Mįslinga „Formulės 1“ legendos mirtis vis dar persekioja pražūtingo bolido inžinierių

Prieš 19 metų „Tamburello“ posūkyje San Marino Imolos trasoje užgeso „Formulės 1“ legendos Ayrtono Sennos gyvybė. Brazilas 305 kilometrų per valandą greičiu rėžėsi į apsauginį barjerą. Po tragiško incidento kilo daug abejonių – ar avarija įvyko dėl patyrusio lenktynininko, ar dėl mechanikų klaidos.

„Formulės 1“ legendos gyvybė užgeso 305 km/val. greičiu įsirėžus į apsauginę sieną.<br>"Youtube" nuotr.
„Formulės 1“ legendos gyvybė užgeso 305 km/val. greičiu įsirėžus į apsauginę sieną.<br>"Youtube" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-02 19:37, atnaujinta 2018-02-21 13:37

Tuometinis A.Sennos komandos inžinierius Adrianas Newey pripažįsta, kad abejonių ir mirties šešėlis jį vis dar persekioja.

Atsimušęs į barjerą A.Senna patyrė daugybę galvos sužalojimų. Triskart „Formulės 1“ čempiono gyvybė užgeso vietoje.

Stebint vaizdo įrašus atrodė, kad užsikirto A.Sennos bolido vairas, todėl smūgio jis negalėjo išvengti. Įtarta, kad konstruojant bolidą buvo padaryta klaida darant vairo kolonėlę. Tokie įtarimai iškart užgulė ant A.Newey ir tuomečio „Williams“ direktoriaus Patricko Heado pečių.

Jiedu netgi buvo kaltinami netyčine žmogžudyste, bet galiausiai buvo išteisinti. Tuomet „Williams“ teisinosi, kad tai buvo A.Sennos klaida.

„Be abejonės, kad tai buvo vairuotojo klaida. Visi duomenys ir vaizdo įrašai rodo, kad tai nebuvo susiję su mechanikų klaida“, – tikino A.Newey.

Jis aiškino, kad A.Senna per staigiai pasuko vairą ir prarado priekinės bolido dalies kontrolę. Brazilas bandė taisyti bolido padėtį, tačiau kai tai padarė, „Williams“ bolidas tapo nevaldomas ir rėžėsi į apsauginę sieną. Esą tokia klaida yra būdinga JAV organizuojamose automobilių lenktynėse.

A.Newey labiausiai apmaudu, kad lemtingąjį 1994 metų sezoną A.Senna į „Williams“ persikėlė tikėdamasis gauti geresnį bolidą nei turėjo „McLaren“ komandoje. Tačiau „Williams“ bolidas jį pavedė jau trečiose sezono ir paskutinėse gyvenimo lenktynėse.

„Labiausiai gaila, kad prieš tai trejus metus iš eilės mes sukonstruodavome puikų bolidą. A.Senna norėjo būti komandoje, kuri turi tokią prabangą. Tačiau to sezono pradžioje bolidas nebuvo geras. Tai mane slegia iki šiol“, – prisipažino A.Newey.

„A.Senna bandė padaryti tai, ko tas bolidas tiesiog negalėjo“, – pridūrė devynis kartus konstruktorių įskaitoje triumfavęs A.Newey.

Atrodo, kad A.Senna nujautė žiaurią baigtį. Prisijungęs prie „Williams“ komandos jis nebuvo patenkintas bolidu, kurio saugumas jam kėlė abejonių.

„Labai nemaloniai jaučiuosi važiuodamas arti galimybių ribos. Šiame bolide nesijaučiu visiškai užtikrintas. Manau, kad laukia sezonas, kuriame netrūks avarijų. Rizikuoju sakydamas, bet tikiuosi, kad nieko labai rimto neįvyks“, – 1994-aisiais skundėsi A.Senna.

A.Senna iki šiol įvardijamas kaip vienas geriausių visų laikų „Formulės 1“ lenktynininkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.