Avarijų kupiname ralyje „Kauno ruduo 2013“ - nervų patikrinimas (video)

Sekmadienio pavakarę Kaune, Nemuno saloje pasibaigusiame ralyje „Kauno ruduo 2013” nugalėjo Dominykas Butvilas ir Renatas Vaitkevičius, nors per visas varžybas jų nervų šaltumą matavo svečiai iš Lenkijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-26 01:21, atnaujinta 2018-03-01 18:15

Dar trims labai stipriems lietuvių ekipažams finišo pasiekti nepavyko. Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas antrajame greičio ruože lėkdami maždaug 170-180 km/val. greičiu skaudžiai vertėsi ant stogo.

Jų „Mitsubishi Lancer Evo X“ buvo visiškai suniokotas, bet sportininkai atsipirko sumušimais.

Ramūną Čipkauską ir Tomą Šipkauską taip pat sustabdė avarija. Penktajame greičio ruože jie išmušė ratą ir aplaužė važiuoklę. Dėl panašios avarijos, kliudęs kelmą, antrajame greičio ruože iš varžybų pasitraukė ir Rokas Kvaraciejus su Mindaugu Čepuliu.

Ketverios varžybos

Tradicinis, jau 40-ąjį kartą be pertraukų surengtas tarptautinis ralis „Kauno ruduo 2013“, skirtas nusipelniusiems sporto meistrams Kastyčiui ir Arvydui Girdauskams atminti, buvo ne tik Lietuvos automobilių ralio čempionato VI-ojo, bet ir Lenkijos LOTOS automobilių ralio čempionato (RSMP) V-ojo etapų lenktynės, todėl į ralį atvyko labai daug sportininkų iš kaimyninės šalies.

Taip pat kartu vyko ir Lietuvos automobilininkų sąjungos (LAS) taurės ketvirtojo etapo varžybos bei automobilių sporto veteranų ir mėgėjų lenktynės.

Lietuviams patinka žvyro trasos

Greičiausias ralyje buvo D.Butvilo ekipažas, bet iš karto už jo rikiavosi net 10 ekipažų iš Lenkijos. D.Butvilas persvarą įgijo dar pirmajame greičio ruože, kai aplenkė V.Švedo ekipažą, o pagrindiniam varžovui pasitraukus lietuvį ėmė vytis visas būrys pajėgiausių Lenkijos ralistų, iš kurių didžiausią grėsmę kėlė Kajetanas Kajetanowiczius ir Jaroslawas Baranas su „Subaru Impreza RT“.

Po žvyro ruožų ralio lyderius skyrė ganėtinai saugi 41,2 sek. persvara, tačiau po keturių asfaltinių greičio ruožų mieste, iš kurių D. Butvilui pavyko laimėti tik paskutinįjį, ji aptirpo iki 37,1 sek.

Tačiau sportininkams grįžus į žvyro trasas pasivyti lietuvio K.Kajetanowicziui nepavyko, jis finišavo antroje vietoje, atsilikęs pustrečios minutės.

Trečiąją vietą lietuviškajame ralyje ir antrąją Lenkijos čempionato etape užėmė Wojcechas Chuchala su Kamiliu Helleriu. „Subaru Impreza STI“ vairavę sportininkai nuo savo tautiečių atsiliko penkiomis sekundėmis.

Pritrūko laiko

Itin įdomi kova sekmadienio rytą užvirė dėl antros vietos tarp mūsų šalies ralistų, kovojančių Lietuvos čempionate. Martynas Samuitis su Ramūnu Šaučikovu kiekviename greičio ruože maždaug po 10 sek. mažino Giedriaus Notkaus ir Daliaus Strižano išvakarėse sukauptą persvarą.

Tačiau likus iki „Kauno rudens“ ralio finišo tik dviems greičio ruožams šiuos ekipažus skyrusios labai trapios vos 2,4 sek. persvaros jie nebepanoro ginčyti, o tuo pačiu - ir kautis dėl aukštesnių bendros įskaitos pozicijų, apsiribodami tik šalies čempionato batalijomis. Tad šalies pirmenybių įskaitoje G. Notkui atiteko antroji, o M. Samuičiui – trečioji prizinės vietos.

Pergalės receptas

„Kauno rudens 2013“ ralio nugalėtojai D.Butvilas su R.Vaitkevičiumi visus greičio ruožus, sudarančius 166,55 km. distanciją, įveikė per 1 val. 31 min. 55,2 sek., važiuodami vidutiniu 108,71 km/val. greičiu.

„Ko reikia norint laimėti ralį? Labai nedaug – gerų trasų, gero žiūrovų palaikymo, gero šturmano, gero automobilio ir truputį sėkmės“, - glaustai, tačiau įtaigiai pergalės sudedamąsias dalis iškart po lenktynių įvykusioje spaudos konferencijoje vardijo ralio laimėtojas D.Butvilas.

Veteranai įrodė dar turį parako

Ne mažesnės aistros dvi dienas liepsnojo šiame ralyje gausioje LAS taurės ketvirtojo etapo bei sporto meistrų veteranų ir mėgėjų įskaitose, kurių dalyviai varžėsi atskirose trasose. Šių lenktynių žiūrovai karštai palaikė metų naštai nelinkusius pasiduoti buvusius žymius sportininkus, dar neseniai garsinusius Lietuvą šalies ir užsienio trasose.

Sporto veteranų įskaitoje geriausių rezultatų pasiekė Egidijus Paulauskas su Tomu Degučiu (VAZ 2101). Beje, Egidijui šios laimėtos lenktynės priminė jo pergalę, iškovotą klasėje pirmajame „Kauno rudens“ ralyje, įvykusiame lygiai prieš 40 metų,1974-aisiais.

Antrąją vietą iškovojo Alfredas Štaras su Evaldu Bagdonu („Subaru Impreza“), pranokę trečioje vietoje likusius Zenių Balčiūną su Arūnu Lecku (VAZ 2108).

LAS taurės varžybose – apdovanojimas lrytas.lt ekipažui

LAS taurės etapo varžybos, susilaukusios net 44 dalyvių, tapo tikra švente ne tik čia besivaržantiems Lietuvos atstovams, bet ir svečiams iš Lenkijos, su kuriais LAS taurės lenktynių organizatoriai palaiko itin tamprius ryšius.

Atkaklią dviejų dienų kovą, o kartu ir LAS taurę laimėjo svečių iš Lenkijos Wojciecho Czepielio ir Jaceko Bielagos ekipažas, vairavęs BMW 328 Compact automobilį, pranokęs gerai žinomus tėvą su sūnumi Vincą ir Gytį Gerdžiūnus su „Subaru Impreza STI“. Trečiąją vietą užėmė Kelmės ASK atstovai Evelina Dringelienė ir Audronis Gulbinas („Subaru Impreza“) Mėgėjų įskaitos nugalėtojais tapo Arūnas Kupčius su Eventu Lapieniu, vairavę „Opel Astra“ automobilį ir aplenkę portalo lrytas.lt ekipažą Joną Skrebūną su Ilona Staškute Steponėne („Ford Sierra“) ir trečiąją vietą užėmusius Mindaugą Bieliką su Edmundu Vobolevičiumi, irgi vairavusius „Ford Sierra“.

Žemiau galima pamatyti Lenkijos televizijos RSMP užfiksuotą V.Švedo avarijos vaizdo įrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.