„Formulės 1 bosas – apie moteris, politiką sporte ir šou verslą

Kadaise pardavėju dirbęs Bernie Ecclestone'as dabar yra vienas sėkmingiausių žmonių pasaulyje. 83 metų britų verslininkas puikiai žinomas dėl savo išpuoselėto sporto, kuris kiekvienais metais sutraukia milijonus žvilgsnių. „Formulės 1” komercijos teisių valdytojas B.Ecclestone'as dar laikomas šių lenktynių tėvu, todėl puikiai žino, ko joms reikia.

B.Ecclestone'as teigė, kad šis sezonas bus įdomesnis nei praėjusių metų.<br>AP archyvo nuotr.
B.Ecclestone'as teigė, kad šis sezonas bus įdomesnis nei praėjusių metų.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 14, 2014, 4:56 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:16 AM

Formulė 1” šou verslas. Negalime to pamiršti“, - sako B.Ecclestone'as, pabrėždamas, kad sportas visada turi linksminti žiūrovus.

Jis mano, kad praėjęs sezonas, kai Sebastianas Vettelis ketvirtąjį kartą iš eilės laimėjo pasaulio čempiono titulą, buvo nuobodos. „Žmonėms patinka intrigos, nežinomybė“, - teigė B.Ecclestone'as. Jis atskleidė, kad nepritaria tam, jog bolidai naudotų naujuosius variklius.

Jis artėjant „Formulės 1” sezonui Melburne (sekmadienį) davė interviu portalui smh.com.au. B.Ecclestone'as atvirai kalbėjo, kodėl mano, kad lenktynėse dar ilgai neišvysime moterų, apie „Formulės 1” atėjimą į Rusiją ir verslą.

- Kokią vietą „Formulėje 1” užima sėkmė?

- Sėkmė gyvenime labai svarbi. Neįtikėtinai sėkmingam žmogui gali pritrūkti sėkmės ir jo niekas nepamatys. Sėkmė yra visur. Žmonės sako, kad pats prisijaukini sėkmę. Manau, kad taip ir yra. „Formulėje 1” sėkmė reiškia būti tinkamame bolide, tinkamoje komandoje.

Aš labai padėjau, kad Lewisas Hamiltonas pereitų į „Mercedes“, tad žmonės gali sakyti, jog jam pasisekė. Manau, kad yra labai didelė galimybė, kad šiemet jis laimės čempionatą.

- „Red Bull“ vadovas Christianas Horneris daug vilčių deda į Danielį Ricciardo. Praėjo 34 metai, kai laimėjo Alanas Jonesas. Ar Australija greitu metu gali tikėtis dar vieno pasaulio čempiono?

- Aš keletą pastarųjų metų tikėjausi, kad tai bus Markas Webberis. Jis turėjo viską, ko reikia geram pasaulio čempionui. Tai gerai atrodantis, sportiškas vyrukas. Australas. Jis buvo geras draugas. Viliuosi, kad Ricciardo atliks savo darbą.

- Australijos sportas – krizėje. Čia siaučia dopingo skandalai. „Formulė 1” taip pat neišvengia skandalų. Bet ši sporto šaka atrodo tvirta.

- Mes tikrai neturime problemų su dopingu ar panašiais dalykais. Bet visos problemos sukuria neįtikėtinai didelį žiniasklaidos susidomėjimą. Kartais tenka pagalvoti, ar visos naujienos apie futbolą yra teisybė. Jeigu tiesmukai laikysies faktų, vargu ar užpildysi laikraštį. Žmonės skaitydami mėgsta šiek tiek papramogauti.

- Australijos sportą valdo buvę bankininkai, teisininkai, kurie neturi jokios istorijos sporte. Jūs – atvirkščiai. Juk „Formulę 1” pavertėte milijardiniu begemotu. Ar sąsajos su sportu, siekiant jam vadovauti, būtinos?

- Aš visada buvau lenktynėse. Pradedant dviračių sportu, motociklais, automobiliais, baigiant „Formulės 1” komandų valdymu. Aš žinojau, ką darau. Tai mano širdis ir siela. Visada mėginu darbą atlikti gerai. Sukuriu produktą, kuris neša pelną.

- 2014 metai žymi naują „Formulės 1” erą. Daugiau niekada neišgirsime to ausį rėžiančio, bet ir malonaus, V8 variklių gausmo.

- Baikite kalbėti apie tai. Jūs mane nuliūdinsite.

- Šių metų varikliai perpus silpnesni nei tie, kuriuos naudojote prieš 25 metus. Ar visa ši evoliucija būtina?

- Ne. Aš manau, kad ne. Nuoširdžiai manau, kad tai ką padarėme, nėra būtina. Kaip ir daugybė kitų dalykų, kurie tuo metu atrodė reikalingi.

- Ar tai dėl ekologijos ir noro būti „žaliais“?

- Nežinau. Kai tik viskas prasidėjo, mes manėme, kad idėja sudomins daugybę gamintojų, kurie ir keitė 2014 metų variklius. Bet būtų buvę geriau juos panaudoti automobilių čempionate.

„Formulėje 1” visuomet vyksta pokyčiai, tačiau mums nereikia nuolat pabrėžti technologijos. Bet faktas, kad gauname daugiau galios iš mažiau degalų. Žinoma, šitą galėjome rodyti ne „Formulėje 1”, nes čempionatas skirtas pramogai. Esame šou versle. Problema, kad kartais tai pamirštame.

- Ar 2014 metų taisyklės pavers lenktynes įdomesnes?

- Negaliu to sakyti, nes nežinau. Gerai tai, kad šiemet lenktynės bus kitokios. Negali žinoti, kas nutiks, kas finišuos. Atsirado šiek tiek paslapties. Jeigu paklausite, kas Melburne bus priekyje, nurodyčiau „Mercedes“ bolidus, tačiau to negali iki galo žinoti. Tik ne šiemet.

- Šis sportas moters vairuotojos nematė nuo 1970 metų. Ar horizonte matome dar vieną?

- Problema su moterimis yra ta, kad jeigu ji ir yra pakankamai gera lenktynininkė, nėra kur to parodyti. Komanda nepriims moters lenktynininkės, nebent tai pritrauktų daug rėmėjų. Tad gali turėti labai puikią vairuotoją, bet ji tiesiog negaus to, ko nusipelnė. „Williams“ komandos bandytoja Sussie Wolff yra puiki, bet ar ji gaus progą parodyti savo galimybes? Abejoju.

- Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) sulaukė kritikos, kad leido organizuoti žiemos olimpiadą Rusijoje. Bet „Formulė 1” taip pat pasuks į Rusiją. Ar sportas turėtų kreipti dėmesį į politines problemas, kai sprendžiama, kur organizuoti varžybas ar lenktynes?

- Asmeniškai manau, kad ne. Mes esame tarptautinės lenktynės, todėl negalime į tai kišti jokios politikos ar religijos. Darome tai, ką darome, o šalis pati tvarko savo reikalus. Mums nereikėtų pradėti sakyti: „Ten nekeliausime, nes...“

- Ne mums aiškinti, kaip turi būti valdoma šalis. Jeigu žmonės pažiūrėtų į visas pasaulio šalis, tai suprastų, kad nėra tiek daug valstybių, kurios galėtų vaikščioti aukštai pakelta galva.

- Esate turėjęs didžiąją „Queens Park Rangers“ futbolo klubo dalį. Ar kada nors norėjote vadovauti kokiams nors kitam sportui?

- Vos neįsivėliau į tenisą. Buvau labai arti, bet aš neieškojau kovos. Ieškojau ko nors, kas būtų įdomu.

- Šiemet jums sueis 84-eri. „Formulės 1” soste sėdėjote beveik keturis dešimtmečius. Tai ilgiau nei bet kuris kitas lenktynininkas.

- Ir net neįsivaizduoju, kada nustosiu.

- Tai nebuvo mano klausimas. Norėjau sužinoti, ar kada nors prarasite tam aistrą?

- Ne. Net nenumanau, ar tai galėtų nutikti. Bet šiandieną nematau nieko, kas manyje užgesintų aistrą „Formulei 1”.

- Jeigu ištirptų jūsų pinigai ir liktų 20 svarų sterlingų. Kam juos išleistumėte?

- (Juokiasi). Manau, kad tai priklausytų nuo to, ar esu alkanas.

- Ar „Formulė 1” - ateities sportas?

- Jeigu prieš 30 metų būtumėte manęs paklausęs, būčiau atsakęs tą patį, ką dabar – nežinau. Sportą galingu paverčia televizija. Štai kaip jis pritraukia žmones. Mes esame šou versle ir turime toliau linksminti žmones. Jie nori matyti paslaptis, intrigas. Jie nenori, kad viskas būtų aišku ir lygu.

Praėję metai buvo nuobodūs.

- Nuo penktojo dešimtmečio, kai Londone pardavinėjote naudotas motociklų dalis, nuėjote labai ilgą kelią. Ar esate alaus žmogus, ar labiau tas, kuris teliūskuoja vyno taure?

- Alaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.