Kelių chuliganai - su negaliojančiais vairuotojų pažymėjimais

Į įstatymus spjaunantys Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidėjai neatiduoda pareigūnams vairuotojo pažymėjimų net ir praradę teisę vairuoti. Kai kurie lakstūnai tiesiog pameluoja, kad pažymėjimo nepasiėmė arba yra pametę, taigi pareigūnai negali nieko padaryti - pažymėjimo neatima, ir nors šis nebegalioja, bet lieka nusižengusio vairuotojo kišenėje.

Kai kurie piktybiniai kelių eismo taisyklių pažeidėjai važinėja be vairuotojo pažymėjimo.<br>V. Ščiavinskas
Kai kurie piktybiniai kelių eismo taisyklių pažeidėjai važinėja be vairuotojo pažymėjimo.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė ("Lietuvos žinios")

Aug 1, 2012, 2:53 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:26 PM

Padariusiam rimtą nusižengimą asmeniui atimama teisė vairuoti. Bet patį dokumentą kai kurie taurelės ar greičio mėgėjai įsigudrina pasilikti.

Pasirodo, prie vairo juos sustabdę pareigūnai kartais „nepastebi“, kad jiems ištiestas negaliojantis vairuotojo pažymėjimas, ir tokiems sukčiams palinki gero kelio.

Rizikuoja prasmukti

Dažniausiai vairuotojui padarius tokį rimtą pažeidimą, už kurį gali grėsti teisės vairuoti atėmimas, pareigūnai dokumentą iš jo paima ir vairuotojui išrašo laikiną pažymėjimą, su kuriuo galima važinėti, kol teismas nuspręs, ar teises grąžinti.

Žinoma, jame nededama ir jokia žyma, kad pažymėjimo galiojimas sustabdytas, todėl jį matant nekyla jokių įtarimų, kad dokumentas niekinis.

LŽ kalbinti pareigūnai patvirtino, kad tokių atvejų pasitaiko - pareigūnams išties įkliūva vairuotojų, praradusių teisę vairuoti, bet bandančių naudotis pasiliktu vairuotojo pažymėjimu. Dalis jų esą taip elgiasi tikrai naiviai manydami, kad turimas pažymėjimas jiems neva suteikia teisę vairuoti, bet dauguma tokių sukčių sąmoningai rizikuoja, tikėdamiesi nepakliūti į apdairių pareigūnų akiratį.

Jei toks vairuotojas sustabdomas trumpam patikrinti, jis ištiesia kortelę ir tikisi, kad pareigūnas jos nepatikrins duomenų bazėje. Labai tikėtina, kad sukčiui iš tiesų pasiseks.

Negali visų patikrinti

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas pripažino, kad apskrities policininkai ne kartą buvo sučiupę negaliojančiu vairuotojo pažymėjimu pasinaudoti bandančių asmenų, bet neslėpė, kad gali būti ir prasmukusiųjų. „Jei nėra galimybės - netikriname“, - patvirtino pašnekovas, paklaustas, ar kiekvieną kartą sustabdžius vairuotoją tikrinamas jo pažymėjimo galiojimas.

Jis sutiko, kad organizuojant, pavyzdžiui, neblaivių vairuotojų arba nusikaltėlių paiešką labai sudėtinga nuodugniai patikrinti visus stabdomus vairuotojus. Pro užtvertą gatvę pravažiuoja daugybė mašinų, todėl atidžiau tikrinami tik įtarimą sukėlę jų vairuotojai, o kitiems pakanka parodyti, kad jie turi dokumentus, kurių galiojimo niekas tuo metu netikrina.

Patikrinimus dar labiau sutrikdo technikos gedimai. D.Česnauskas patvirtino, kad ne visuose patrulių automobiliuose yra kompiuterinė technika, o ir esama kartais neatlaiko temperatūros svyravimų bei apkrovos. „Ne viskas šiuo metu gerai veikia. Patrulių automobilyje reikia įjungti švyturėlius, kompiuterį, spausdintuvą - ne visa technika atlaiko“, - aiškino pašnekovas.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas Kęstutis Dičius patvirtino, kad ir Lietuvos šiaurėje pasitaiko bandančiųjų pasinaudoti apgaule pasiliktais vairuotojo pažymėjimais. Tačiau jis patikino, kad retai organizuojamos tokios priemonės, per kurias vairuotojai masiškai tikrinami, todėl, pašnekovo teigimu, sukčiams prasmukti su negaliojančiais pažymėjimais pro pareigūnus, „šaudančius“ pavienes įtartinas mašinas, lieka labai mažai galimybių.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis taip pat teigė, jog sukčiams prasmukti beveik nėra galimybių, tačiau jis nedrįso kategoriškai tvirtinti, kad pareigūnai užfiksuoja visus asmenis, besinaudojančius negaliojančiu vairuotojo pažymėjimu.

Bausmė pailgėja

Pasak K.Dičiaus, jei žmogus nepaklūsta raštiškam paliepimui atiduoti vairuotojo pažymėjimą, informacija apie jį plačiai paskleidžiama tarp pareigūnų, pranešama apylinkės inspektoriui. „Dideliame mieste žmonės vieni kitų nepažįsta, bet mažesniuose miestuose, gyvenvietėse apylinkės inspektorius pažįsta visus, tarp kaimynų labai greitai plinta žinia, kad žmogus neteko teisės vairuoti, ir tada nebėra kur pasislėpti“, - pasakojo pašnekovas. Jis pabrėžė, kad bandyti naudotis nebegaliojančiu vairuotojo pažymėjimu labai nenaudinga, nes padariusiems KET pažeidimą ar patekusiems į avariją nelieka jokios galimybės išsisukti.

Nusižengusių vairuotojų pažymėjimus pareigūnai visada patikrina kompiuteriu, o jei jo po ranka nėra - susisiekia per raciją su kolegomis.

Pašnekovui pritarė ir D.Česnauskas. Pasak jo, negaliojančio vairuotojo pažymėjimo naudojimas ne tik nepadės gauti švelnesnės bausmės, bet ir užtrauks atsakomybę už negaliojančio dokumento panaudojimą, o tai reiškia, kad teisės vairuoti atėmimo laikotarpis pailgės tiek, kiek laiko žmogus neteisėtai naudojosi pažymėjimu. „Tarkime, vairuotojas neteko teisės vairuoti dvejiems metams, bet praėjus 23 mėnesiams jis vairavo mašiną ir nepraleido per perėją einančio žmogaus, įkliuvo. Jam bus skirta bauda ne tik už šitą nusižengimą, bet ir už vairavimą be teisės, o pažymėjimo atėmimo laikotarpis pailgės dar dvejus metus“, - aiškino D.Česnauskas.

Abu pašnekovai patvirtino, kad pasitaikė ir pažeidėjų, kuriems teisės vairuoti atėmimas pratęstas net po kelis kartus. Dažnai teisės vairuoti būna netekę alkoholiu piktnaudžiaujantys vairuotojai. „Kuo daugiau išgeria, tuo blaivesni jaučiasi“, - ironizavo D.Česnauskas.

Jis įspėjo, kad teisės vairuoti netenka ir iš pažiūros pavyzdingi vairuotojai, vos viršiję leistiną 0,4 promilės ribą, todėl ragino nepasitikėti savo pojūčiais. Tokie vairuotojai esą paprastai būna „pernelyg pripratę prie automobilio“ ir neatsilaiko pagundai pavairuoti, taip dar padidindami savo problemą.

Europa bejėgė

Neturintys teisės vairuoti automobilį, bet vis tiek tai darantys asmenys yra ne tik Lietuvos, bet ir visos Europos problema, mat kirtus kitos Europos Sąjungos valstybės sieną nuobauda tarsi išnyksta.

Užsienio šalies policijos pareigūnai, sustabdę lietuvį, neturi jokių galimybių patikrinti, ar šio vairuotojo pažymėjimo galiojimas nesustabdytas. Negana to, kitos valstybės pareigūnai negali patikrinti, ar žmogui apskritai kada nors buvo išduotas vairuotojo pažymėjimas.

Taigi išradingi tautiečiai, praradę teisę vairuoti Lietuvoje, išvykę, pavyzdžiui, į Didžiąją Britaniją, gali ten išlaikyti vairavimo egzaminus, gauti dokumentą ir grįžę į mūsų šalį toliau važinėti su britišku dokumentu. Tokia padėtis pareigūnams atrodo absurdiška, bet kol kas jie bejėgiai kovoti su tokiais migrantais. „Tarp ES valstybių ta problema iškelta, bet jokio sprendimo kol kas nepriimta. Mes tik įstatymų vykdytojai“, - tvirtino D.Česnauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.