Kaip įrodyti, kad nekalbėjai telefonu?

Mikroautobusą vairuojantį marijampolietį Raimondą Kolį Kauno policijos patruliai sustabdė Veiverių gatvėje.

Šiemet per 7 pirmuosius mėnesius Kauno apskrityje nustatyta 5090 atvejų, kai vairuotojams buvo skirtos baudos už kalbėjimą mobiliuoju telefonu.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Šiemet per 7 pirmuosius mėnesius Kauno apskrityje nustatyta 5090 atvejų, kai vairuotojams buvo skirtos baudos už kalbėjimą mobiliuoju telefonu.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Sep 26, 2012, 2:59 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:45 PM

Pareigūnai neabejojo, kad vairuotojas kalbėjo mobiliuoju telefonu neturėdamas vadinamosios laisvų rankų įrangos. Vairuotojas tai neigė, tačiau patruliai vis tiek surašė Administracinės teisės pažeidimo protokolą.

Vairuotojas nutarė nesiginčyti ir sumokėjo 50 litų.

Nors už transporto priemonės vairavimą kalbant mobiliuoju telefonu be specialios įrangos numatyta 100-300 litų bauda, pasirašius susitaikymą baudą galima sumažinti perpus.

„Gindamas savo pozicijas prarasčiau daugiau pinigų, tačiau svarbiausias klausimas - kaip galėčiau įrodyti policijos pareigūnams, kad tuo metu tikrai nekalbėjau mobiliuoju telefonu?“ - svarstė vyriškis.

Šiemet per 7 pirmuosius mėnesius Kauno apskrityje nustatyta 5090 atvejų, kai vairuotojams buvo skirtos baudos už kalbėjimą mobiliuoju telefonu. Beveik visi atvejai užfiksuoti Kauno mieste, o mažuose miesteliuose tokie atvejai - retenybė.

Lietuvoje už šį Kelių eismo taisyklių pažeidimą per mėnesį vidutiniškai surašoma 1000 protokolų.

„Kalbančiųjų mobiliausiais telefonais ir tuo pačiu metu sukiojančių automobilio vairą mažėja labai lėtai“, - įsitikinęs Kauno kelių policijos viršininkas Danas Česnauskas.

Pasak jo, jie puikiai matomi tiesiog važinėjant gatvėmis ar stabtelėjus kelioms minutėms ant šaligatvio.

„Nors siūloma įvairios laisvų rankų įrangos, jomis vairuotojai mažai naudojasi“, - kalbėjo pareigūnas.

D. Česnauskui nuostabą kelia tai, kad pažeisdami Kelių eismo taisykles telefonu kalba net miesto autobusų ir troleibusų vairuotojai. Neseniai pareigūnai įmonių vadovų paprašė priminti pavaldiniams primirštus draudimus.

Dėl Kauno pareigūnų skirtų baudų šiemet į teismą kreipėsi per 20 vairuotojų.

Du iš jų pirmosios instancijos teisme šventė pergalę, tačiau aukštesnės instancijos teismai ir šias nutartis panaikino.

Kaip vairuotojai galėtų teisme įrodyti, kad vairuodami tikrai nekalbėjo mobiliuoju telefonu?

Policijos teisininkai tvirtina, kad vienas patikimiausių būdų - pateikti mobiliojo ryšio operatoriaus išrašą, kuriame būtų nurodytas tikslus visų pokalbių laikas.

Pareigūnams surašant Administracinės teisės pažeidimo protokolą jis visada nurodomas.

Tačiau išrašas ne visada būna patikimas įrodymas. Žmogus gali kalbėti keleivio arba kitu savo telefonu, o pareigūnams klaidingas įspūdis gali susidaryti vairuotojui tiesiog laikant telefoną rankoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.