Veterinarė perspėja: išalkusios erkės graso skausminga mirtimi

Prieš kelias dienas Dainavos veterinarijos klinikoje buvo diagnozuoti du babeziozės – vienos iš Lietuvoje labiausiai papiltosios erkių platinamos ligos – atvejai. Kadangi šeimininkai kreipėsi laiku, paskyrus gydymą, šuneliai sparčiai sveiksta.

Erkės platina mirtinas ligas ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams.<br>123rf nuotr.
Erkės platina mirtinas ligas ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje jūsų keturkojai gali susirgti šiomis erkių platinamomis ligomis: babezioze, anaplazmoze, erlichioze ir borelioze (Laimo liga).<br>ncbi.nlm.nih.gov asociatyvi nuotr.
Lietuvoje jūsų keturkojai gali susirgti šiomis erkių platinamomis ligomis: babezioze, anaplazmoze, erlichioze ir borelioze (Laimo liga).<br>ncbi.nlm.nih.gov asociatyvi nuotr.
Veterinarijos gydytoja Ramunė Dvaržeckienė.<br>Asmeninio archyvo (Facebook) nuotr.
Veterinarijos gydytoja Ramunė Dvaržeckienė.<br>Asmeninio archyvo (Facebook) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Veterinarijos gydytoja Ramunė Dvaržeckienė

Feb 29, 2016, 8:54 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 3:37 AM

Kokias ligas Lietuvoje platina erkės?

Norėčiau priminti, jog Lietuvoje jūsų keturkojai gali susirgti šiomis erkių platinamomis ligomis: babezioze, anaplazmoze, erlichioze ir borelioze (Laimo liga).

Kaip laiku atpažinti susirgimą?

Jeigu ant savo augintinio radote įsisiurbusią erkę, rekomenduoju ją nedelsiant pašalinti ir 2 – 4 savaičių atidžiai stebėti jo savijautą.

Babeziozės ligos simptomai

Inkubacinis periodas 10 – 21 dienos.

Karščiavimas (ligos pradžioje), apatija/vangumas, silpnumas/mieguistumas, liesėjimas, nenoras ėsti, vėmimas/viduriavimas, šlapimo spalvos pokytis (iki „tamsaus alaus“ spalvos), dažnas kvėpavimas, blyškios gleivinės.

Babeziozė dažnai komplikuojasi inkstų, kepenų, neurologiniais pažeidimais. Jei klinikos eiga žaibinė ar ūmi pasitaiko net ir gaišimų.

Gyvūnai, persirgę babezioze, lieka nešiotojais visam gyvenimui. Infekuotas babezijomis šuo per įkandimus gali jų perduoti neužsikrėtusiam šuniui. Šuningos („nėščios“) kalės gali perduoti babezijas savo negimusiems šuniukams. Taip pat babezijas galima perduoti ir perpilant infekuotojo šuns kraujo neinfekuotajam.

Anaplazmozės ligos simptomai.

Inkubacinis periodas 10 – 14 dienų.

karščiavimas iki 41 laipsnių Celsijaus, apatija/depresija, silpnumas, nenoras ėsti, padidėję limfiniai mazgai (retai pasitaiko), šlubavimas/nenoras judėti dėl daugybinio sąnarių skausmingumo (poliartrito), Galimi neurologiniai pažeidimai dėl ko pasireiškia traukuliai, kaklo skausmingumas.

Kai kuriems gyvūnams būna virškinimo trakto ar kvėpavimo sistemos sutrikimo požymių: vėmimas, viduriavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas. Akių pažeidimai.

Boreliozės (Laimo ligos) simptomai:

Sunku diagnozuoti, nes inkubacinis periodas 1 – 5 mėnesių.

Odos bėrimas labai retai pasitaiko, pakilusi kūno temperatūra būna intermituojanti (kintanti), apatija/depresija, liesėjimas, padidėję limfiniai mazgai, spontaninis šlubavimas, kuris trunka 3 – 4 dienas (gali pradėti šlubuoti skirtingomis galūnėmis nei prieš kelias dienas), nenoras judėti dėl patinusių sąnarių, artrito (sąnarių pažeidimo), padažnėjęs šlapinimasis ir troškulys dėl glomerulonefrito (inkstų pažeidimo), gali būti širdies ir nervų sistemos pažeidimų.

Erlichiozės ligos simptomai.

Inkubacinis periodas 7 – 21 dienos.

karščiavimas, vangumas/nenoras judėti, nenoras ėsti, liesėjimas, šlubavimas dėl sąnarių skausmo, iš akių/nosies išskyros, kraujavimas iš nosies, kraujosrūvos ant dantenų ir pilvo, galūnių ir sėklidžių kapšelio edema (audinių pabrinkimas), padidėję limfiniai mazgai, dusulys, traukuliai, raumenų trūkčiojimas, vėmimas, padidėjęs troškulys, blyškios gleivinės.

Ypač jautrūs erlichiozei yra jauni šuniukai ir Vokiečių aviganių veislės šunys.

Noriu atkreipti dėmesį, jog ligos eiga gali būti žaibinė, ūmi, lėtinė ir subklinikinė (slapta) forma, todėl ne visada ir klinikiniai požymiai yra tipiniai, tad pastebėjus gyvūno įtartiną/neįprastą elgesį – nedelsiant kreipkitės į veterinarijos gydytoją!!!

Įtariant minėtus susirgimus būtina kaip galima ankščiau kreiptis į veterinarijos gydytoją, kuris apžiūrės Jūsų augintinį ir atliks reikiamus tyrimus, diagnozei patvirtinti bei paskirs būtiną gydymą.

Kada reikia pradėti naudoti apsaugos priemones nuo erkių?

Kai lauko temperatūra dienomis ir naktimis tampa nuo 0 – +1, būtina parūpinti savo augintiniams apsaugą nuo erkių.

Kokias apsaugos priemones reiktų naudoti?

Tai gali būti antiparazitiniai lašai ant sprando – jie naudojami vieną kartą ir apsaugo nuo erkių 1 mėnesį. Antiparazitiniai antkakliai – galima rasti įvairių firmų antkaklius, kurie apsaugo nuo erkių 6-8 mėnesius. Antiparazitinės tabletės – jos apsaugo nuo erkių iki 3 mėnesių. Antiparazitiniai purškalai (cheminės ar natūralios medžiagos) – apsaugo iki keletos valandų.

Noriu priminti jog visas priešparazitines priemones reikia naudoti iki šalčių, t.y. kai pastovi lauko temperatūra ne mažesnė, kaip -1 šalčio.

Pasirūpinkite savo augintiniais ir atminkite, kad profilaktika yra geriau nei gydymas.

Daugiau veterinarijos gydytojos Ramunės Dvaržeckienės patarimų rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.