Pažiūrėkite į savo šuns kailį: apie jo sveikatą sužinosite viską

Naminio gyvūno kailis nuolat keičiasi, retkarčiais pastebime didesnį ar mažesnį jo kitimą, – keičiantis sezonams (rudenį ir pavasarį) pastebime daugiau krentančių plaukų, tad natūraliai pašalinami negyvi, pažeisti plaukai. Kailio šėrimosi dažnis taip pat priklauso nuo gyvūno veislės, o taip pat sveikatos būklės ir sezono. Šunys, kurie laikomi namuose ir nežiemoja voljeruose, visgi, šeriasi ne taip pastebimai. Natūralu, kad žiemos metu kailis pastorėja, priauga daugiau poplaukio, o pavasarį jis plonėja, prisitaiko prie vasaros laiko.

Kailio šėrimosi dažnis taip pat priklauso nuo gyvūno veislės, o taip pat sveikatos būklės ir sezono.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Kailio šėrimosi dažnis taip pat priklauso nuo gyvūno veislės, o taip pat sveikatos būklės ir sezono.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Veterinaras.lt

2016-08-29 07:11, atnaujinta 2017-05-14 16:43

Kasdien šukuodami gyvūną galite kailio šėrimosi procesą pagreitinti, tuomet namuose pastebėsite mažiau prikritusių augintinio plaukų. Visgi, neįprastai dideli prikritusių plaukų kiekiai, jei jie nesusiję su sezoniškumu, gali rodyti ir sveikatos sutrikimus: stresą, nevisavertę mitybą ar net ligą. Gana dažnai šią problemą galima išspręsti pakeičiant mitybą, veterinarijos gydytojas rekomenduoja keletą variantų kokybiškų ėdalų, maisto papildų.

Atkreipkite dėmesį, kurie požymiai gali reikšti ne tik sezonišką kailio šėrimąsi, – itin didelis krentančių plaukų kiekis ir išplikusios vietos kailyje gali būti susiję su

Parazitais, – blusomis, erkėmis;

Grybelinėmis ir bakterinėmis infekcijomis;

Alergijomis;

Inkstų, kepenų ligomis;

Nėštumu, laktacija;

Onkologinėmis ligomis;

Kontaktą su odą dirginančiomis medžiagomis

Jei pastebite, kad augintinio oda paraudusi, krenta dideli kailio kiekiai, o požymiai nedingsta daugiau nei savaitę, verta pasikonsultuoti su vet. gydytoju veterinarijos klinikoje. Itin svarbu pastebėti, ar ant gyvūno odos nematote guzų, bėrimų, raudonumų, šašų. Taip pat šeimininkas turėtų lengvai pastebėti, kad gyvūnas dažnai kasosi, laižosi dėl diskomforto.  Straipsnis parengtas remiantis moksline literatūra ir konsultuojantis su veterinarijos gydytojais-chirurgais

Veterinaras.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.