Važiuoji automobiliu į Prancūziją - įsigyk alkoholio matuoklį

Nuo liepos mėnesio visi vairuotojai Prancūzijoje savo automobilyje privalo turėti du rinkinius prietaisų alkoholio kiekiui kraujyje nustatyti. Alkoholio tikrintuvas automobilyje privalomas kaip vaistinėlė ar avarinis ženklas. O Graikijoje uždrausta rūkyti prie vairo, jeigu kartu važiuoja vaikai.

Graikijoje nuo šiol draudžiama rūkyti automobilyje, jeigu jame sėdi jaunesni nei 12 metų vaikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Graikijoje nuo šiol draudžiama rūkyti automobilyje, jeigu jame sėdi jaunesni nei 12 metų vaikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2012, 6:56 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:38 AM

Leistinas alkoholio kiekis Prancūzijos vairuotojo kraujyje – 0,5 promilės.

Jei vyno padauginta, vairuotojui gresia 135 eurų (466 litų) bauda ir baudos talone prarasti šešis balus iš 12-os.

Jei automobilį vairavusio asmens kraujyje aptinkama daugiau nei 80 mg alkoholio, jo laukia 450 eurų (1304 litų) bauda ir teisės vairuoti praradimas ar kalėjimas iki dvejų metų.

Įvesdami taisykles dėl privalomų alkoholio matuoklių automobilyje prancūzai ketina girtų aukų skaičių sumažinti iki 500 per metus. Apskritai Europos Sąjungos šalys siekia transporto avarijų skaičių iki 2020 metų sumažinti perpus.

Prancūzijos vyriausybė tikisi, kad turėdami automobiliuose alkoholio matuoklius, kurių kaina siekia vos 1,1–2,5 euro (apie 5 litus), sąmoningi vairuotojai galės pasitikrinti, ar jų kraujyje esamo alkoholio kiekis neviršija normos. Jeigu automobilyje alkoholio matuoklių nebus, vairuotojų laukia bauda.

Nauji nuostatai galioja ir automobiliu keliaujantiems turistams. Tiesa, iki lapkričio Prancūzijos policija nebaus alkoholio tikrintuvo neturinčių turistų.

O štai Austrijoje šiais metais įsigaliojo nauja kelių eismo taisyklė, skelbianti, kad susidarius transporto priemonių spūstims būtina palikti tarpą greitosios pagalbos automobiliui pravažiuoti.

Graikijoje nuo šiol draudžiama rūkyti automobilyje, jei jame sėdi jaunesni nei 12 metų vaikai. Pažeidus šią taisyklę gresia iki 1,5 tūkst. eurų (5 tūkst. 175 litų) bauda, jei vairuotojas rūkydamas vairavo automobilį, ir 3 tūkst. eurų (per 10 tūkst. litų) bauda, jei sumanė užsirūkyti taksi ar autobuse. Graikai šiemet taip pat uždraudė automobilyje vežti benzino pripildytą tarą.

Yra ir juokingų įstatymų. Pavyzdžiui, Liuksemburge automobilyje saugos kėdutė privaloma vaikams iki... 17 metų. Tiesa, ji būtina tik tol, kol vaikas ar jaunuolis yra žemesnis nei 1,5 metro ūgio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.