Dokumentai dviračiui su varikliu – už seno automobilio kainą

Fantazijai ribų nėra – nagingiems vyrams viskas įmanoma. Portalas lrytas.lt neseniai rašė apie vilnietį Gintą ir jo paties pasigamintą dviratį su varikliu. Vyras įrodė, kad galima dviračiu lėkti automobilio greičiu visai neminant pedalų. Tik policijai tokie meistrai nelabai patinka. Nesvarbu, koks variklis dviratyje įstatytas, jei jis neša vairuotoją didesniu nei 25 km/h greičiu, vairuotojas privalo turėti dokumentus, tarsi važiuotų motoroleriu ar motociklu.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2012-09-12 16:04, atnaujinta 2018-03-16 19:43

Gauti visus reikiamus dokumentus - ne taip paprasta. „Regitra" keistenybes registruoja nebent su ekspertų palaiminimu. Gauti techninės ekspertizės pažymą gali kainuoti tiek, kiek apysenis automobilis - 4-6 tūkst. litų. O vienintelė reali išeitis dviračio su varikliu savininkui - apriboti variklio galią, kad dviratis neviršytų neregistruotoms priemonėms leistino greičio.

Dviratis su varikliu – nebe dviratis

Policija paaiškino, kad kai Gintas naudoja variklį, tai nebėra paprastas dviratis. Tokiais atvejais jis gali važiuoti tik gatve, o su savimi turi turėti vairuotojo pažymėjimą, dviračio registracijos ir techninės apžiūros dokumentus, draudimą.

Ginto dviračio, kai jis važiuoja naudodamas variklį, jie net nevadino dviračiu. „Nurodyta transporto priemonė, esanti su vidaus degimo varikliu, negali būti priskiriama dviračiams. Vairuotojas, kai yra įjungtas variklis, važiuoti dviračių taku negali, o tik važiuojamąją kelio dalimi“, - teigė policijos atstovas.

Tačiau jei variklis išjungtas ir vairuotojas dviratį tiesiog mina, ši priemonė vėl laikoma dviračiu.

Riba – 25 km/h greitis

Jei dviratis su įjungtu varikliu gali pasiekti 25 km/h greitį, jis patenka į savo „vyresniųjų brolių“ – mopedų ir motociklų – kategoriją.

Pareigūnai pripažįsta, kad dviračių su varikliais naudojimas teisės aktuose nėra pakankamai reglamentuotas.

Šiuo metu Seimui yra pateiktas saugaus eismo automobilių keliais įstatymo projektas, kuriame siekiama reglamentuoti ir dvirates arba trirates elektros varikliu varomas transporto priemones, kurių didžiausiasis projektinis greitis ne didesnis kaip 25 km/val., o didžiausioji naudingoji galia ne didesnė kaip 4 kW.

Prajuokino konsultantę

„Dviratį? Dviračių neregistruojam“, - susijuokusi paaiškino „Regitros“ Vilniaus skyriaus konsultantė.

Dar kartą išgirdusi, kad Vilniuje tikrai yra dviratis su varikliu ir jam reikia dokumentų, konsultantė patarė kreiptis į techninės apžiūros specialistus.

Jei transporto priemonė perdirbta, jie įvertina, kas yra kas: apžiūri transporto priemonę ir jei ši atitinka reikalavimus, išduoda ekspertizės pažymą.

Reikalingi ekspertai

„Nesuprantu. Kas pas jus yra?“ - pasakojimo apie dviratį su varikliu nesuprato ir techninę apžiūrą atliekančios įmonės darbuotojas. Nė karto pas juos žmonės nėra kreipęsi tokiu klausimu. „Jums reikalingi pirmos kategorijos ekspertai, mes esame antros kategorijos“, - paaiškino ir patarė skambinti kitu numeriu.

Pirmos kategorijos ekspertai iš tiesų galėjo padėti.

„Buvo vienas žmogus užsukęs, jis man rodė savos gamybos agregatą (dviratį su varikliu. - Red.). Išaiškinau visą tvarką. Jis nusistebėjo, kad taip sudėtinga atlikti analizę. Jis taip ir negrįžo, - pasakojo ekspertų įmonės „Auto ekspertas“ vadovas Nerijus Kudarauskas. - Jei gamintum tokių seriją, gal apsimokėtų, bet vienai transporto priemonei patikrinimas - per brangu. Turi būti didelis entuziastas ir turėti daug pinigų.“

Patikrinimo kaina - 4-6 tūkstančiai

Yra tam tikri reikalavimai, kuriuos transporto priemonė turi atitikti.

„Kiek į orą išmeta deginių, kokį triukšmą kelia, stabdžių sistema, vairavimo sistema, apšvietimo sistema - viskas tikrinama laboratorijose. Ne visas sistemas įmanoma patikrinti Lietuvoje. Žmogui tai kainuotų labai brangiai“, - tikino N. Kudarauskas.

Jis pateikė pavyzdį, kad lengvosios automobilio priekabos su stabdžiais bandymai kainuoja 4-6 tūkst. litų. Ne mažiau turėtų kainuoti ir dviračio su varikliu tikrinimas. Kitas pavyzdys - gerokai sunkesnė vilkiko puspriekabė, kurios bandymai kainavo apie 24 tūkst. litų.

Išeitis - apriboti variklį

Jei tokių pinigų nėra ir pažymos gauti neįmanoma, vienintelė teisėta išeitis - sumažinti variklio galią. „Vairuotojas gali įsimontuoti variklio ribotuvą, kad variklis nevystytų daugiau nei 25 km/h“, - pasiūlė „Auto eksperto“ vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras