Gyvūnas be dokumentų – nemaloni staigmena ir prarasti pinigai

Vis dažniau pasitaiko atvejų, kai įsigiję šuniuką ar kačiuką, naujieji šeimininkai po kelių dienų pastebi, kad gyvūnas ligotas, paaiškėja, jog nebuvo paskiepytas arba yra mišrūnas, nors pirko kaip grynaveislį. Kaip neapsigauti?

Perkant iš daugintojų neva veislinį gyvūną, tačiau be dokumentų, tikėtina, kad gausite šunį, kurio nė nesitikėjote.<br>Scanpix nuotr.
Perkant iš daugintojų neva veislinį gyvūną, tačiau be dokumentų, tikėtina, kad gausite šunį, kurio nė nesitikėjote.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

VMVT

Feb 9, 2015, 3:18 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:23 PM

Būtina sutartis ir patvirtinimas, kad gyvūnas skiepytas

„Sulaukiame nemažai skambučių iš žmonių, kurie dažniausiai perskaitę skelbimą internete, įsigyja sergantį šuniuką ar kačiuką. Vos parsivežus namo, gyvūnėliui pasireiškia klinikiniai ligų simptomai arba, dar liūdniau, – jis nugaišta. Pasitaiko atvejų, kai mišrūnas parduodamas kaip veislinis, o apgaulė išryškėja tik po gero pusmečio. Surasti pardavėjus pavyksta itin retai, o net ir susisiekus, pinigų grąžinti jie nenori“, – problemas, kylančias nusipirkus gyvūną iš nelegalaus veisėjo, vardija Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė.

Pasak specialistės, dažniausiai žmonės susivilioja mažesnėmis nei veislynuose kainomis, tačiau nepagalvoja, kad gyvūnų gydymui ir skiepams turės papildomai išleisti pinigų. O neseniai įsigyto gyvūnėlio mirties atveju išgyvenamas ne tik netekties skausmas, bet patiriami ir finansiniai nuostoliai.

Prieš perkant gyvūną, R.Sirutkaitytė rekomenduoja pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį. Joje turėtų būti apibrėžtos abiejų šalių atsakomybės. Atsakingi pardavėjai tokias sutartis turi pasiruošę.

Išsirinkus keturkojį, labai svarbu pardavėjo paprašyti Gyvūno augintinio paso arba vakcinavimo pažymėjimo. „Visi parduodami gyvūnai privalo būti paskiepyti ir turėti tai patvirtinantį dokumentą – Gyvūno augintinio pasą ar vakcinavimo pažymėjimą“, – sako R.Sirutkaitytė.

Ar esate pasiruošęs parsivesti į namus keturkojį draugą?

VMVT primena, kad kiekvienas perkantis gyvūną iš nelegalaus veisėjo ar nesąžiningo pardavėjo, skatina neatsakingą veisimą, dėl ko nemažai šuniukų ir kačiukų atsiduria gatvėje. Ir, atvirkščiai, veisiant gyvūnus atsakingai, šalyje mažėja benamių, skurstančių ir sergančių keturkojų. Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau kaip 300 oficialiai VMVT registruotų gyvūnų augintinių veisėjų (https://vmvt.lt/objektai2/LTindex.php, veikla, nr. 77).

Daug įvairaus amžiaus, dydžio ir spalvos linksmų, energingų, švarių šuniukų bei kačiukų laukia šeimininkų prieglaudose. Registruotų Gyvūnų globėjų sąrašą galima rasti https://vmvt.lt/lt/top/viesosios.paslaugos/informacijos.rinkmenos/gyvunu.globeju.sarasas/ Vis dėlto, tiek apsisprendus priglausti pamestinuką, tiek planuojant pirkti šunį ar katę iš atsakingo veisėjo, pirmiausia reikia įvertinti savo galimybes. Kad augintinis netaptų našta ir neatsidurtų gatvėje, labai svarbu apgalvoti, ar nebus per brangu jį išlaikyti, ar pakaks laiko juo rūpintis, ar neerzins išdaigos, papildomi nešvarumai namuose.

Tapkite mūsų draugais ir sekite „Augintinio“ naujienas „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.