Girtuokliams prie vairo - gėdos tatuiruotė

Savotišką rekordą tarp sustabdytų prie vairo girtų piliečių pasiekė šveicaras vairuotojas. Automobilį vairavusio vyro kraujyje alkoholio koncentracija siekė kone 6 promiles. Žmogui komą gali sukelti perpus mažesnė alkoholio koncentracija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 15, 2012, 7:19 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:43 AM

47 metų vairuotoją policija sulaikė Le Loklio mieste. Tvarkos sergėtojams į akis krito šalia sankryžos neįprastoje vietoje stovintis automobilis. Pareigūnai nesėkmingai bandė prižadinti vairuotoją, vėliau iškvietė greitąją pagalbą ir jis buvo išvežtas į ligoninę.

Kraujo tyrimai pribloškė medikus – tokio didelio alkoholio kiekio kraujyje jie dar nebuvo matę. „Tai yra tiesiog neįtikėtina”, – tepasakė gydytoja Rebecca Andral.

Lozanos priklausomybės ligų centro vadovas teigė, kad nuo alkoholio nepriklausomiems žmonėms gali užtekti ir dviejų promilių, kad juos ištiktų mirtis. O kad alkoholio kiekis kraujyje viršytų 4 promiles, žmogus mažų mažiausiai turėtų išgerti butelį degtinės.

Maždaug tiek degtinės išgėrė viena maskvietė, o po to sėdo prie vairo. Tai baigėsi tragiškai.

Vairuodama „Mercedes-Benz SLK-320” ji nepraleido motociklininko, trenkėsi į jį, išlėkė į priešpriešinio eismo juostą ir čia susidūrė su dar dviem automobiliais „Daewoo Nexia” ir „Ford Focus”. Tuo pat metu smūgio nublokštas motociklininkas atsitrenkė į „Opel Corsa”, o šis – į „Suzuki SX-4”.

Dešinės kojos netekęs motociklininkas ir kiti nukentėjusieji į ligoninę buvo išskraidinti sraigtasparniu, mat nelaimės vietoje susidarė milžiniškos spūstys. Avarijos kaltininkė nenukentėjo, tačiau dėl girtumo nepajėgė išlipti iš automobilio.

Ženklas P – „pjanica” (išvertus iš rusų k. – girtuoklis) ant vairuotojo rankos, taip pat specialus simbolis ant valstybinio numerio lentelės ar net antspaudas pase – šie ir dar 31 Rusijos Dūmos deputatų pasiūlymas, kaip kovoti su girtuokliais prie vairo, jau išsiųsti premjerui Dmitrijui Medvedevui.

„Visi kovos su girtuokliais būdai yra geri, – neabejoja deputatas Jaroslavas Nilovas. – Ypač sunkiai nusiplaunančiais dažais ant rankos užrašyta P raidė – drastiška priemonė, bet pažvelgęs į ją vairuotojas vargu ar antrą kartą norės išgėręs sėsti prie vairo.”

Vieną didžiausių atsakomybių už vairavimą neblaiviam Lietuvos įstatymai numato asmeniui, kuris pakartotinai vairuoja transporto priemonę neblaivus. Tokiam asmeniui gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 3 iki 4 metų su transporto priemonės konfiskavimu, o jei toks asmuo apskritai neturi teisės vairuoti transporto priemonės – administracinis areštas nuo 20 iki 30 parų su transporto priemonės konfiskavimu.

Asmeniui, kuris ne tik vairuoja neblaivus, tačiau padaro ir kitą administracinį teisės pažeidimą, pavyzdžiui, - kitam asmeniui nežymų sveikatos sutrikdymą. Tokiu atveju pažeidimas užtraukia baudą nuo 4 tūkst. iki 5 tūkst. litų  su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 metų arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 5 metų.

Taip pat didelė atsakomybė numatyta asmenims, kurie neturi teisės vairuoti, tačiau vairuoja neblaivūs ir dar padaro administracinį teisės pažeidimą, pavyzdžiui, chuliganiškas vairavimas, keliantis pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui, padarytas neblaivaus asmens, neturinčio teisės vairuoti transporto priemones, užtraukia ne tik baudą (4-5 tūkst. litų), tačiau ir konfiskuojama jo transporto priemonė arba jam taikomas administracinis areštas (20-30 parų) su transporto priemonės konfiskavimu.

Baudžiamoji atsakomybė už vairavimą išgėrus šiuo metu Lietuvos teisės aktuose nėra įtvirtinta, tačiau yra įregistruotas Baudžiamojo kodekso pakeitimų projektas, kuriuo, be kita ko, siūloma asmenims, kurie neturėjo teisės vairuoti, tačiau vairavo apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų, arba vairuotojams, kurie vengė neblaivumo ar apsvaigimo patikrinimo arba vartojo alkoholio, narkotines, psichotropines ir kitas psichiką veikiančias medžiagas po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo, taikyti baudžiamąją atsakomybę skiriant viešuosius darbus, baudą arba areštą.

Pagal Lietuvoje galiojančias Administracinių teisės pažeidimų kodekso normas atsakomybės už vairavimą išgėrus dydis priklauso nuo kelių veiksnių: vairavimo stažo, neblaivumo laipsnio, transporto priemonės maksimalios leidžiamos masės. Svarbiausias iš šių veiksnių yra neblaivumo laipsnis. Skiriamas lengvas, vidutinis ir sunkus neblaivumo laipsnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.