Du mėnesiai po M.Schumacherio traumos: viltys blėsta

Pirmyn atgal lakstantys reporteriai ir gausios televizijų komandos nugulė atsiminimuose. Šeštadienį bus du mėnesiai, kai sraigtasparnis į Grenoblio ligoninę atgabeno sėkmingiausią lenktynininką „Formulės 1” istorijoje Michaelį Schumacherį. Tuomet aplink ligoninę esantis laukas tapo paskubomis sukurptu žiniasklaidos centru, sekančiu kiekvieną pasisakymą apie sunkią traumą patyrusį sportininką, kuris slidinėdamas kalnuose galva trenkėsi į uolos kraštą, rašo nytimes.com.

M.Schumacheris jau du mėnesius komos būsenoje.<br>AP nuotr. iš archyvo
M.Schumacheris jau du mėnesius komos būsenoje.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 28, 2014, 2:11 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:27 PM

Dabar už devynių aukštų pastatą juosiančios tvoros bruzdesio nebeliko. Čia kabo tik vienas vėjo blaškomas plakatas, primenantis, kad 45 metų M.Schumacheris vis dar guli ligoninėje paniręs į komą, kritinės būklės. 

„Schumi, - rašoma ant plakato „Ferrari“ komandą primenančia spalva. Komandą, su kuria didžiausius laurus lenktynininkas ir skynė, laimėdamas septynis pasaulio čempionatus. - Visos mintys – su tavimi ir tavo šeima.“

Iš dalies žurnalistų dingimas iš ligoninės susijęs su M.Schumacherio žmonos Corinnos prašymu nesibrauti į šeimos privatų gyvenimą. Tačiau tai, kad žiniasklaidos nėra, liudija dar vieną melancholišką istoriją.

Dėmesys – kitur

Pasaulio akys nukrypo kitur, kai M.Schumacheris tapo vienu iš tų, kurie paniro į nežinomybę – savaitėms, mėnesiams ar netgi metams. Daugybinius galvos sužalojimus patyręs lenktynininkas yra vienas žinomiausių į komą panirusių sporto pasaulio žmonių, tačiau net ir jam dėmesys negalėjo būti visą laiką toks įtemptas. 

Medikai Grenoblyje teigia, kad per pastaruosius metus į ligoninę buvo atgabenti šimtai susižeidusių slidininkų. Šimtai patyrę smegenų sukrėtimus ar dar rimtesnes traumas.

Kai kurie sužeistieji guli lovose prie M.Schumacherio.

Į palatas priminimas apie žiemos sporto pavojus atkeliauja per televiziją, praėjusią savaitę rodžiusią Sočio olimpines žaidynes, kur keletas sportininkų – slidininkų, snieglentininkų – patyrė galvos traumas.

Apie M.Schumacherį žinių smarkiai sumažėjo, kai šeima ir medikai nusprendė nebeinformuoti žiniasklaidos apie sportininko gydymo eigą. Tačiau iš to, ką galima sužinoti, susidaro nedaug vilties teikiantis įspūdis. Klausimas, ar pabudus iš komos M.Schumacheriui pavyks pasveikti tiek fiziškai, tiek psichiškai, atviras. 

Itin pavojingi krešuliai

Per pirmąsias 36 valandas ligoninėje lenktynininko traumos pareikalavo dvejų operacijų. Gydytojai turėjo pašalinti kraujo krešulius iš jo smegenų. O ir koma – dirbtinė, kurią turėjo sukelti specialistai. Po pirmosios operacijos medikai atskleidė, kad užfiksavo nemažai krešulių gilesnėse smegenų vietose, kur operuoti negalima.

Pasak medicinos ekspertų, tie krešuliai kelia didžiausią grėsmę M.Schumacherio visiškam pagijimui ir netgi gyvybei.

Negalėdami jų pašalinti Grenoblio medikai prieš tris savaites pradėjo naują kritinį gydymo etapą. Jie stengėsi pabudinti M.Schumacherį iš dirbtinės komos būsenos, į kurią sportininkas buvo paniręs nuo gruodžio 29-osios.

Jei tyli, naujienos – blogos?

Kai prasidėjo šis etapas, vienintelės naujienos apie M.Schumacherio būseną buvo neoficialios. Vokiečių laikraščiai ir žurnalai citavo anoniminius šaltinius. Šie pranešimai privertė prabilti M.Schumacherio vadybininkę Sabine Kehm, pirmadienį paskelbusią, kad prikėlimo iš komos procesas nepakito.

Tai nebuvo vokiečių žiniasklaidos teiginių paneigimas. Jie tvirtino, kad budinimas nepavyko. Tačiau specialistai tvirtina, kad tokiais atvejais laikinas proceso sustabdymas pasitaiko dažnai.

Nors ir atsargūs, nes jokios detalios informacijos iš Grenoblio ligoninės medikų gauti negalima, kiti specialistai yra nusiteikę pesimistiškai.

„Jeigu jie nepraneša gerų naujienų, nes tokių nėra, tai reiškia, kad tos naujienos – blogos“, - sakė amerikiečių anesteziologas Gary Hartsteinas. Jis aštuonerius metus iki 2012-ųjų dirbo „Formulės 1” medikų padalinio vadovu.

„Praėjo aštuonios savaitės. Jeigu nėra jokių prisikėlimo ženklų, dauguma žmonių tiesiog atjungtų aparatus“, - pridūrė jis.

Kiti nebuvo tokie drastiški.

„Per anksti sakyti, kad žmogus – nuolatinės vegetacinės būsenos, kai raminamuosius nustoji leisti prieš porą savaičių. Bet kuo daugiau laiko prireikia, siekiant prikelti, tuo mažesnės galimybės, kad jam pavyks atsistatyti taip, kaip tikėtasi“, - sakė Kembridžo universiteto specialistas Davidas K.Menonas.

Pakvietė draugą

M.Schumacherio šeima visai neseniai žengė žingsnį, kuriuo norėjo pataisyti santykius su visuomene. Į sportininko palatą buvo pakviestas buvęs jo komandos draugas „Ferrari“ ekipoje Felipe Massa. Brazilas matė M.Schumacherį, bendravo su jo šeima.

„Papasakojau jam apie mano naują komandą, naują bolidą, - sakė F.Masa, kalbėdamas apie perėjimą į „Williams“ ekipą. - Daug kartų jam kartojau, kad keltųsi.“

Nežinoma priežastis

Prabangiame Meribelio kurorte slidininkai ir toliau šliuožia netoli vietos, kur buvo M.Schumacheris su savo keturiolikmečiu sūnumi. Meribel kurorto šlaitai buvo naudojami per 1992 metų žiemos olimpiadą. Tuomet teko išgirsti skundų, kad sportininkams nuolydis – per status.

Tačiau gelbėtojų komandos nariai sako, kad šlaitai nėra pavojingi. Jie pirmieji sureagavo į M.Schumacherio incidentą, į orą pakėlė sraigtasparnį, kuris sportininką nugabeno į Grenoblį. Gelbėtojai sako, kad įvyko iki 400 šimtų su slidinėjimu susijusių incidentų, kai žmonės patirdavo traumas ir jiems prireikdavo gelbėjimo komandų.

Per metus Meribel kurorte apsilanko gerokai virš milijono slidinėjimo gerbėjų.

Jie sako, kad M.Schumacheris išvengė stačiausio šlaito, kuris vienoje vietoje siekia 85 proc. kampą. Vietoje jo lenktynininkas pasirinko švelnesnę trasą. Tik dėl iki šiol nežinomų priežasčių, jis nusprendė „nukirsti kampą“ ir keliavo per zoną, kurioje – gausybė uolų.

Meribel kurorte tokiose ne trasų zonose įspėjamųjų ženklų nėra. Nebuvo ir toje, kur krito M.Schumacheris. Vienas iš gelbėtojų komandos narių Philippe'as Merlinas teigė, kad naktinis snygis uždengė daugybę akmenų, nuklodamas naują sluoksnį. Tačiau sniegas buvo šviežias, todėl M.Schumacherio slidės galėjo lengvai panirti į sniegą per pėdos dydį.

Sportininkui nepasisekė

Prancūzijos policijos tyrimas oficialiai buvo baigtas praėjusią savaitę. Pareigūnai peržiūrėjo vaizdo medžiagą, gautą iš ant M.Schumacherio šalmo buvusios kameros. Jie sužinojo, kad M.Schumacheris krito nuo trasos nutolęs apie tris metrus.

M.Schumacheris užkliuvo už vieno akmens ir praradęs pusiausvyrą galva trenkėsi į kitą. Nuo smūgio perpus skilo jo šalmas.

Policija atmetė visas galimybę, kad įvyko kažkokia klaida ar nesusipratimas dėl Meribel kurorto vadovų ar paties M.Schumacherio kaltės, tad kriminalinio tyrimo neprireikė.

Policijos išvada buvo sutikta sveikintinai. Daug slidininkų teigė, kad yra patenkinti Meribel kurortu ir saugumo reikalavimais. Ph.Merlinas, ant kalno slidinėjantis jau daugiau nei 40 metų, Alpėse žinomas, kaip labai geras slidininkas. Jis sako, kad M.Schumacherio sprendimas kirsti kelią per tą zoną nebuvo stebinantis – taip nutinka dažnai.

„Tai normalu, - sakė jis. - Bet M.Schumacheriui nepasisekė.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.