„Formulė-1“ sugrįžta – susipažinkite su šių metų komandomis

Sekmadienį visus motosporto gerbėjus vėl ims džiuginti „Formulė 1“. 2013 metų sezonas startuoja Australijoje ir žada nemažai intrigų. Lrytas.lt „Formulės 1“ entuziastams ir norintiems susipažinti su šiomis lenktynėmis pristato visas šiemet lenktyniausiančias komandas, jų situacijas ir pagrindines naujoves.

Naujasis „Formulės 1” sezonas žada nemažai intrigų.<br>AP
Naujasis „Formulės 1” sezonas žada nemažai intrigų.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

2013-03-16 22:50, atnaujinta 2018-03-09 20:57

Red Bull“ (Anglija)

Debiutas: 2005 m.

Lenktyninkai: Sebastianas Vettelis, Markas Webberis.

Komandos direktorius: Christianas Horneris.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 1.

Varikliai: „Renault“.

Į 2013 metų sezoną „Red Bull“ žengia kaip absoliuti nugalėtoja, titulus susišluojanti pastaruosius trejus metus. Komandos žvaigždė S. Vettelis, tačiau didžiausią indėlį į komandos pergalę įdeda Adrianas Newey. Šis inžinierius yra vienintelis „Formulėje 1“, kuris konstruktorių taurę laimėjo su trimis skirtingomis komandomis. Būtent jo idėjos leidžia „Red Bull“ pilotams turėti pranašumą prieš kitus, dar nepaskelbus starto.

Komandos valdymo reikalai patikėti Christianui Horneriui. Buvęs lenktynininko kumštis „Formulės 1“ politinėje arenoje laikomas vienu kiečiausių. „Red Bull“ komplektacija – puiki, juolab, kad prie čempiono S. Vettelio stovi M. Webberis. Antrasis lenktynininkas, kuris gali ir pats laimėti.

Ferrari“ (Italija)

Debiutas: 1950 m.

Lenktynininkai: Fernando Alonso, Felipe Massa.

Komandos direktorius: Stefano Dominecali.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 2.

Varikliai: „Ferrari“.

„Ferrari“ vardas vis dar yra labiausiai atpažįstamas pasaulyje ir labiausiai asocijuojasi su sportu, tačiau Italijos komanda ir daugiatūkstantinė jos sirgalių armija tampa vis mažiau kantri, kuomet kalbama apie pergales. Kai baigėsi šlovingojo Michaelio Schumacherio era, „Ferrari“ čempionų titulu džiaugėsi tik kartą - 2007-aisiais triumfavo Kimi Raikkonenas. Pernai F. Alonso iki S. Vettelio pritrūko trijų taškų, tačiau niekas lenktynininko nekaltino – komandą 2012 metais lydėjo techninės kliūtys, kurios buvo išspręstos per vėlai.

Šiemet per bandymus „Ferrari“ buvo arčiau visų lyderių ir įžiebė viltį, kad 2013-ieji gali sugrąžinti čempionų vardą į Italiją. Komanda demonstruoja didžiulę kantrybę S. Dominecaliui ir F. Massai, tačiau visi suvokia, kad kantrybės taurė anksčiau ar vėliau būna perpildyta.

McLaren“ (Anglija)

Debiutas: 1966 m.

Lenktynininkai: Jensonas Buttonas, Sergio Perezas.

Komandos direktorius: Martinas Whitmarshas.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 3.

Varikliai: „Mercedes“.

„McLaren“ komanda po praėjusių metų sezono prarado Lewisą Hamiltoną, išvykusį į „Mercedes“. Dabar trasoje pirmaisiais smuikais grieš J. Buttonas. Jo patirtis ir lenktyniavimo įgūdžiai atliks kertinį vaidmenį pjesėje, kurioje pilotas skries atnaujintame bolide, naudojančiame naujas spartaus irimo padangas. L. Hamiltoną pakeitęs S. Perezas į iš daugumos anglų sudarytą komandą įliejo kitokių spalvų. Meksikietis yra panašus į savo pirmtaką ekipoje. Jis taip pat puikiai geba vairuoti, tačiau kartais elgiasi impulsyviai. Pasirinkusi skirtingą nei „Red Bull“ filosofiją, „McLaren“ su šūkiu „Inovacijos vietoje evoliucijos“ turės daugiau galimybių tobulėti sezono metu.

„Lotus“ (Anglija)

Debiutas: 2012.

Lenktynininkai: Kimi Raikkonenas, Romainas Grosjeanas.

Komandos direktorius: Ericas Boullieras.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 4.

Varikliai: „Renault“.

Istorinės „Formulės 1“ komandos vardu pasidabinusi „Lotus“ sudaryta iš senųjų „Benetton“ ir „Renault“ komandų darbuotojų. Investicijų grupei „Genii“ prikausanti ekipa garsųjį vardą į lenktynes sugrąžino tik pernai ir iškart džiaugėsi pergale, kuomet Abu Dabio „Grand Prix“ laimėjo K. Raikkonenas. Per testus komanda demonstravo neblogą greitį, nors ir turėjo kovoti su techninėmis problemomis. „Lotus“ įrodė, kad gali kelti grėsmę pajėgesnėms komandoms, ypač sezono pradžioje. K. Raikkonenas jau yra įrodęs, kad turi talentą, o R. Grosjeanas turėtų pademonstruoti, kad pasimokė iš praėjusiame sezone padarytų klaidų.

„Mercedes“ (Anglija)

Debiutas: 1954.

Lenktynininkai: Lewisas Hamiltonas, Nico Rosbergas.

Komandos direktorius: Rossas Brawnas.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 5.

Varikliai: „Mercedes“.

Pasirašytas kontraktas su L. Hamiltonu – aiškus komandos ketinimų ženklas po nuviliančio sugrįžimo į čempionatą 2010-aisiais. M. Schumacherio ir R. Brawno duetui nepavyko atkurti tos magijos, kurią jie kadaise sukūrė „Ferrari“ komandoje. Septyniskart pasaulio čempionatas M. Schumacheris dabar jau visam pasitraukė iš „Formulės 1“ ir komandai reikėjo pajėgios pamainos. Neabejojama, kad L. Hamiltonas jau nuo pat pirmojo etapo jaus didžiulį spaudimą, todėl jam prireiks psichologinės tvirtybės. Be to, daug priklausys ir nuo to, kaip šis spontaniškas lenktynininkas sugebės prisitaikyti gyventi laisvesnėje aplinkoje nei jam teko iki šiol. Pernai debiutavęs N. Rosbergas nesulaukė tiek daug žiniasklaidos dėmesio, tačiau įrodė, kad gali varžytis, kaip ir L. Hamiltonas.

„Sauber“ (Šveicarija)

Debiutas: 1993 m.

Lenktynininkai: Nico Hulkenbergas, Estebanas Gutierrezas.

Komandos direktorė: Monisha Kaltenborn.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 6.

Varikliai: „Ferrari“.

Nepriklausoma komanda, kuri yra linkusi siekti daugiau nei gali ir veikti skirtingai nei kiti. „Sauber“ yra įsikūrusi Šveicarijoje, o ne motosporto slėnyje Anglijoje ir turi pirmąją moterį, vadovaujančią komandai. Pernai „Sauber“ komanda buvo netoli pergalės Malaizijoje, kuomet atrodė, kad Sergio Perezas negali pralaimėti. Dabar jie prarado S. Perezą, kurį pakeitė jo tautiečiu iš Meksikos Estebanu Gutierrezu. Prie ekipos iš „Force India“ komandos prisijungė N. Hulkenbergas, kuris pakeitė populiarųjį japoną Kamui Kobayashi.

„Force India“ (Anglija)

Debiutas: 2008 m.

Lenktynininkai: Paulas di Resta, Adrianas Sutilas.

Komandos direktorius: Vijay'us Mallya.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 7.

Varikliai: „Mercedes“.

Komanda pernai lenktyniavo ore tvyrant smogui iš komandos valdybos stovyklos – pagrindiniai ekipos rėmėjai, direktorius V. Mallya ir bendrasavininkė „Sahara“ grupė išgyveno ne geriausius finansinius laikus. Situacija nepasikeitė ir šiemet. Nepaisant to, negalima sakyti, kad situacija ryškiai atsispindi komandos veiksmuose. 2011 metais iš komandos išmestas A. Sutilas gavo antrąjį šansą ir pažadėjo, kad šįkart pasirodys gerokai geriau. P. Di Resta šiemet taip pat nori įrodyti savo vertę.

Williams“ (Anglija)

Debiutas: 1978.

Lenktynininkai: Pastoras Maldonado, Valterri Bottas.

Komandos direktorius: Frankas Williamsas.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 8.

Varikliai: „Renault“.

„Williams“ komanda praėjusiame sezone išgyveno nediduką renesansą, kuomet pergalę Barselonoje iškovojo P. Maldonado. Komandos savininkas seras Frankas Williamsas net ir sulaukęs 70 metų išlieka vadovu, nors kiti veteranai per pastaruosius metus paliko komandą. Venesuelos naftos kompanijos remiamas P. Maldonado išliko komandoje, o prie jo prisidėjo suomis Valterri Bottas, kuris žemesnėje „Formulės 1“ klasėje buvo vertinamas įvairiai.

„Toro Rosso“ (Italija)

Debiutas: 2006.

Lenktynininkai: Danielis Ricciardo, Jeanas-Ericas Vergne.

Komandos kapitonas: Franzas Tostas.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 9.

Varikliai: „Ferrari“.

Atsiradusi iš „Minardi“ komandos, tačiau finansuojama „Red Bull“ pinigais, „Toro Rosso“ tęsia savo kovą su mažomis „Formulės 1“ komandomis ir siekia vidutiniokių pagarbos. Prisiminimai apie vienintelę pergalę 2008 metais, kuomet prie vairo sėdėjo S. Vettelis, šildo, tačiau jau blėsta. Ši komanda iš tiesų egzistuoja tam, kad padėtų „Formulėje 1“ kojas apšilti jaunesniesiems lenktynininkams, tačiau po S. Vettelio išvykimo jai išauginti kažko ypatingo nepavyksta. Žengti toliau siekiantys D. Ricciardo ir J.E. Vergne žino, kad jiems reikia įrodyti savo pajėgumą šiemet.

„Caterham“ (Anglija)

Debiutas: 2010.

Lenktynininkai: Charlesas Picas, Giedo van der Garde.

Komandos direktorius: Cyrilas Abiteboulas.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 10.

Varikliai: „Renault“.

Buvusi „Renault“ komanda dar nepasiekė tokio lygio, apie kokį jai debiutavus 2010-aisiais kalbėjo įkūrėjas Tony Fernandesas. Po trejų metų komanda vis dar siekia iškovoti tašką ir nesugebėjo prisijungti prie lentelės vidutiniokų. Vargu, ar naujokų Ch. Pico ir G. Van der Garde, kurie pakeitė labiau patyrusius Heikki Kovalaineną ir Vitalijų Petrovą, pasirodymas, padės progresuoti „Caterham“ komandai.

„Marussia“ (Anglija)

Debiutas: 2012.

Lenktynininkai: Maxas Chiltonas, Julesas Bianchi.

Komandos direktorius: Johnas Boothas.

2012 metais konstruktorių taurėje užimta vieta: 11.

Varikliai: „Cosworth“.

Desperatiškas lėšų ieškojimas ir jų trūkumas aiškiai atsispindi sprendime, pasirenkant lenktynininkus 2013-iesiems. Patyręs Timo Glockas buvo atleistas ir savaime aišku, kad jo talento klausimas buvo antraeilis, nes viskas atsirėmė į finansus – reikėjo kelti atlyginimą. Komanda buvo pasamdžiusi Luizą Razią, tačiau ekipos nepasiekė pažadėti rėmėjų pinigai ir jis buvo atleistas. M. Chiltonas – garsios korporacijos „Aon“ vadovo sūnus. J. Bianchi – ilgalaikis „Ferrari“ statytinis. Tai daug ką pasako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.