„Formulės-1” sezone netrūks nei intrigų, nei triukšmo

Dar niekas per „Formulės 1” istoriją nėra laimėjęs keturių čempiono titulų nesulaukęs 30-ies, bet vokietis Sebastianas Vettelis turi ambicijų toks tapti per šį savaitgalį Australijoje prasidėsiantį sezoną.

F. Alonso (dešinėje) ir F. Massa įsitikinę, kad naujasis „Ferrari” bolidas šiemet bus greitesnis.<br>AP
F. Alonso (dešinėje) ir F. Massa įsitikinę, kad naujasis „Ferrari” bolidas šiemet bus greitesnis.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 16, 2013, 3:08 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:21 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

Red Bull” lenktynininkas tapo jauniausiu triskart čempionu praėjusiais metais ir būtent šis 25 metų vokietis, su jam būdinga akiplėšiška šypsena iškėlęs vieną pirštą, laikomas favoritu laimėti ketvirtąjį titulą, remdamasis „Reuters“ ir AP informacija rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Jauniausias lenktynininkas, iškovojęs taškų, jauniausias prizininkas, jauniausias lenktynių laimėtojas ir sezono čempionas – šiuos titulus jau susirinkęs S.Vettelis gali tapti trečiasis per „Formulės 1” istoriją po Juano Manuelio Fangio ir Michaelio Schumacherio užsidėjęs 4 čempiono karūnas iš eilės.

Favoritas dar neįsibėgėjo

Bet šįkart nebus lengviau. S. Vettelis be fanfarų baigė treniruotes Ispanijoje praėjusį savaitgalį, nes buvo vienintelis iš penkių elitinių komandų lenktynininkų nelaimėjęs bandomųjų važiavimų laikui per 12 dienų pratybas.

„Sakyčiau, dar nebuvo tokios sudėtingos žiemos kaip ši, – kalbėjo S. Vettelis ir pripažino, kad komandai nepavyko įvykdyti visų užduočių per pratybas Ispanijoje. – Manau, dar neįmanoma suvokti visų automobilių galimybių ir įvardyti favoritų.”

Nors varžovai įtaria, kad pratybose „Red Bull” maskavo „Formulės 1” inžinieriaus Adriano Newey naujausią kūrinį, yra vilties, kad praraja tarp čempionų ir kitų komandų susiaurėjo.

S. Vettelis, kuris trečiąjį titulą pernai iškovojo po įspūdingo skrydžio antroje sezono dalyje, yra vaikinas, kurį kiekvienas norės įveikti, kai lenktynių starte užges raudonosios šviesos.

Aistringo grupės „Beatles” gerbėjo laukia ilgas ir vėjuotas kelias, bet jis vis dar turi gerų galimybių švęsti sezono pabaigą rudenį.

„Jis vis dar favoritas, – aiškino prancūzas Alainas Prostas, keturiskart „Formulės 1” čempionas, paskutinį titulą laimėjęs 1993 metais būdamas 38-erių. – Sunku įvardyti, kas jį galėtų įveikti.”

Gausmo gulbės giesmė

Šis sezonas bus gulbės giesmė kaukiantiems V8 varikliams, nes 2014 metais juos pakeis naujieji V6 su energiją atgaminančiomis sistemomis. Tačiau didelių techninių pokyčių nebus, nors dėl naujųjų „Pirelli” padangų bus daugiau sustojimų techninės priežiūros zonose, tai gali lemti ir daugiau netikėtumų lenktynėse.

„Aš abejoju, ar komandos pateiks daug staigmenų, – sakė „Red Bull” ekipos vadovas Christianas Horneris. – Daugiausia netikėtumų šiemet gali būti dėl padangų.”

Ar „Red Bull” apgins titulą?

Pernai sezono pradžioje net septyni skirtingi lenktynininkai laimėjo pirmuosius septynis etapus.

Šiemet atlikdami bandomuosius važiavimus per pirmąsias devynias pratybų dienas geriausią laiką pasiekė devyni skirtingi lenktynininkai. Tai ženklas, kad „Red Bull” lenktynininkams bus sunku dominuoti.

„Nesame užtikrinti savimi”, – neslėpė S. Vettelio komandos draugas australas Markas Webberis kalbėdamas apie „Red Bull” galimybes.

Ispanas žada būti greitesnis

Dukart pasaulio čempionas Fernando Alonso, pernai likęs antras, pareiškė, kad jo naujasis „Ferrari F138” bus 200 kartų geresnis – palyginti su senuoju „F2012”, lyg iš kitos planetos.

„Pernai aš buvau labai patenkintas savo pasirodymu. Bet manau, kad šie metai bus dar geresni”, – sakė F. Alonso, kurį patys „Formulės 1” komandų atstovai išrinko geriausiu lenktynininku pernai, nepaisant S. Vettelio sėkmės.

„Startuosime iš geresnės pozicijos, nes pasimokėme iš praėjusių metų klaidų.

Ir aš pats esu pasirengęs geriau”, – tvirtino F. Alonso.

Tiesa, 31 metų ispanas stengėsi nesureikšminti gerų „Ferrari” rezultatų ikisezoninėse pratybose: „Tai lyg futbolo treniruotė: negali tikėtis, jog atsarginis Madrido „Real” ekipos puolėjas įmuš įvartį „Barcelona” komandai vien todėl, kad jis pasiuntė kamuolį į vartus per apšilimą.”

L. Hamiltonas – patenkintas

„Mercedes” lenktynininkai anglas Lewisas Hamiltonas ir vokietis Nico Rosbergas buvo tarp greičiausių per pratybas Barselonoje.

2008 metų čempionas L.Hamiltonas, netikėtai palikęs „McLaren”, yra vienas didžiausių naujojo sezono klausimų.

Pats lenktynininkas atrodo dar labiau pasitikintis savimi, bet ne todėl, kad iš „Formulės 1” vadovo Bernie Ecclestone’o gavo išskirtinį leidimą į varžybas pasiimti savo buldogą Roscoe.

„Mes tikrai pajėgsime laimėti kai kurias lenktynes”, – pareiškė 28 metų L. Hamiltonas.

J. Buttonas labiausiai patyręs

„McLaren” likęs anglas Jensonas Buttonas tapo labiausiai patyrusiu „Formulės 1” lenktynininku karjerą baigus Michaeliui Schumacheriui.

32 metų J.Buttono partneris komandoje bus jaunasis meksikietis Sergio Perezas, pakeitęs L. Hamiltoną.

Čempionų titulas „McLaren”, šiemet minėsiančiai Bruce’o McLareno iš Naujosios Zelandijos įkurtos kompanijos 50-metį, būtų išskirtinis. S.Perezas pareiškė, kad tai turėtų būti jo metai.

Netrūks ir naujų veidų

J. Buttonas yra vienas iš penkių pasaulio čempionų, kurie išsirikiuos starto linijoje, lenktynėse netrūks naujų veidų.

„Sauber”, „Caterham” ir „Marussia” komandos turi naujokų, kurie debiutuos rytoj lenktynėse Melburne.

Britas Maxas Chiltonas ir prancūzas Jules’is Bianchi yra naujokai „Marussia” komandoje.

„Caterham” pasitelkė iš „Marussia” atvykusį prancūzą Charlesą Picą ir olandą Giedo van der Garde.

Šveicarijoje įsikūrusi „Sauber” komanda iš „Force India” perviliojo vokietį Nico Hulkenbergą ir pakvietė naujoką Estebaną Guttierrezą iš Meksikos.

Vokietis Adrianas Sutilas sugrįžta į „Force India” po metų pertraukos.

Suomis Valteri Bottas debiutuos „Williams” komandoje, kurios idėjinis vadas ir treneris yra legendinis tėvynainis Mika Hakkinenas.

„Formulės 1” aistruolių laukia gyvas, nenuspėjamas ir triukšmingas sezonas.

Lenktyniaus 19 trasų

Šio sezono „Formulės 1” čempionate iš viso startuos 22 lenktynininkai. Komandų skaičius sumažėjo iki 11, nes iš čempionato pasitraukė Ispanijos ekipa HRT, kuri per tris sezonus taip ir neiškovojo nė taško.

Nebus naujų lenktynių trasų ir tvarkaraštyje – liko 19 tų pačių miestų. Galėjo būti 20 etapų, bet planuotas Naujojo Džersio (JAV) debiutas atidėtas 2014 metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.