Automobilių numerius lietuviai skaito mieliau nei knygas

„Pastaruoju metu susidaro įspūdis, kad žmonės vis mažiau skaito knygas ir vis dažniau – automobilių valstybinius numerius, kuriuose ieško prasmės ir asociacijų“, - stebisi valstybės įmonės „Regitra“ ryšių specialistė Laimutė Užupė. Neseniai „Regitrai“ buvo grąžinti keli GEJ derinį turintys numeriai.

Airijoje automobilių valstybinių numerių pirmi du skaičiai žymi transporto priemonės pagaminimo metus.<br>I. Junčienė
Airijoje automobilių valstybinių numerių pirmi du skaičiai žymi transporto priemonės pagaminimo metus.<br>I. Junčienė
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė ("Lietuvos rytas")

Nov 12, 2012, 8:21 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 12:35 PM

Tokią teisę gyventojai turi - jei registruojant automobilį eilės tvarka skiriamas valstybinis numeris jiems yra nepriimtinas, galima pasirinkti kitą.

Vairuotojai taip pat gali grąžinti jau panaudotus valstybinio numerio ženklus ir vietoj jų įsigyti kitus.

Tačiau L. Užupė prašo vairuotojų neieškoti prasmės numeryje - juk tai tik viso labo tik raidžių ir skaičių deriniai. Ji taip pat primena, kad jokie teisės aktai nereglamentuoja numerio ženklų užrašų vertinimo pagal jų keliamas asociacijas ar prasmę.

Tad tokios raidžių kombinacijos, kaip BOG, VOR, ZLO, FUK ar GEJ tikrai neturėtų erzinti protingų vairuotojų.

Dar daugiau - planuojamų gaminti numerių raidžių deriniai jau dešimtmetį yra viešai skelbiami ir kiekvienas apie juos gali pareikšti savo nuomonę.

Iš daugiau kaip milijono Lietuvoje registruotų transporto priemonių savininkų šiemet apie tai prabilo vos dvi dešimtys.

„Tad galima daryti išvadą, kad dabartinė numerio ženklų išdavimo sistema iš esmės vartotojams yra priimtina“, - įvertino L. Užupė.

Įvairiose Europos Sąjungos valstybėse išduodant numerius taikoma skirtinga praktika, valstybės pačios sprendžia, kaip tai daryti.   Kai kuriose didžiosiose šalyse valstybinio ženklo užraše slypi nuoroda į transporto priemonės savininko gyvenamąją vietą, kai kuriose Jungtinėse Valstijose valstybinis numeris tvirtinamas tik automobilio gale, o štai Airijoje - ant numerio yra žymima ir jo pagaminimo data.

L. Užupė įsitikinusi, kad valstybinio numerio lentelėje pateikti papildomus įrašus apie automobilį nėra būtinybės, mat svetainėje „www.regitra.lt“ atlikus paiešką pagal valstybinį numerį, nemokamai galima gauti kone visą informaciją apie norimą transporto priemonę.

Lietuvoje išduodami valstybinio numerio ženklai panašūs į išduodamus Švedijoje.

Nuo 2000-ųjų transporto priemones galima registruoti ten, kur gyventojams patogiau, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos adreso. Todėl numerių užrašuose nebeliko regioną žyminčių simbolių.

Valstybinis numeris suteikiamas turint vienintelį tikslą – identifikuoti transporto priemonę, kad, esant reikalui, būtų galima nustatyti jos savininką.

Tie vairuotojai, kuriems to neužtenka, kuriems numeris yra dar ir saviraiškos ar rinkodaros priemonė, gali už papildomą mokestį įsigyti numerį, kuriame būtų jų pageidaujamas užrašas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.