Vis dar komos būsenos esančiam M.Schumacheriui – trys galimi scenarijai

Septyniskart „Formulės 1“ pasaulio čempiono Michaelio Schumacherio gyvybė kabo ant plauko. Sekmadienio rytą slidinėdamas Alpių kalnuose 44 metų vokietis galva trenkėsi į akmens luitą ir yra komos būsenos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-29 14:49, atnaujinta 2018-02-19 16:18

Iškart po incidento M.Schumacheris dar buvo sąmoningas, bet kol legendinį lenktynininką sraigtasparniu atskraidino į Prancūzijos Mutjė ligoninę, jis jau buvo paniręs į komą. M.Schumacheriui iškart buvo atlikta neurochirurginė operacija. Naktį buvo atlikta dar viena operacija.

 Vokietijos žiniasklaidos duomenimis, po operacijos daktarai M.Schumacherį laiko dirbtinėje komoje, kaukolėje išgręžė skylių siekiant sumažinti slėgį smegenims. Pranešama, kad lenktynininko situacija yra labai sudėtinga.

Vidurdienį surengtoje specialioje konferencijoje ligoninės atstovai pranešė, kad M.Schumacherio būklė išlieka kritinė, jo smegenys tinsta ir bandoma mažinti slėgį. Esą sunku nuspėti, kas laukia „Formulės 1“ ikonos.  

„Jeigu ne šalmas, jo čia nebūtų“, - konstatavo gydytojai, kurie nebuvo linkę spėlioti traumos pasekmių.

„Dar negalime pasakyti, kokia Michaelio ateitis. Bandome laimėti šiek tiek laiko“, - sakė Grenoblio ligoninės gydytojas Jeanas-Francois Payenas.  

Tyrimai parodė, kad šiek tiek kraujo įsiliejo į smegenis, nustatyti stiprūs galvos sumušimai, pažeidimai. Ligoninėje – padidinta apsauga, o daktarams ir seselėms netgi draudžiama naudotis mobiliaisiais telefonais ir kitomis ryšio priemonėmis. 

Tuo tarpu ligoninės chirurgė Camille Blondeau atskleidė, kad yra trys galimi scenarijai: lenktynininkas atsibus per keletą dienų ir nejaus jokių traumos padarinių; atsibudęs dar jaus fizinius ir neurologinius padarinius; neatsibus. 

Ekspertų teigimu, kuo ilgiau M.Schumacheris bus komos būsenos, tuo sunkiau jam bus pasveikti.

Žurnalistas įpūtė optimizmo  

Prancūzijos televizijos laidoje dalyvavęs „Formulės 1“ žurnalistas Lionelis Froissart dalijosi sukaupta informacija. Jis pabrėžė, kad gydytojų nuomonės išsiskiria į dvi barikadų puses – optimistų ir pesimistų.  

Vis dėlto prancūzas daugiau kalbėjo optimistiškai. Esą M.Schumacherio būklė per naktį nepablogėjo ir tai jau yra geras ženklas.  

„Šiandien turėtume turėti daugiau optimizmo nei vakar“, – tvirtino L.Froissart.   

Be to, M.Schumacheris yra puikios fizinės formos, praeityje taip pat pasižymėjo nepriekaištinga sveikata, tad vokiečiui tai turėtų padėti atsistoti ant kojų.   

„Per savaitę viskas turėtų paaiškėti. Situacija – arba, arba, – sakė L.Froissart, čia pat pridūręs, – vis didėja viltis, kad viskas bus gerai. Visi tikisi, kad M.Schumacheris išsigelbės iš situacijos, nes yra tikras kovotojas ir turi puikią sveikatą.“ 

Po smūgio buvo sąmoningas

 Pirminiais duomenimis, kai įvyko nelaimė, M.Schumacheris slidinėjo kartu su keturiolikmečiu sūnumi ir draugais. Smūgį kiek sumažino šalmas.  Meribel slidinėjimo kurorto direktorius Gerningonas Christophe‘as Lecomte iš pradžių tikino, kad po incidento vokietis patyrė šoką ir drebėjo, bet dar buvo sąmoningas.   

Visgi M.Schumacherio būklė staiga ėmė vis blogėti.

Specialistai spėja, kad M.Schumacheriui patino smegenys, todėl skubi operacija buvo būtina sumažinti spaudimui. Draugai meldžiasi

Prie M.Schumacherio budi žmona Corinna, šešiolikmetė dukra Gina Maria ir keturiolikmetis sūnus Mickas.      „Meldžiu Dievą, kad jis tave apsaugotų, broli. Tikiuosi, greitai pasveiksi. Meldžiuosi už tave. Te laimina tave Dievas“, - socialiniame tinkle „Twitter“ rašė buvęs M.Schumacherio komandos draugas „Ferrari“ ekipoje Felipe Massa.   

 „Pažįstu tave, Michaeli, tu esi geriausias. Tai sunkiausios tavo gyvenimo lenktynės, bet neabejoju, kad ir vėl laimėsi!“ – optimizmo bandė įnešti buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas Giancarlo Fisichella. 

 Ligoninė visą vakarą nebuvo linkusi iškart suteikti detalios informacijos. Esą tai turėjo padaryti M.Schumacherio atstovai. Ligoninėje lankėsi lenktynininko draugai, bet ir jie nedaugžodžiavo. Vis dėlto jų žodžiuose bei veide matėsi nerimas.

 Dėl M.Schumacherio į ligoninę atvyko neurochirurgijos specialistas iš Paryžiaus Gerardas Saillant. Jis yra artimas tiek M.Schumacherio, tiek buvusio  „Ferrari“ vadovo Jeano Todto draugas.

Piktadariai naudojasi nelaime

 Kol M.Schumacheris ligoninėje kovojo dėl savo gyvybės, socialiniame tinkle „Facebook“ nelaime norėję pasinaudoti piktadariai sukūrė apgaulingus puslapius, kuriuose teigiama, kad lenktynininko gyvybė užgeso.

Vieną jų dar sekmadienio vakarą pamėgo per 10 tūkstančių „Facebook“ naudotojų, tačiau komentaruose žmonės neapsikęsdami piktinosi tokiu nedorėlių elgesiu. 

Patyręs slidininkas

 M.Schumacheris yra itin patyręs slidininkas, vietovė jam taip pat pažįstama. Sportininkas su šeima Meribelyje turi kotedžą.   Septynis kartus pasaulio čempiono titulą iškovojęs lenktynininkas iš didžiojo sporto pasitraukė pernai gruodį.

Sausio 3 dieną M.Schumacheriui sueis 45-eri.

Tituluočiausias sportininkas

M.Schumacheris, kuris savo paskutinį pasaulio čempiono titulą iškovojo 2004-aisiais, galutinai baigė karjerą per Didžiojo prizo lenktynes Brazilijoje 2012 metais, kuriose jis finišavo septintas. Iš lenktynių sporto jis mėgino pasitraukti jau šešeriais metais anksčiau.

Nuo savo debiuto „Formulėje 1“ 1991 metais šis vokietis laimėjo daugiau titulų ir lenktynių nei kuris nors kitas sportininkas. Jis yra laimėjęs 91 lenktynes ir yra tik vienas iš dviejų žmonių, dalyvavusių 300 Didžiojo prizo lenktynių.

M.Schumacheris gimė 1969 metų sausį Vokietijoje netoli Kelno. Jo tėvas mūrininkas taip pat lenktyniaudavo vietos kartingų trasoje, o motina dirbo viename bufete.

1987 metais M.Schumacheris jau buvo tapęs Vokietijos ir Europos kartingų lenktynių čempionu, o neilgai trukus pradėjo lenktynininko profesionalo karjerą. 1991-aisiais jis įskriejo į „Formulę 1“, per savo debiutines lenktynes Belgijoje atvažiavęs septintas. Po metų jis lenktyniavo „Benetton“ komandoje, kuriai atstovaudamas laimėjo savo pirmąsias Didžiojo prizo lenktynes 1992 metais.

 Perėjęs į „Ferrari“ komandą 1996-aisiais, M.Schumacheris užsitraukė nešlovę, mėgindamas išstumti iš trasos kolegos Jacques'o Villeneuve'o automobilį per paskutines 1997 metų lenktynes Chereso trasoje ir buvo diskvalifikuotas iš čempionato.

Vėlesnį dešimtmetį jis skynė vieną po kitos pergales, tačiau pirmąkart pamėgino užbaigti karjerą, būdamas 37 metų.

Vis dėlto trijų vaikų tėvas negalėjo atsispirti lenktynininko aistrai ir 2010 metais pasirašė trejų metų kontraktą su „Mercedes“ komanda.

Tačiau jo reakcija jau buvo sulėtėjusi, o automobilis – mažiau konkurencingas, todėl M.Schumacheris nebeįstengė pakartoti ankstesnės šlovės ir galutinai pasitraukė iš šio sporto 2012 metais. Ant jo šalmo buvo žinia gerbėjams: „Gyvenime svarbiausia aistra. – Ačiū, kad dalijatės manąja.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.