„Formulės 1” sezono finiše – intriguojanti S. Vettelio ir F. Alonso dvikova

Prieš lemiamas lenktynes sekmadienį Brazilijoje ir vokietis Sebastianas Vettelis, ir ispanas Fernando Alonso turi savų argumentų, kad įveiktų konkurentą ir darkart taptų „Formulės 1” pasaulio čempionu, rašo „Lietuvos rytas“.

S.Vettelis Brazilijoje nestabilus. 25-erių vokietis siekia apginti pasaulio čempiono titulą.<br>AP
S.Vettelis Brazilijoje nestabilus. 25-erių vokietis siekia apginti pasaulio čempiono titulą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 24, 2012, 5:08 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:06 AM

Jie abu savo kolekcijoje jau turi po du čempiono titulus.

Siekdami iškovoti trečiąjį titulą per lemiamą etapą rytoj Brazilijoje ir S.Vettelis, ir F.Alonso pasiruošę bet kokiam scenarijui.

Jie abu puikiai žino, kad automobilių sporte visada užtenka vietos netikėtumams.

Ypač tuomet, kai kova tęsiama iki paskutinių lenktynių, o čempionas turės paaiškėti San Paulo priemiestyje Interlagose nutiestoje trasoje, kuri visas prognozes dažniausiai apverčia aukštyn kojomis.

Prieš lemiamas sekmadienio lenktynes Brazilijoje, po kurių paaiškės 2012-ųjų čempionas, „Lietuvos rytas” įvertino abiejų favoritų galimybes trečiąsyk per karjerą triumfuoti „Formulės 1” pirmenybėse.

1. Jo titulų vieta. Ispanas Interlagoso trasoje jaučiasi lyg namuose. Šį žiedą jis pažįsta nuo 2001-ųjų. Būtent po lenktynių Brazilijoje F.Alonso abu kartus tapo pasaulio čempionu.

2005-aisiais kovodamas su „McLaren” vairuojančiu Kimi Raikkonenu ispanas čia užsitikrino pirmąjį čempiono titulą dar likus dviem etapams (Japonijoje ir Kinijoje) iki sezono pabaigos.

2006-aisiais F.Alonso varžėsi su Michaeliu Schumacheriu („Ferrari”), kai Brazilijoje vyko paskutinės sezono lenktynės. Dar prieš lemiamą etapą sukaupęs solidžią persvarą „Renault” tuomet vairavęs ispanas apgynė čempiono titulą.

F.Alonso per karjerą jau 10 kartų važiavo Brazilijos lenktynėse ir net 6 kartus užlipo ant nugalėtojų pakylos, laikydamas trijų skirtingų automobilių („Renault”, „McLaren”, „Ferrari”) vairą. Šie rezultatai patvirtina, kad 31-erių ispanas ypač gerai žino visus Interlagoso trasos posūkius.

2. S.Vettelis Brazilijoje nestabilus. 25-erių vokietis siekia apginti pasaulio čempiono titulą.

Per porą pastarųjų sezonų jis laimėjo beveik visose „Formulės 1” trasose.

Išskyrus keletą vietų, kuriose važiuoti jam visada sekasi sunkiai.

Greta dviejų vokiškų žiedų – Niurburgringe ir Hokenheime – prie tokių pavojingų vietų galima priskirti ir Interlagoso trasą.

Taip, S.Vettelis čia jau triumfavo 2010-aisiais, žengdamas pirmojo savo čempiono titulo link. Beje, tuomet jis aplenkė ir F.Alonso.

Bet ši Brazilijos trasa vokiečiui primena daugiau skausmingų situacijų.

Pernai per lenktynes, kuriose jau nebuvo jokios intrigos, S.Vetteliui sutrukdė mechaninis automobilio gedimas, atėmęs iš jo pergalę. „Red Bull” lyderis buvo priverstas pasitraukti iš trasos, o etapą tuomet laimėjo jo komandos draugas Markas Webberis.

Daug liūdnesni buvo kiti nesėkmės Brazilijoje padariniai.

2009-aisiais S.Vettelis pirmąsyk kovojo dėl pasaulio čempiono titulo su Jensonu Buttonu, bet Interlagoso trasoje liko ketvirtas. Jis atsisveikino su viltimis tapti čempionu, o tuomet lenktynėse vėl triumfavo kitą „Red Bull” vairavęs M.Webberis.

S.Vettelis buvo toks nusivylęs, kad savo komandos garaže nesulaikė ašarų, kritęs į glėbį prancūzui Guillaume’ui Rocquelinui.

„Šios lenktynės jį paveikė nepaprastai stipriai, – pasakojo „Red Bull” inžinierius. – Jis padarė viską, kad daugiau tokios akimirkos gyvenime nepasikartotų.”

3. „Ferrari” palanki trasa. Nuo pat rugsėjo pabaigos, kai prasidėjo „Formulės 1” etapai Azijoje, F.Alonso kartojo du dalykus.

Pirma, jis buvo įsitikinęs, kad pasaulio čempionu taps tik po paskutinių sezono lenktynių.

Antra, pati palankiausia trasa jo vairuojamam „F 2012” bolidui yra Interlagoso.

„Per pastaruosius etapus mes turime prarasti kuo mažiau, – tvirtino F.Alonso Singapūre. – Mes žinome, kad Japonijos, Korėjos ir Indijos trasos yra ypač palankios „Red Bull”.

Tačiau Brazilijoje mūsų automobilis gali mesti iššūkį varžovams.”

Per pastarąjį etapą JAV „Ferrari” daugiau kaip 30 sekundžių atsiliko nuo S.Vettelio vairuojamo „Red Bull”. Tačiau paskutinį ratą Ostino žiede antrasis italų komandos lenktynininkas Felippe Massa jau nuvažiavo tiktai 0,55 sek. prasčiau negu geriausią laiką šioje trasoje pademonstravęs vokietis.

Šis rezultatas suteikė papildomų vilčių „Ferrari” prieš kvalifikaciją Brazilijoje, nes būtent per atrankos važiavimus F.Alonso komanda šį sezoną tradiciškai atrodo prasčiausiai.

1. „Red Bull” – Interlagoso karalius. Vokietis atvažiuoja į jau užkariautas žemes. „Red Bull” komanda karaliauja Brazilijoje nuo 2009-ųjų.

RB6, o po to ir RB7 bolidai pastaruosius du sezonus net šventė dvigubas pergales Interlagoso trasoje.

RB8 tikrai neturėtų pralaimėti savo pirmtakams. S.Vettelio vairuojamas automobilis nuo rudens per kvalifikacinius važiavimus atrodo ypač galingai, todėl tikrai yra daug galimybių, kad „Red Bull” šį savaitgalį pratęs savo tradiciją ir vėl užlips ant garbės pakylos.

2. Liūdni varžovo prisiminimai. Prieš paskutines sezono lenktynes F.Alonso jau buvo atsidūręs panašioje į dabartinę situacijoje.

Laimėjęs du čempiono titulus su „Renault” ispanas 2007-aisiais tikėjosi pakartoti savo triumfą su „McLaren” bolidu. F.Alonso varžovai tuomet buvo komandos draugas Lewisas Hamiltonas ir K.Raikkonenas, ką tik persėdęs į „Ferrari”.

Tačiau atmosfera anglų komandoje buvo tokia prasta, kad net be klaidų per paskutinį etapą važiavęs ispanas nukentėjo ir pralaimėjo abiem varžovams.

Kitą sezoną grįžęs į „Renault” F.Alonso po paskutinio etapo Brazilijoje buvo priverstas stebėti, kaip triumfuoja L.Hamiltonas – nekenčiamiausiu priešu virtęs buvęs komandos draugas.

Interlagoso trasoje ispanas važiavo kaip išprotėjęs, kad padėtų F.Massai tapti pasaulio čempionu. F.Alonso tuomet net finišavo antras, tačiau jo pastangų neužteko, kad L.Hamiltonas būtų nuleistas ant žemės.

Užlipęs ant nugalėtojų pakylos ispanas nusuko akis, kai pro šoną ėjo laime trykštantis anglas.

3. Padėti gali „McLaren”. Per savo karjerą F.Alonso jau 30 kartų triumfavo „Formulės 1” etapuose.

Ispanui trūksta vienintelės pergalės, kad jis pasivytų legendinį Nigelą Mansellą ir užkoptų į ketvirtąją vietą labiausiai sėkmės lydimų lenktynininkų sąraše per visą „Formulės 1” istoriją.

Nors F.Alonso kolekcijoje pilna trofėjų, net šešis kartus Brazilijoje užlipęs ant garbės pakylos jis iki šiol dar nė karto į viršų nekėlė šio etapo taurės.

S.Vetteliui palanki ir kita jo varžovo karjeros statistika: „Ferrari” lenktynininkas iki šiol negalėjo pasigirti didele sėkme per lemiamą sezono etapą.

F.Alonso vienintelį kartą per karjerą yra laimėjęs paskutines lenktynes, kai 2005-aisiais Kinijoje užtikrino „Renault” pergalę Konstruktorių taurės įskaitoje.

Galiausiai S.Vetteliui sekmadienį netiesiogiai gali padėti ir „McLaren” lenktynininkai.

Nors nei J.Buttonas, nei L.Hamiltonas jau neturi jokių šansų iškovoti čempiono titulą, abu anglų ekipos pilotai tikrai kausis dėl paskutinės sezono pergalės.

Per pastaruosius etapus MP4-27 bolidas, regis, jau atsikratė savo bėdų, todėl „McLaren” tikrai gali nugvelbti tuos už pirmąją vietą skiriamus 25 taškus, kurie gyvybiškai svarbūs vilčių apie čempiono titulą dar nepraradusiam F.Alonso.

Juolab kad Interlagoso trasoje „McLaren” automobiliai jau ne vieną kartą yra finišavę pirmi. („L’Equipe”, AP, „Reuters”, LR)

„Formulės 1” varžybos

Rikiuotė po 19 (iš 20) lenktynių: 1. S.Vettelis – 273 tšk., 2. F.Alonso – 260, 3. K.Raikkonenas – 206, 4. L.Hamiltonas – 190, 5. M.Webberis – 167.

Paskutinis 20-asis etapas lapkričio 25 d. vyks Brazilijoje, Interlagoso trasoje.

F.Alonso rezultatai Brazilijoje

10 lenktynių: 0 pergalių, 2 antrosios vietos (2006 ir 2008 m.), 4 trečiosios vietos (2003, 2005, 2007, 2010 m.), 1 pirmoji starto pozicija (2005 m.), 2 pasitraukimai (2001, 2009 m.).

F.Alonso taps čempionu, jeigu Brazilijoje:

laimės, o S.Vettelis užims ne aukštesnę kaip 5-ąją vietą;

bus antras, o S.Vettelis užims ne aukštesnę kaip 8-ąją vietą;

bus trečias, o S.Vettelis užims ne aukštesnę kaip 10-ąją vietą.

S.Vettelio rezultatai Brazilijoje

5 lenktynės: 1 pergalė (2010 m.), 1 antroji vieta (2011 m.), 1 pirmoji starto pozicija (2011 m.), 1 pasitraukimas (2007 m.).

S.Vettelis taps čempionu, jeigu Brazilijoje:

užims 1–4 vietas;

užims 5–7 vietas, o F.Alonso nelaimės;

užims 8 ar 9 vietą, o F.Alonso nebus tarp dviejų pirmųjų;

F.Alonso neužlips ant prizininkų pakylos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.