Naujas vagių taikinys – japoniškos mašinos

Vilniuje daugiabučio kieme dalimis prarinkti jau keli „Honda” automobiliai. Vagims tinka viskas, 
ką lengva išmontuoti: ratai, akumuliatoriai, sėdynės. Policija pastebi, kad keičiasi mašinų vagysčių mados – anksčiau pagrindiniu taikiniu buvusius vokiškus automobilius palengva keičia japoniški.

Pavogti automobiliai dažniausiai iš tiesų išvežami iš Lietuvos. Ne tik į kaimynines Baltarusiją ar Rusiją: neretai Lietuvoje vogtos mašinos iškeliauja į Azijos šalis<br>J. Stacevičius
Pavogti automobiliai dažniausiai iš tiesų išvežami iš Lietuvos. Ne tik į kaimynines Baltarusiją ar Rusiją: neretai Lietuvoje vogtos mašinos iškeliauja į Azijos šalis<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė („Vartai“)

2012-10-15 12:58, atnaujinta 2018-03-16 02:44

Ekonomikos krizė Lietuvoje pakeitė automobilių parką.

Iki nuosmukio lietuvių geidžiamiausi buvę Vokietijos gamintojų automobiliai BMW, „Audi” ar „Volkswagen” užleidžia pozicijas ne tokiems brangiems ir taip pat patikimiems japoniškiems „Honda”, „Toyota”, „Mazda”. Populiarūs tapo ir „prancūzai” – „Citroën”, „Peugeot” ar „Renault”.

„Automobilių vagysčių tendencijos keičiasi kartu su Lietuvoje eksploatuojamų automobilių parku. Pastaruoju metu Lietuvoje vairuojama vis daugiau Japonijoje ir Prancūzijoje pagamintų automobilių, todėl natūralu, kad padaugėjo ir jų vagysčių”, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo pirmosios valdybos 2-ojo skyriaus viršininkas Darius Zasas.

„Automobilių vagysčių mados kinta kartu su automobilių rinka – Lietuvoje sparčiai daugėja „Toyota” markės automobilių, todėl ir jų vagysčių skaičius šiais metais šoktelėjo tris kartus. Vagys netruko užfiksuoti didesnę šios markės automobilių ir jų dalių paklausą”, – teigė draudimo bendrovės „PZU Lietuva” Žalų departamento direktorius Modestas Žilionis.

Keičiasi ne tik pavagiamų automobilių markės, apskritai keičiasi automobilių vagysčių tendencijos. Draudikai tvirtina, kad mašinų vagysčių sumažėjo, tačiau kur kas daugiau pavagiama automobilių dalių.

Minėto Vilniaus daugiabučio kieme ilgapirščiai prarinko porą skirtingiems savininkams priklausančių „Honda” markės automobilių, o trečiąjį pavogė. Tačiau ši vagystė baigėsi itin netikėtai: prabėgus kelioms dienoms po jos, plentu važiuojantį automobilį netikėtai pastebėjo jo savininkas ir iškvietė policiją.

Televizijos prodiuserės Editos Katauskienės ir jos vyro Marijaus šeima neteko dviejų japonų gamintojo „Honda” automobilių. Prieš trejus metus vagys nugvelbė naujutėlį M.Katausko „Civic”, o prieš dvejus – E.Katauskienės 2006-ųjų „Accord”. Nors „Accord” buvo apdraustas kasko draudimu ir jame buvo sustiprinta signalizacija, ilgapirščiams tai nesukėlė bėdų. Tiesa, vagystės tyrėjai padarė išvadą, kad automobilio vagims vis dėlto nepavyko užvesti – pagal pėdsakus buvo išsiaiškinta, kad mašina buvo nutempta.

M.Katausko „Civic” pradingo lyg į vandenį, o E.Katauskienės „Accord”, prabėgus mažiau kaip metams po vagystės, buvo aptiktas Baltarusijoje bandant jį įregistruoti. Kadangi Katauskai mašiną pirko išsimokėtinai išperkamosios nuomos būdu, ji buvo drausta, po vagystės šeima gavo draudimo išmoką. Ją pervedus, automobilis tapo draudimo bendrovės nuosavybe. Kai „Accord” buvo aptiktas Baltarusijoje, draudimo bendrovė Katauskams pasiūlė pirkti buvusią mašiną ir patiems ją parvairuoti iš Baltarusijos. Nežinodami, kokia automobilio būklė, ir kaimyninėje šalyje baimindamiesi biurokratinių kliūčių, galinčių sutrukdyti atsiimti mašiną, Katauskai šio pasiūlymo atsisakė.

Pavogti automobiliai dažniausiai iš tiesų išvežami iš Lietuvos. Ne tik į kaimynines Baltarusiją ar Rusiją: neretai Lietuvoje vogtos mašinos iškeliauja į Azijos šalis, kurios nėra padidinusios muitų, pavyzdžiui, į Kirgiziją ar Tadžikistaną. Dalis mašinų apskritai išardomi ir parduodami dalimis, todėl dingsta be pėdsakų.

Daugiau apie tai skaitykite pirmadienio „Lietuvos ryto“ priede „Vartai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.