Žinia apie M.Schumacherį – ženklas, kad reikia dėkoti Dievui

„Jeigu esate nors šiek tiek tikintis, pats laikas pažiūrėti viršun ir ištarti: „Ačiū“, - taip žinias apie Michaelio Schumacherio sveikatos pagerėjimą priėmė buvęs „Formulės 1” medikų vadovas Gary Hartsteinas.

Buvęs „Formulės 1” medikas žinią apie M.Schumacherio (nuotr.) būklės pagerėjimą priėmė entuziastingai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Buvęs „Formulės 1” medikas žinią apie M.Schumacherio (nuotr.) būklės pagerėjimą priėmė entuziastingai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2014, 9:44 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:06 PM

Penktadienį jau trečią mėnesį komos būsenoje esančio M.Schumacherio vadybininkė Sabine Kehm pranešė, kad „Formulės 1” legenda kartais rodo sąmonės ženklus.

Pasak G.Hartsteino tai – neįtikėtinai geros žinios apie 45 metų vokiečio, patyrusio smegenų traumą, sveikatą.

Pateikiame G.Hartsteino mintis, publikuotas jo tinklaraštyje. Išsakytos idėjos ir žodžiai nėra faktai, tačiau medikas savo požiūrį ir teiginius grindžia didele patirtimi.

Sabine mums pasakė du neįtikėtinai svarbius dalykus. Dalykus, kurie netik mums paaiškina, kur esame, bet ir parodo labiau optimistinius variantus nei tuos tamsiuosius, apie kuriuos svarstėme iki šiol, remdamiesi nežinojimu.

Labai svarbu pilnai suprasti tai, ką pasakysiu. Paprastai „sąmones ženklai“ (arba budrumas) ir „sąmoningumas“ yra praktiškai tas pats. Tačiau po smegenų traumos šie žodžiai gali būti atskirti. Ką tai reiškia?

Sutinkant, kad vertimas ir sąvokos buvo pavartotos teisingai (ir tuo, kad Sabine yra profesionalė ir nesuprastų neteisingai), budinimas mažiausiai mus veda prie... buvimo pabudus. Paprastai tai reiškia atmerktas akis. Ir kaip minėjau anksčiau, akių atmerkimas gali būti tik ciklinis.

Budrumas be sąmoningumo – tai vegetacinės būklės apibūdinimas. Akys atmerktos, tačiau nėra jokio reakcijos į aplinką.

Tai savaime yra geriau nei nuolatinė komos būsena. Ir tai geriau ne tik kalbant apie išgyvenimą, bet ir svarstant neurologinį pagerėjimą.

Bet Sabine mums dar pasakė, kad Michaelis rodo sąmoningumo ženklus. Dieve, smegenys yra nuostabus organas. O Michaelis – puikus žmogus.

Kaip tas sąmoningumas veikiausiai atrodo? Jis pasižymi aiškiais ir tikslingais epizodais, kai reaguojama į aplinką ir/arba aiškiais savęs suvokimo ženklais.

Pavyzdžiui, Michaelis nusišypso, kai kas nors iš palydos kalba su juo. Ir tai padaro nuosekliai bent keletą kartų. Arba akimis seka žmones. Arba mėgina bendrauti, arba supranta paprastus nurodymus. Tai bet koks objektyvus ženklas, rodantis jo išorės ir vidaus ryšį. Tada tai būtų minimali sąmoningumo būklė.

Ir tai dabar geriausios naujienos, kokias galima gauti.

Kodėl? Nes tai reiškia, kad Michaelis galės gerai matyti, girdėti ir jausti jį supančią meilę. Tai reikš, kad jis iš tiesų yra TEN. Tai reiškia, kad jo gyvenimo lūkesčiai labai stipriai pagerėjo. Ir galiausiai tai suteikia tikrą šansą tolesniam gerėjimui.

Tai reikštų dar daugiau laiko jaučiant viską, kas jį supa ir, žinoma, kokybiškesnį sąlytį su aplinka.

Kaip tai neįtikėtinai džiugu!

Tai reiškia reabilitaciją. Ilgą reabilitaciją.

Michaelis yra pratęs prie sunkaus darbo. Jis pratęs prie mokymosi daryti naujus dalykus, stimuliuojant smegenis ir verčiant apdoroti daug informacijos. Ir viską darant tuo pat metu stiprėjant fiziškai.

Viskas labai nuostabu ir gera.

Tik nesupraskite manęs neteisingai. Ši žinia – labai svarbus žingsnis, bet mes nenorime, kad Michaelis čia ir liktų. Bet tai labai labai didelis žingsnis.

Mes visi turėtume padėkoti visai komandai, kuri rūpinasi Michaeliu. Taip pat ir žmonėms, kurie jį supa – už atsidavimą ir kantrybę. Dabar visi turės būtų labai kantrūs – savaitėmis, mėnesiais ar netgi metais.

Bet jeigu esate nors šiek tiek tikintis, pats laikas pažiūrėti viršun ir ištarti žodį „Ačiū“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.