Klasikinių automobilių ralis žiūrovams paliko įspūdį

Iš Platelių jachtklubo kas keletą minučių išvažiavo 35 ekipažai. Tarp gausių dalyvių buvo ne tik lietuviai, bet ir svečiai iš kaimyninės Lenkijos bei Vokietijos. Ralyje 99 proc. transporto priemonių vairuotojų - vyrai, jų kompaniją papuošė vienintelis moterų ekipažas - Kornelija Raišytė ir antroji vairuotoja Lina Raišienė.

Klasikinių automobilių ralis žiūrovams paliko įspūdį.<br>Renginio organizatorių nuotr.
Klasikinių automobilių ralis žiūrovams paliko įspūdį.<br>Renginio organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

Aug 24, 2013, 6:38 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:32 PM

Antrą kartą Lietuvoje vykstančio „ORLEN Lietuva Classic Rally“ organizatorių ir dalyvių teigimu, šis ralis yra nepakartojama pažintinė ir pramoginė kelionė, kurios vienas iš svarbiausių tikslų yra puoselėti džentelmenišką vairavimo kultūrą, pagarbą visiems eismo dalyviams ir istorinį technikos paveldą.

Iš Platelių jachtklubo kas keletą minučių išvažiavo 35 ekipažai. Tarp gausių dalyvių buvo ne tik lietuviai, bet ir svečiai iš kaimyninės Lenkijos bei Vokietijos. Ralyje 99 proc. transporto priemonių vairuotojų - vyrai, jų kompaniją papuošė vienintelis moterų ekipažas - Kornelija Raišytė ir antroji vairuotoja Lina Raišienė.

Nuo Platelių į Plungę atvykęs klasika tapusių mašinų paradas iškilmingai sutiktas kunigaikščių Oginskių rūmuose. Belaukiant ralio dalyvių, žmones linksmino Plungės Mykolo Oginskio meno mokyklos bigbendas (vadovas Artūras Urniežius).

Plungėje ralio dalyviams teko įveikti specialią vairuotojo meistriškumo rungtį - teisėjai pažymėdavo ratą brūkšniu ir reikėdavo pajudėti į priekį tiek, kad ratas prasisuktų tris kartus. Pasak organizatorių, ši užduotis atskleidė, kiek vairuotojai jaučia savo automobillį. Kai kuriems vairuotojams ši užduotis, iš pirmo žvilgsnio atrodanti paprasta, pasirodė gana sunki.

Trečia stotelė - Kumzaičių kaimas. Po to ralio dalyviai sutikti Ventės rage. Klaipėdoje, Kruizinių laivų terminalo prieplaukoje, 17 val. 50 min. specialiai ta proga vyks koncertas.

Vakare 18 val. 45 min. klasikinių automobilių gerbėjai Smiltynės perkėloje persikėlė keltu į Neringą. 20 val. 20 min. laukia šventinis finišas Nidos prieplaukoje, kur vyks slalomas ir koncertas.

Žiūrovams patiko ne tik įspūdingi klasikiniai automobiliai, motociklai, bet ir ralistų šūkiai ant mašinų: „Ačiū, kad numatote kitų klaidas“, „Ačiū, kad pastebite dviratininkus“, „Ačiū, kad skubate lėtai“, „Ačiū, kad pastebite pėsčiuosius“, „Ačiū, kad neignoruojate pirmos juostos“, „Ačiū, kad esate džentelmeniški“, „Ačiū, kad litrui pieno nesudeginate litro degalų“, „Ačiū, kad šypsotės kelyje“, „Ačiū, kad rodote posūkius“, „Ačiū, kad gerbiate eismo dalyvius“.

Tarp seniausių ralio transporto priemonių - 1923 metais pagamintas puikiai išsaugotas motociklas „BSA E DE LUXE“, kurio priekinis žibintas tebėra žibalinis. Motociklo savininkas Alvydas Virginis pasipuošęs atitinkančiais to laikmečio dvasią rūbais, o savo spintoje turi net gi senovinį lietpaltį, kokiu to meto motociklistai gindavosi nuo lietaus.

Ralyje važiuoja tik du motociklai. Antrasis - 1972 metų motociklas su lopšiu „Dnepr MT9“. Jį vairuoja Viktoras Jakovlevas, antrasis vairuotojas Augustinas Jasilionis.

Tarp klasikinių automobilių entuziatų - dalyvis Nr. 7 Jakub Salata, kuris 1987 metų „Citroen“ be problemų įveikė 900 km atstumą nuo savo namų Lenkijoje iki Platelių.

Seniausi šio ralio automobiliai yra du - 1960 metų „Jaguar MK II“ (vairuotojas Vytautas Mašanauskas, antrasis vairuotojas Tomas Mašanauskas)I ir „MG A 1600“ (vairuotojas Mindaugas Kaziūnas, antrasis vairuotojas Kristina Kaziūnienė).

Jauniausiu ralio automobiliu galima tituluoti 1994 metų „Rover Mini“ (vairuotojas Justas Jasaitis, antrasis vairuotojas Andrius Čistovas).

Vyresnio amžiaus žiūrovų ovacijas pelnė tarybinius laikus menantys „VAZ“.

1985 metų „VAZ 2107“ vairavo Edvinas Šepšinskas, antrasis vairuotojas Marius Beniulis, 1979 metų „VAZ 2101“ - Martynas Bartkevičius, antrasis vairuotojas Edvardas Simokaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.