Koks bus M.Schumacheris, jei liks gyvas

Praras visus įgūdžius?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 20, 2014, 2:29 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:07 AM

Smegenų specialistai teigė, kad tokias traumas kaip ir M.Schumacheris patyrę žmonės retai išvengia skaudžių padarinių. Dažniausiai jie turi psichikos sutrikimų, jiems gresia ankstyva mirtis.

Praras visus įgūdžius?

Medikai teigė, kad po tokios traumos, kokią patyrė M.Schumacheris, komos ištikti žmonės iš jos pabunda vėliausiai po dviejų savaičių. Kad buvęs lenktynininkas vis dar yra komos būklės, liudija, kad jo būklė, nors ir stabilizuota, vis dar yra kritinė.

Pasak neurochirurgo Andreaso Ziegerio, nerimą kelia tai, kad smegenų kraujavimas gali sukelti paralyžių, kalbos sutrikimą ar asmenybės pokyčius.

„Smegenų trauma yra sudėtingiausia, kokią gali patirti žmogaus kūnas“, – sakė A.Ziegeris. Anot jo, niekas negali nuspėti, koks bus M.Schumacheris, jei pabus iš komos, tačiau vienas faktas yra aiškus – jo genialumas ir įgūdžiai bus dingę.

Laukia ilgas procesas

Smegenų specialistai taip pat teigė, kad trauma gali pastūmėti žmogų į depresiją, jis turės elgesio sutrikimų ir netgi polinkį nusikalsti.

Jie pabrėžė, kad 45 metų M.Schumacherio padėtis daug geresnė nei daugumos tokias traumas patyrusių pacientų, tačiau pabudus iš komos laukia sudėtingas laikotarpis.

„Jeigu jis liks gyvas, nebus toks pat M.Schumacheris. Jis bus ponas Kažkas. Ir jo reabilitacija bus veiksminga tik tada, jeigu jis susitaikys su tuo, kad yra Kažkas, ir darys viską, ką jis gali“, – teigė Richardas Greenwoodas, Londono Homertono ligoninės chirurgas-neurologas.

„Tai labai sudėtingas procesas, kurį reikia įveikti žmogui. Ir daugelis to nepadaro“, – sakė jis.

R.Greenwoodas studijavo, kokį ilgalaikį efektą gali turėti smegenų traumos, sukeltos stipraus smūgio. Trečiadienį žurnale „JAMA Psychiatry“ pasirodė straipsnis, kuriame ir kalbama apie pasekmes. Nustatyta, kad padidėja tikimybė mirti pirma laiko.

Po tokių traumų atsigavusiems žmonėms triskart padidėja tikimybė mirti nuo mirtinų sužalojimų. Tai veikiausiai priklauso nuo smegenų dalies, atsakingos už sprendimų priėmimą, rizikos baimę, sužalojimų.

Taip pat padidėja psichikos ligų, tokių kaip depresija ar nerimas, tikimybė. Tai gali sukelti problemų susiduriant su naujomis aplinkybėmis ir tvarkant gyvenimą.

Apie 1,7 milijono žmonių JAV ir apie vieną milijoną žmonių Europoje patenka į ligoninę, nes patiria smegenų traumą. Ekspertai sako, kad dažniausiai traumos patiriamos per avarijas keliuose, parkritus ar per sporto varžybas.

O M.Schumacherio trauma – kai jis čiuoždamas nuo kalno galva trenkėsi į akmenį – vienas tokių pavyzdžių.

Oksfordo universiteto Psichiatrijos departamento atstovė Seena Fazel teigė, kad smegenų traumą patyrusius žmones reikia stebėti ilgą laiką.

„Pažiūrėjus į rezultatus matyti, kad reikėtų ilgiau stebėti pacientus. Jie turėtų būti tiriami atsargiai, stebint, ar neatsiranda depresijos, smurto ar kitų psichikos sutrikimų ženklų“, – teigė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras