„Formulės-1” sezono starte - K. Raikkoneno pergalė, S. Vettelis – trečias (komentarai, 2 video)

Pirmuoju šių metų „Formulės-1” „Grand Prix“ nugalėtoju tapo „Lotus“ lenktynininkas Kimi Raikkonenas, laistęs šampaną Australijoje. Dar prieš startą intrigą kėlusiose lenktynėse praėjusio sezono čempionas Sebastianas Vettelis taip pat lipo ant pakylos, tačiau ant žemesnio laiptelio – „Red Bull“ pilotas buvo trečiasis. Antroji vieta atiteko pernai jį persekiojusiam „Ferrari“ atstovui Fernando Alonso.

Nugalėtojai. Iš kairės: F. Alonso, K. Raikkonenas, S. Vettelis<br>AP
Nugalėtojai. Iš kairės: F. Alonso, K. Raikkonenas, S. Vettelis<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2013, 4:11 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 8:15 PM

Sek sporto naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

„Šaunu, Kimi. Fantastiškai padirbėjai“, - K. Raikkoneną pasveikino jo komandos inžinierius. Suomis atsakė: „Ačiū visiems. Sakiau, kad bolidas – geras.“

„Mercedes“ komandos naujokas ir viltis Lewisas Hamiltonas šiose lenktynėse liko penktas. Iš antrosios pozicijos tragiškai startavęs M. Webberis užėmė šeštąją vietą.

Frazė. „Palikite mane ramybėje. Aš žinau, ką darau“, - tokia fraze pernai išgarsėjo K. Raikkonenas, pareiškęs komandos inžinieriui, kad šis netrukdytų jam važiuoti. Šiose lenktynėse K. Raikkonenas rėžė: „Žinau, ką darau.“

Lyderiai. Australijos „Grand Prix“ lenktynėse į lyderio poziciją buvo išsiveržę septyni skirtingi lenktynininkai. Nugalėtojas K. Raikkonenas pirmojoje vietoje atsidūrė 43 rate. Iš viso buvo važiuojami 58 ratai.

Pasitraukė. Nesėkmingai „Formulės-1” sezono startas susiklostė „Sauber“ komandos lenktynininkui Nico Hulkenbergui. N. Hulkenbergas negalėjo startuoti dėl gedimo degalų padavimo sistemoje.

„Yra problemų su degalų sistema. Dėl saugumo šis bolidas nestartuos“, - socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje rašė „Sauber“ komanda. Kvalifikacijoje N. Hulkenbergas užėmė 11 vietą. „Sauber“ komandai Australijos „Grand Prix“ atstovavo meksikietis naujokas Estebanas Gutierrezas. Lenktynių taip pat nebaigė N. Rosbergas („Mercedes“), P. Maldonado („Williams“), ir D. Ricciardo („Toro Rosso“).

Rikiuotė.

1. Kimi Raikkonenas „Lotus“ 1:30:03.225

2. Fernando Alonso „Ferrari“ +00:12.451

3. Sebastianas Vettelis „RedBull“ 00:22.346

4. Felipe Massa „Ferrari“ 00:33.577

5. Lewisas Hamiltonas „Mercedes“ 00:45.561

6. Markas Webberis „RedBul“l 00:46.800

7. Adrianas Sutilas „Force India“ 01:05.068

8. Paulas Di Resta „Force India“ 01:08.449

9. Jensonas Buttonas „McLaren“ 01:21.630

10. Romainas Grosjeanas „Lotus“01:22.759

11. Sergio Perezas „McLaren“ 01:23.367

12. Jeanas-Ericas Vergne „Toro Rosso“ 01:23.857

13. Estebanas Gutierrezas „Sauber“ 1 ratas

14. Valtteris Bottas „Williams“1 ratas

15. Julesas Bianchi „Marussia“1 ratas

16. Charlesas Pic „Caterham“ 2 ratai

17. Maxas Chiltonas „Marussia“2 ratai

18. Giedo van der Garde „Caterham“ 2 ratai

Komentarai.

K. Raikkonenas: „Buvau įsitikinęs, kad padangoms bus viskas gerai. Turiu labai gerą bolidą, nors žiemą ir nevažinėjau labai ilgų distancijų. Pabaigoje vis tiek didinau greitį, nes žinojau, kad F. Alonso mane vejasi. Be to, turėjau galvoje ir tai, kad reiškia šiek tiek papildomo atotrūkio, jeigu užkluptų lietus.“. F. Alonso: „Mums tai buvo fantastiškos lenktynės. Kovojome visą laiką. Labai gaila, kad teko nukelti kvalifikaciją, nes sirgaliai buvo susirinkę. Dėkoju jiems. Turėjome visiems pateikti gerą šou ir manau, kad tai padarėme. Kiekviename rate matėme veiksmo. Mėgavausi tuo. Pabaigoje pasidarė liūdna, kad nelaimėjau, tačiau K. Raikkonenas buvo fantastiškas.“.

S. Vettelis: „Galime būti laimingi, tačiau norėjome daugiau. Kai pradedi pirmas – tikiesi laimėti. Pirmieji ratai buvo geri, tačiau tada pradėjo gesti padangos. „Lotus“ ir „Ferrari“ pilotai buvo labai greiti. Perduodu geriausius linkėjimus Kimiui. Kartais turime pripažinti, kad kiti žmonės yra greitesni nei mes, tačiau sezonas – ilgas. Iškovojome taškų, todėl nėra dėl ko nusiminti.“

J. Buttonas: „Pradžia buvo gera. Man atrodo, kad ratus šildėme tris ratus, tačiau tuomet temperatūra gerokai šoktelėjo. Manėme, kad elgėmės teisingai, tačiau pasirodė, kad ne. Dar reikia nudirbti daug darbo. Nemanau, kad Malaizijoje išvysite didžiulį skirtumą. Tikrai ne.“

L. Hamiltonas: „Nesitikėjome, kad turėsime tokį konkurenciją bolidą. Kai kurie žmonės sakys, kad rezultatas – ne geras, tačiau aš manau priešingai. Teko pritaikyti trijų sustojimų strategiją. Manau, kad Malaizijoje taip pat pasirodysiu gerai.“

Lenktynių eiga.

8 valandą Lietuvos laiku buvo duotas startas lenktynėms. Melburno trasoje lenktynininkų bolidai turėjo didesnį svorį nei kvalifikacijos metu. Dabar jų boliduose degalų kiekis sveria apie 150 kilogramų, o kvalifikacijoje svoris buvo apie 10 kilogramų.

Netrukus „Mercedes“ inžinierius L. Hamiltoną įspėjo, kad juos gali užklupti lietus.

Po dviejų ratų pasikeitė rikiuotė. S. Vettelis – ir toliau išlieka pirmasis, tačiau į antrąją poziciją pakilo F. Massa. Trečiasis - F. Alonso. Į ketvirtąją vietą įsiveržė „Lotus“ lenktynininkas K. Raikkonenas, už kurio seka L. Hamiltonas. Tragiškai iš antrosios vietos startavęs M. Webberis atsidūrė septintoje vietoje.

Webberiui teko trumpam sustoti techninio aptarnavimo zonoje. Netikėtai „Red Bull“ komanda užtruko, kol jį vėl išleido į trasą. Netrukus į techninio aptarnavimo zoną pasuko ir S. Vettelis, kuriam reikėjo pasikeisti padangas į minkštesnio mišinio. Tai pakeitė rikiuotę.

Po septynių ratų pirmavo „Ferrari“ pilotai – F. Massa ir F. Alonso. Trečiasis buvo K. Raikkonenas, o už jo – L.Hamiltonas. S. Vettelis atsidūrė devintoje vietoje, o jo komandos draugas M. Webberis buvo penkioliktas.

Devintajame rate F. Alonso ir K. Raikkonenas pasuko į techninio aptarnavimo zoną ir L. Hamiltonas išsiveržė į priekį. S. Vettelis pakilo į šeštąją vietą.

Septynioliktojo rato metu M. Webberis buvo devintoje vietoje. Jam sunkiai sekėsi pradėti sėkmingai judėti į priekį. S. Vettelis jau buvo antrasis ir siekė aplenkti pirmojoje pozicijoje įsitaisiusį „Force India“ komandos lenktynininką A. Sutilą. Po devynioliktojo rato pirmosios dvi pozicijos nepasikeitė. Trečioje vietoje buvo F. Massa, ketvirtoje – F. Alonso.

Po 29 ratų penketuko rikiuotė buvo tokia: K. Raikkonenas, L. Hamiltonas, F. Alonso, S. Vettelis, A. Sutilas. Komandos lenktynininkams pranešinėjo, kad tikimasi sulaukti lietaus.

32 rato metu L. Hamiltonas drąsiai gindamas savo poziciją nuo F. Alonso buvo priverstas pasukti į techninio aptarnavimo zoną – kovos metu buvo pažeistas priekinė dešinioji padanga.

Trasą kurį laiką drėkino lietus, tačiau 33 rato metu jis nustojo.

Po 35 ratų lyderių penketukas buvo toks: F. Alonso, K. Raikkonenas, S. Vettelis, A Sutilas, F. Massa.

46 rato metu F. Alonso nusprendė veikti ryžtingai ir ėmė lenkti A. Sutilą, kuriam nepavyko apginti savo pozicijos. Antroje vietoje buvęs A. Sutilas privalėjo sukti į techninio aptarnavimo zoną ir nukrito į penktąją vietą.

Po 46 rašų čempionas S. Vettelis buvo trečioje vietoje. Pirmavo K. Raikkonenas iš „Lotus“ komandos, antrasis – F. Alonso. „Mercedes“ viltis L. Hamiltonas buvo šeštasis.

Rikiuotė po 56 ratų. Penketukas: K. Raikkonenas, F. Alonso, S. Vettelis, F. Massa, L. Hamiltonas.

Lenktynes laimėjo K. Raikkonenas.

BNS: „Formuės 1“ pasaulio čempionato lyderiai bendrojoje įskaitoje (po pirmojo etapo iš 19):

1. Kimi Raikkonen (Suomija)            25 tšk.

2. Fernando Alonso (Ispanija) 18

3. Sebastian Vettel (Vokietija) 15

4. Felipe Massa (Brazilija) 12

5. Lewis Hamilton (D. Britanija) 10

6. Mark Webber (Australija) 8

7. Adrian Sutil (Vokietija) 6

8. Paul Di Resta (D. Britanija) 4

9. Jenson Button (D. Britanija) 2

10.Romain Grosjean (Prancūzija) 1

„Formulės 1“ konstruktorių rikiuotėje po pirmojoje etapo lydere tapo „Ferrari“ komanda:

1. „Ferrari“                           30 tšk.

2. „Lotus - Renault“ 26

3. „RedBull - Renault“ 23

4. „Mercedes“ 10 5. „Force India - Mercedes“ 10

6. „McLaren - Mercedes“ 2

Antrasis „Formulės 1“ planetos čempionato etapas - Malaizijos „Grand Prix“ lenktynės - Sepango trasoje vyks kovo 24 dieną.

***

Orai. Šaltesni orai Melburne neramina „Formulės-1” specialistus, kurie dėl oro sąlygų nedrįsta prognozuoti Australijos „Grand Prix“ lyderių rikiuotės.

Kvalifikacija. Kvalifikacijoje geriausiai pasirodė S. Vettelis, o už jo liko komandos draugas Markas Webberis. Trečiasis – Lewishas Hamiltonas iš „Mercedes“, ketvirtoji ir penktoji vietos atiteko „Ferrari“ komandos pilotams Felipe Massai ir Fernando Alonso.

Lietus. Šeštadienį dėl lietaus organizatoriai buvo priversti į sekmadienį nukelti kvalifikacinį etapą. Dvi jo dalys vyko 2 valandą nakties, Lietuvos laiku.

Naujokas. Ambicijų nestokojanti „Mercedes“ komanda pasirašė kontraktą su Lewisu Hamiltonu, atstovavusiu „McLaren“ ekipai ir taip pademonstravo savo rimtus ketinimus, tačiau per treniruotes L. Hamiltonas sėkme pasigirti negalėjo.

Prisiminimai. Praėjusiame sezone S. Vetteliui ant kulnų lipo „Ferrari“ atstovas Fernando Alonso, kuris nuo čempiono bendroje įskaitoje atsiliko trimis taškais. Šiemet pergalių ištroškusi „Ferrai“ tikisi, kad užbaigs „Red Bull“ piloto karaliavimą.

Informacija apie „Formulės 1” komandas.

Informacija apie trasą Melburne.

Interviu su „Formulės-1” komentatoriais Kristijonu Kaikariu ir Arūnu Volungevičiumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.