Storų adatų dūrius iškentę šunys dovanojo gyvybę

„Laikykite galvą tvirtai, bet švelniai. Svarbu, kad neišsprūstų adata“, – taip kiekvienam šuns savininkui vis kartojo į Vilnių atvykusi veterinarų komanda. Kraujo donorystės akcijoje „Aš ir tu – vieno kraujo“ šunys nesipriešino adatų dūriams. Sostinėje esančioje gyvūnų prekių ir paslaugų centre „Canis Cattus“ susirinkę ramūs ir taikūs, tarsi avelės, šunys tiesiog klusniai gulėsi ant stalo, kur veterinarijos gydytojai jau buvo paruošę kraujo donorystei reikalingą įrangą. 

Vilniuje šunys tapo kraujo donorais. Jų dovana kitiems keturkojams išgelbės gyvybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniuje šunys tapo kraujo donorais. Jų dovana kitiems keturkojams išgelbės gyvybę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2015, 3:30 AM, atnaujinta Jan 5, 2018, 1:20 PM

Prasidėjo babeziozės aktyvumas

Šunų kraujo donorystės akcijos metu portalui lrytas.lt Santakos veterinarijos klinikos vadovas bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos lektorius Mindaugas Paleckaitis sakė, kad šiemet kaip niekad aktyvios erkės, kurių pernešamos ligos, o ypač bebeziozė, jau spėjo numarinti ne vieną šunį. „Pavasarį dažniausiai fiksuojamas babeziozės protrūkis, o kasmet tos ligos paplitimas užima vis didesnį arealą“, – tikino M.Paleckaitis. 

Kai vaistai nuo tokios ligos nebepadeda, paskutinė viltis – kraujo perpylimas. Kraują perpilti tenka ir operuojant blužnį, atliekant kitas sudėtingas chirurgines operacijas ar kai šuo yra po sunkios traumos, nukraujavęs. 

Anot M.Paleckaičio, iš nemažiau nei 25 kg sveriančio šuns paimama 450 ml kraujo. Kartais tiek prireikia perpilti nedideliam šuniui, o kartais užtenka ir labai dideliam keturkojui. 

„Prieš perpilant kraują, atliekamas nuodugnus morfologinis tyrimas. Tikrinama, ar nėra uždegimo, tos pačios babeziozės užkrato“, – tikino jis.

Dvi kraujo grupės

Prieš duodant kraują, svarbu ištirti, koks to šuns kraujo tipas – teigiamas ar neigiamas. Šunys, turintys neigiamą kraujo grupę, pirmą kartą gali priimti abi kraujo grupes – tiek teigiamą, tiek neigiamą. Teigiamą kraujo grupę turintys šunys toleruoja abi kraujo grupes, tačiau antrą kartą perpilant kraują būtina žinoti, kokios grupės kraujas jau buvo perpiltas anksčiau.

Įdomu tai, kad Argentinos dogo, Stafordšyro terjero, vokiečių aviganio, Berno zenenhundo ar bet kurio kito šuns kraujas gali būti perpiltas kitam šuniui.

Šuo, duodamas kraujo, nejaučia jokio skausmo ar diskomforto. Kartais tenka reguliuoti kraujo nutekėjimo greitį, kad nesutriktų šuns širdies darbas. Po procedūros šuniui būtina duoti vandens. Taip atkuriama skysčių pusiausvyra organizme. Prarastas kraujo kiekis organizme atsikuria per 2–3 savaites. Be to, organizmas pagamina šviežio kraujo, šuo tampa žvalesnis, aktyvesnis.

Kraujo donoru gali būti šuo, sveriantis ne mažiau nei 25 kilogramus. Toks šuo per vieną kartą gali duoti daugiausia 450 ml kraujo. Kraujo donoru būti netinkami ir jaunesni negu 1,5 metų ar vyresni negu 8 metų šunys. Duoti kraujo šuo gali ne dažniau nei kas mėnesį.

6 savaitės 

Donoro kraujas specialioje talpykloje šaldytuve, 2-4 laipsnių Celsijaus temperatūroje, gali būti laikomas ne ilgiau negu 6 savaites. „Stengiamės jį panaudoti per penkias savaites. Prieš perpilant kraują, jis sušildomas iki kambario temperatūros“, – aiškino veterinarijos gydytoja Daiva Mineikienė. 

Vokiečių aviganį kraujo donoru tapti atvedusi kinologė Živilė Čepulienė sakė, kad tai daro norėdama pagelbėti kitiems. „Juk nežinai, kada tavo paties šuniui gali prireikti kraujo“, – sakė kinologė. 

Pirma tokia kraujo donorystės patirtis Živilei ir jos šuniui praėjo sklandžiai – šuo gulėjo ramiai, nesipriešino ir tik laukė, kol pasibaigus procedūrai gaus skanėstų. 

Prie kraujo donorystės akcijos prisidėjo Argentinos dogų, Stafordšyro terjerų, Berno zenenhundų ir kitų šunų veislių atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.