„Volkswagen Golf VII“ bandymas: karalius vėl sugrįžo į sostą (video)

Lrytas.lt spec. korespondentas, Sardinija

"Volkswagen Golf VII" pasaulinio pristatymo metu įsikūrė netikėtose vietose, pavyzdžiui, viešbučio baseine.<br>M. Grinius
"Volkswagen Golf VII" pasaulinio pristatymo metu įsikūrė netikėtose vietose, pavyzdžiui, viešbučio baseine.<br>M. Grinius
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

Oct 18, 2012, 3:33 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:45 AM

„Chuliganai“ - tikriausiai pagalvojo tūlas vairuotojas Sardinijoje matydamas, kaip naujutėlaitis „Volkswagen Golf VII“ du kartus apsuka žiedinę sankryžą slysdamas šonu. Ne, tai ne kelių chuliganai. Tai mes su kolega bandome maksimaliai išmėginti naujausio „Golf“ valdymo savybes. Kai nėra specialios trasos, tai daryti važiuojant ratu yra gerokai saugiau nei kalnų serpantine.

Dvi dienas praleidus prie šio automobilio vairo ir iki soties prisivažinėjus šiuo automobiliu, galima teigti, jog po kiek blankesnių V ir VI kartos „Golf“ modelių, dabartinis vėl tvirtai sugrįžo į kompaktinių automobilių karaliaus sostą.

Joks kitas kompaktinės tiesioginis konkurentas negali prilygti jam kokybe, išbaigtumu ir retas kuris – valdymo savybėmis.

Kai kas galbūt pasiges ryškesnių dizaino pokyčių ir sakys, kad septintas „Golf“ pernelyg panašus į ankstesnių kartų.

Iš tiesų, išvaizdos pokyčiai pastebimi, tačiau subtilūs. Gamintojai aiškina, jog specialiai siekė išsaugoti šį modelį gerai atpažįstamu.

Jis parduodamas 150 šalių, per visus 38 gamybos metus nuo pirmo „golfuko“, iš viso pasaulyje parduoti 29 milijonai šio pavadinimo automobilių. Tad jie negali rizikuoti.

Išlaiko stiliaus vientisumą

„Volkswagen Golf“, kuris išlaiko klasikines savo formas, savo proporcijas ir atpažįstamas iš toli kaip „Range Rover“ ar „Porsche“ automobiliai, nepriklausomai nuo konkretaus modelio.

„Tai lyg „CocaCola“ buteliukas – modernus, bet tuo pačiu išlaikantis savo klasikines formas“, - sako Klausas Bischoffas, „Volkswagen“ dizaino vadovas.

Pavyzdžiui, „Golf“ konkurentai „Toyota Corolla“, „Opel Astra“ ar „Renault Megane“ negali pasigirti tokiu stiliaus vientisumu: kiekvienas jų naujos kartos modelis ryžtingai nutraukė visas sąsajas su prieš tai buvusiu.

Vienas svarbiausių „Golf“ bruožų, kurį turi visų kartų šie modeliai, yra masyvus lenktas galinis statramstis. Jis ypač ryškiai dominuoja ketvirtos kartos modelyje, o septintos kartos - taip pat tampa vienu svarbiausių dizaino elementų.

Radaras – lyg svetimkūnis

Centrinis statramstis yra juodas, jis beveik nesiskiria su stiklo ir atrodo, kad ji iš viso nėra. Tai kuria įspūdį, kad mašina žemesnė nei yra iš tikrųjų.

„Nenorime daugiau jokių blizgučių ir papildomų detalių“, - tvirtina K. Bischoffas.

Su šiais dizainerio žodžiais kiek prasilenkia tiesiai po numerio ženklu esanti akis – radaras, kuris yra tarsi svetimkūnis. Kituose automobiliuose yra subtiliau paslėptas.

Šį modelį kūrė ketverius metus ir pagrindinis tikslas – padaryti lengvesnį nei buvęs bei išlaikyti aukštą kokybės lygį net menkiausioje detalėje. Iš tiesų, visos detalės ir plastmasių paviršiai yra malonūs liesti.

Prietaisų komponuotė centrinėje konsolėje nežymiai pasukta link vairuotojo, tarsi ankstesniuose BMW automobiliuose. Nors tas pasukimas nežymus, vos kelių laipsnių, to užtenka, kad sukurtų mielą vairuotojui atmosferą.

Lengvesnis 100 kilogramų

Gamintojams pavyko sumažinti naujo automobilio svorį 100 kilogramų, ir jis dabar sveria tiek, kiek prieš 15 metų pasirodęs modelis.

Ką reiškia 100 kilogramų mažesnis svoris?

Tai ne tik geresnė dinamika ir valdymas. Mažesnis svoris leidžia sutaupyti 0,3 litro degalų.

Skaičiuojant, kad per metus bus parduota apie 700 tūkstančių „Golf“, vien dėl mažesnio svorio sutaupys 31,5 milijono litrų degalų.

Kaip pavyko sutaupyti? 23 kilogramai – kėbulo struktūra, 7 – sėdynės, 2,7 oro kondicionavimo sistema, 0,4 – prietaisų skydas ir kiti iš pažiūros nedideli svorio sumažinimai.

Septintojo „Golf“ dizaineriai džiaugėsi, jog iš savo inžinierių gavo dovaną – MQB platformą, kuri leido pastūmėti priekinių ratų ašį 4,3 centimetro į priekį.

Todėl automobilio išvaizda atrodo dinamiškiau, variklio dangtis ilgesnis, vairuotojo ir keleivių zona tarsi pastumta toliau nuo priekinės ašies. Tai sukuria prabangesnės mašinos įspūdį, be to didesnis atstumas tarp ratų leido pagerinti ir valdymo savybes.

Tiesą pasakius, pradėjęs važiuoti šiuo automobiliu net šiek tiek suglumau – nesitikėjau tokios tikslios vairo reakcijos ir stabilumo posūkiuose iš, rodos, paprasto kasdienio hečbeko.

Labiausiai pribloškė pakaba, kuri idealiai susidorojo su kelio nelygumais (jų Sardinijoje nestinga ir kai kurie kelio ruožai primena lietuviškus kelius), net aštrias duobes įveikia sklandžiai ir be triukšmo.

Posūkiuose – tarsi bėgiais

Automobilis anaiptol nėra pernelyg minkštas ir posūkiuose elgiasi lyg sportinių genų turintis „karštas“ hečbekas. Posūkius jis įveikia tiksliai, visais keturiais ratais įsikabinęs į kelio paviršių, prognozuojamai ir be jokių siurprizų vairuotojui. Tarsi važiuotum bėgiais.

Būtent todėl radę tuščią žiedinę sankryžą be aukštų bortų, stengėmės pasinaudoti situacija ir apsukti keletą ratų, bandydami išprovokuoti automobilį slysti šonu ir rasti jo galimybių ribas.

Tik sugrįžę į viešbutį išsiaiškinome, kad visuose septintos kartos „Golf“ standartinėje įrangoje diegiama XDS sistema - tai elektroninis priekinio diferencialo blokavimas. Jis veikia nepastebimai, subtiliai, bet labai padeda posūkiuose.

Valdymą galima vadinti neutraliu, tačiau labiausiai žavi tai, kad bet kokiu režimu (net spausdamas maksimaliai), gali būti užtikrintas, jog „Golf“ bus patikimas partneris kelyje.

Už papildomą mokestį galima užsakyti „Dynamic Chassis Control“ (DCC) sistemą, kuri padeda pasirinkti norimus automobilio nustatymus: „Eco“, „Normal“, „Sport“ ar „Individual“. Bandymams buvo pateikti du varikliai: 140 AG benzininis ir 150 AG dyzelinis.

Benzininis motoras - smagesnis

Benzininis 1,4 litro TSI variklis su turbina patiko labiau. Nors šio motoro sukimo momentas mažesnis nei dyzelinio, tačiau suderintas su 7 laipsnių automatine DSG pavarų dėžė, jis suteikia daugiau malonumo.

Šis variklis nestokoja nei aštrumo, nei dinamikos (8,4 sekundės iki šimto) ir leidžia mėgautis automobiliu, netgi šiek tiek provokuoja išdykauti, važiuoti žaismingai ir mėgautis pačiu vairavimo procesu.

Be to, šis variklis dar turi vieną ypatybę, jau anksčiau matytą „Bentley“ ir „Audi“ automobiliuose. Važiuojant ramiai, atsijungia 2 ir 3 cilindrai ir variklis veikia tik dviem cilindrais. Tai leidžia sutaupyti iki 0,5 litro benzino.

Beje, kai veikia du cilindrai, o kiti du dirba tuščia eiga, šiek tiek pakinta ir pačio variklio garsas.

Ši technologija, perėjusi iš galingų ir brangių automobilių į mažesnius, akivaizdus vadinamosios inovacijų demokratizacijos pavyzdys.

Tai yra kai iki šiol tik brangiuose, prestižiniuose automobiliuose naudotos technologijos imamos taikyti plačiam pirkėjų ratui skirtiems automobiliams. Septintos kartos „Golf“ tokių yra apstu, tačiau ir tiesioginiai konkurentai negali skųstis jų stygiumi.

Dyzelinių variklių lyderis

Deklaruojamos benzininio variklio sąnaudos – 4,7 litro. Mums su vėjeliu vingiuojant Costa Smeralda apylinkių serpantinais jos buvo dvigubai didesnės, vėliau sumažinus tempą sąnaudos ėmė mažėti.

Tuo tarpu dyzelinis 2 litrų (150 AG) agregatas, nors turi didesnį sukimo momentą, nėra toks azartiškas ir žaismingas. Galbūt šiek tiek dėl to kalta 6 laipsnių automatinė transmisija. Tai ramesnis, labiau šeimyniškas pasirinkimas.

Šis variklis leidžia 100 kilometrų per valandą greitį pasiekti per 8,6 sekundės – taip, kaip dar nesenai važiavo GTI versija. Gamintojai deklaruoja 4,1 litro degalų sąnaudas, mums realiai pavyko pasiekti 6,9. Nieko įspūdingo. Bendrai šis variklis galėtų būti tylesnis ir mažiau „rajus“.

Kita vertus „Volkswagen“ yra daugiausiai dyzelinių automobilių parduodantis gamintojas pasaulyje. Tad technologijos ir patikimumas neturėtų kelti didelių abejonių.

Europa - svarbiausia

Per pirmuosius tris šių metų ketvirčius „Volkswagen“ pardavimai pasaulyje augo 10 procentų ir pasiekė 4,2 milijono. Tiesa, krizės draskomoje Europoje (kur bendra naujų automobilių rinka sumažėjo 10 procentų) kompanijos rezultatai buvo kuklesni, augimas 0,2 procento.

Tačiau būtent „Golf“ yra itin svarbus modelis Europoje, turėsiantis ir ateityje padėti išlaikyti pardavimų lygį.

Jeigu pasaulyje „Golf“ dalis visoje „Volkswagen“ modelių gamoje yra 12,4 procento, tai Europoje kas ketvirtas parduodamas šio gamintojo automobilis yra „Golf“.

Kaina – kaip buvusiojo

Siekdami išlaikyti sėkmę, gamintojai nusiteikę išlaikyti naujo „Golf“ kainą lygiai tokią pat, kaip kainavo šeštos kartos modelis (maždaug nuo 56 tūkstančių litų) ir nė euro brangiau. Tai – džiugi žinia šios markės gerbėjams.

Tikslios „Volkswagane Golf VII“ kainos Lietuvoje bus paskelbtos lapkričio pabaigoje.

Pristatydami septintos kartos „Golf“, vokiečiai neslėpė, kad kartu su automobiliu jie pradės didžiausią istorijoje reklamos kampaniją, kuri truks tris mėnesius ir vyks trimis etapais. Geriausias visų laikų „Golf“ to nusipelno - neabejoja jie.

Su tuo sunku ginčytis, nes rasti priekaištų šiam kompaktinės klasės hečbekui (ypač - vertinant jo kainą) yra nelengva.

Galima priekaištauti, kad vietos gale sėdinčių kojoms nėra daug – teoriškai padaugėjo 1,5 centimetro, bet praktiškai to nesijaučia.

Galima burbėti, kad ant vairo kai kuriose modifikacijose pernelyg daug mygtukų ar borto kompiuterio valdymo algoritmai ne tokie paprasti, kaip anksčiau.

Tačiau svarbiausia, kad septintos kartos „Golf“ nenuskriaudžia nei šeimyninio, nei sportiško važiavimo mėgėjų ir leidžia už priimtiną kainą mėgautis itin kokybiška salono apdaila.

Jau 2013 metais bus pristatytos net keturios šio modelio modifikacijos: GTI, GTD, „BlueMotion“ bei elektra varomas „e-Golf“.

Įvertinus, kad ir paprastas „Golf“ važiuoja labai gerai, jau dabar nekantriai pradedu laukti sportiškojo GTI pasirodymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.