeis? Nerimauti tikrai nėra dėl ko: kačių sterilizacija ir kastracija  ne tik gali padėti išvengti nepageidaujamų palikuonių, bet ir turėti teigiamą poveikį katės sveikatai. Ši įprasta medicininė procedūra leis katei gyventi ilgesnį, sveikesnį ir laimingesnį gyvenimą.

Paprastai katės sterilizuojamos, o katinai - kastruojami tuomet, kada jie sulaukia 6 mėnesių amžiaus.<br>123rf nuotr.
Paprastai katės sterilizuojamos, o katinai - kastruojami tuomet, kada jie sulaukia 6 mėnesių amžiaus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Lokianskienė

Jul 20, 2014, 4:01 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 8:38 PM

Kas atliekama sterilizacijos arba kastracijos metu?

Katėms chirurginiu būdu pašalinamos kiaušidės ir gimda, o katinams pašalinamos sėklidės. Nors tai yra pakankamai nesudėtinga procedūra, tačiau tai gali atlikti tik licencijuotas veterinaras. Prieš operaciją gyvūnas apžiūrimas, gali būti paimami ir kraujo mėginiai. Galite būti tikri, kad gyvūnas operacijos metu nieko nejaus, nes jam bus taikoma bendroji nejautra. Po operacijos veterinaras suteiks Jums visą reikiamą informaciją, kaip rūpintis gyvūnu po sterilizacijos arba kastracijos. Paprastai katės visiškai atsigauna jau po kelių dienų, o chirurginis pjūvis užgyja po 10-14 dienų

Kodėl verta sterilizuoti kates ir kastruoti katinus?

1. Populiacijos kontroliavimas

Kačių šeimininkai dažniausiai pasirenka sterilizuoti ar kastruoti augintinius dėl nepageidaujamų palikuonių. Sunku net įsivaizduoti, kokio kiekio palikuonių gali susilaukti kačių porelė per septynerius metus - tai gali būti net 781 250 kačiukų! Taigi, norint to išvengti, patartina kates sterilizuoti, o katinus - kastruoti.

2. Hormonų veikiamo elgesio kontroliavimas

Vis dėlto, kačių populiacijos kontroliavimas  tikrai nėra vienintelis sterilizacijos ar kastracijos privalumas - hormonai gali neigiamai veikti kačių elgesį, tačiau po kastracijos ar sterilizacijos šią problemą galima pamiršti. Net 90 procentų kastruotų katinų nustoja žymėti savo teritoriją bei konkuruoti su kitais katinais, o katės nebeerzina savo "keistu" elgesiu, kuris būdingas rujos metu. Operacija taip pat gali užtikrinti, kad gyvūnai nenorės klaidžioti toli nuo namų, ieškodami partnerių poravimuisi.

3. Užkertamas kelias ligoms

Sterilizavus katę, tikimybė susirgti pieno liaukos navikais sumažėja net 90 procentų. Katinai apsaugomi nuo sėklidžių vėžio, jei kastracija buvo atlikta dar iki 6 mėnesių amžiaus.

4. Tai - ekonomiška

Nors kai kurie kačių augintojai teigs, kad kastracija ar sterilizacija kainuoja pernelyg brangiai, tačiau pagalvokite, kiek kainuotų išlaikyti visą kačiukų vadą... Nors kačiukus visada galima padovanoti ar parduoti, tačiau ne visada galite būti tikri, kad jie pateks į geras rankas ir neatsidurs ir taip perpildytose gyvūnų prieglaudose.

Ar katės charakteris pasikeis?

Mažai tikėtina, kad katės charakteris gali visiškai pasikeisti, išskyrus minėtus elgesio pokyčius. Kai kurios katės po operacijos tampa tingesnės ir gali priaugti svorio, todėl reikėtų pasirūpinti maisto normavimu ir (arba) dietiniu maistu. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad ne 25 procentai kačių savininkų mano, kad po kastracijos ar sterilizacijos jų augintiniai tapo „labiau supratingais“. Vis dėlto, neverta baimintis, kad po operacijos katės gali prarasti žaismingumą ar medžioklinius įgūdžius.

Kada geriausia kastruoti ar sterilizuoti kates?

Paprastai katės sterilizuojamos, o katinai - kastruojami tuomet, kada jie sulaukia 6 mėnesių amžiaus. Vis dėlto, vis labiau populiarėja ankstyvesnė sterilizacija/kastracija. Anksčiau atlikta operacija gali užkirsti kelią kai kurių problemų, pavyzdžiui, šlapinimosi ne vietoje („teritorijos žymėjimo“) atsiradimui.

Nors kai kurie  kačių šeimininkai vis dar mano, kad sterilizuodami/kastruodami gyvūnus juos „nuskriaudžia“, tačiau tai - tikrai klaidinga nuostata. Kur kas neatsakingiau elgiasi tie žmonės, kurie leidžia savo augintiniams laisvai daugintis. Dėl šios priežasties atsiranda daugybė benamių kačių, kurios žūva keliuose ar miršta nuo įvairių ligų. Taigi, jei rūpinatės gyvūnu gerove, pasvarstykite, ar tikrai sterilizacija/ kastracija yra tokia žalinga?

Parengė „VetPet“ vet. gydytoja Viktorija Lokianskienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.