Kartingo akademijoje - būsimų čempionų atranka

Dešimtys 7–12 metų vaikų praėjusį savaitgalį atliko įvairius Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) testus – sostinėje vyko ypač kruopšti penkiasdešimties vaikų atranka į antrąjį sezoną pradedančią Lietuvos kartingo akademiją.

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Apr 12, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:20 PM

Į akademiją patekusiems vaikams teko atlaikyti nevaikiškus išbandymus, nes profesionalią atranką surengusi Kartingo akademija ne tik moko vaikus saugaus eismo subtilybių, bet ir ruošia pamainą Europos ir pasaulio čempionais tapusiems Lietuvos lenktynininkams.

Dar prieš egzaminavimą atkritus dešimčiai pretendentų, 40 jaunųjų entuziastų rinkosi į Plytinės kartodromą.

Dauguma jų pirmąkart sėdo į profesionalų kartą. Akademijos treneriai trasoje nesitikėjo įspūdingų rezultatų ir nefiksavo laiko. Daugiausia dėmesio jie skyrė vaikų gebėjimui prisitaikyti prie ekstremalių sąlygų – nežinomos trasos ir technikos.

Vyko išsami atranka

Prasukę po kelis ratus vaikai persikėlė į sporto klubą.

Kabinete prie stalo jų laukė LASF viceprezidentas Darius Jonušis ir Lietuvos kartingo federacijos prezidentas Ramūnas Savickas. Jie vaikus kamantinėjo norėdami išsiaiškinti jų motyvaciją.

Netrukus vaikų laukė dar vienas neįprastas išbandymas – pokalbis su sporto psichologe. Ji davė vaikams testą. Dar ne visi jų moka rašyti, todėl kai kuriems pagelbėjo tėvai.

Ir galiausiai – fizinis testas su profesionaliu treneriu. Specialistas tikrino vaikų ištvermę, jėgą, skyrė pilvo preso, pečių, rankų pratimus.

Atlaikiusieji visus išbandymus savaitę turėjo laukti galutinio Kartingo akademijos įvertinimo.

„Atsižvelgėme į visus duomenis, – apie atrankos kriterijus „Sostinei“ pasakojo Lietuvos kartingo akademijos prezidentas R.Savickas. – Tikrinome fizinį vaikų pasirengimą, reakciją, aiškinomės, kodėl nori sportuoti. Būtent motyvacija ir buvo vienas esminių dalykų.“

Vaikams įstrigo pokalbiai su „rimtais dėdėmis“ iš Automobilių sporto federacijos. Bet ir patys LASF atstovai iš nuostabos kilstelėjo antakius.

Vaikai stebino ryžtu

„Nustebino vaikų ryžtas, – įspūdžiais dalijosi R.Savickas. – Be to, daug vaikų lanko įvairius būrelius.

Nebuvo nė vieno, kuris būtų atėjęs ir pasakęs, kad nori važiuoti tik kartu. Vaikų būreliai buvo labai įvairūs – nuo muzikos iki ledo ritulio.“

Septynmečių veiduose akademijos darbuotojai nesistengė įžvelgti būsimų michaelių schumacherių ar sebastianų vettelių. Anot Kartingo akademijos prezidento R.Savicko, lenktynininkų potencialas išryškėja tik po kelerių metų darbo.

Pokalbiuose su vaikais LASF nariai taip pat bandė įžvelgti, kurie vaikai iš tikrųjų nori sėsti į kartą ir praktikuotis, o kurie į atranką atėjo tik paraginti tėvų. Bet R.Savickas nudžiugo išvydęs tiek daug degančių akių.

Tarp greičiausių – mergaitė

Tarp 40-ies norinčių patekti į akademiją buvo ir viena ilgakasė – aštuonmetė Smiltė. Jaunieji vyrukai greičiausiai nurašė konkurentę, bet vėliau liko išsižioję – daugeliui jų mergaitė nušluostė nosį.

Smiltė parodė didelį ryžtą ir po atrankos nepaliko jokių abejonių akademijos komisijai.

„Smiltė tiesiog degė noru čia patekti“, – džiaugėsi R.Savickas. Mergaitė pasižymėjo ne tik gera reakcija, tačiau ir rezultatais sporto salėje.

„Fizines pratybas rengęs treneris sakė, kad Smiltė nurungė daugelį berniukų“, – pabrėžė Kartingo akademijos vadovas.

Merginos kartinge nėra egzotika. Lietuvos čempionatuose nuolat dalyvauja 1–2 dailiosios lyties atstovės.

Be to, merginos visame pasaulyje kartingo čempionatuose varžosi kartu su vaikinais ir nėra skirstomos į atskirą kategoriją.

„Čia tik susiklosčiusi tėvų nuomonė, kad kartingas – vyriškas sportas“, – tikino R.Savickas.

Pratybos – intensyvios

Dvidešimt akademijos naujokų ne tik nemokamai gaus visą reikiamą aprangą ir techniką, bet ir vertingų pamokų.

Patarimais dalysis aukščiausio lygio Lietuvos lenktynininkai Kazimieras Vasiliauskas, Jonas Gelžinis, Martynas Tankevičius.

Vaikai rinksis į šešias akademijos stovyklas. Pirmoji gegužės 9–10 dienomis vyks Vilniuje. Trys akademijos mokymo etapai birželio–rugsėjo mėnesiais vyks Aukštadvaryje, o rugsėjo viduryje dar sykį sostinėje įvyks paskutiniai du ciklai.

Stovyklos vyks po dvi dienas. Vaikai įgis teorinių žinių, o dauguma jų turėtų startuoti bent dviejuose Lietuvos čempionato etapuose. Pirmąjį sezoną pernai akademijos ciklai vyko tą patį savaitgalį kaip ir Lietuvos pirmenybės.

Taigi kai kurie, įgiję teorinių žinių, iškart sėsdavo į kartą ir rungdavosi su varžovais.

Bet tokia sparta pernelyg apkraudavo vaikus, todėl šiemet iki lenktynių nuspręsta padaryti savaitės pertrauką, kad vaikai suspėtų pailsėti ir susigulėtų per pamokas gautos žinios.

Lenktyniauti niekada nevėlu

Jaunieji lenktynininkai turi į ką lygiuotis. Kartingo sporte Lietuva lenkia tokias valstybes kaip Rusija, Suomija ar Lenkija. Lietuviai gali pasigirti užauginę pasaulio taurės laimėtoją, Europos čempioną.

Kokia tokios mažytės šalies kaip Lietuva paslaptis? „Kaip ir visame automobilių sporte, yra trys kertiniai akmenys – geri lenktynininkai, mechanikai ir technika“, – teigė R.Savickas.

Jis tikina, kad į kartą galima sėsti kad ir sulaukus 40-ies.

Bet, norint siekti sporto aukštumų, kuo vaikas jaunesnis – tuo geriau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.