Kokiais automobiliais važinėja galingiausių pasaulio šalių vadovai

Skiriasi reikalavimai

Šalių vadovai važinėja išskirtiniais automobiliais: Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II „Bentley State Limousine”.
Šalių vadovai važinėja išskirtiniais automobiliais: Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II „Bentley State Limousine”.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-12-18 06:56, atnaujinta 2018-03-14 13:57

Skiriasi reikalavimai

Po pirmosios savo inauguracijos JAV prezidentas Barackas Obama 2009 metų sausį įsėdo į „Cadillac”, kuris savo išore labai panašus į serijinį sedaną DTS.

Tačiau tai apgaulingas įspūdis. Šis automobilis ypatingas – ant krovininio automobilio važiuoklės įrengtas šarvuotas kėbulas ir saugos sistemos, galinčios valstybės vadovą apsaugoti nuo ginkluoto užpuolimo ar cheminių atakų.

2002 metais specialiai Didžiosios Britanijos karalienei Elizabeth II buvo sukurti du automobiliai „Bentley State Limousine”. Tai pagal sedaną „Arnage” su turbininiu varikliu V8 6,75 (400 AG) sukurtos mašinos.

Tiesa, karališkoji transporto priemonė ilgesnė, platesnė, aukštesnė ir, žinoma, šarvuotoji.

Kinijos komunistų partijos generalinis sekretorius Xi Jinping’as naudojasi automobiliu „HongQi Ca7600L” („Raudonoji vėliava”). Pirmojo valstybės asmens mašina panaši į savo pirmtakų.

Nors naujoji „Raudonoji vėliava” turi galingą 6,0 V12 (400 AG) variklį, savo išore ji niekuo nesiskiria nuo 1963 metų gamybos „CA770”, kuris, kalbama, buvo nukopijuotas nuo rusiškųjų GAZ-13 „Čaika” ir ZiL-111.

Pietų Korėjos prezidentas pastaruosius trejus metus važinėja šarvuotu ir pailgintu sedanu „Hyundai Equus”. Iki 2005-ųjų jis važinėjo septintosios klasės BMW.

Prancūzijos prezidento garaže stovi net trys aukščiausios kategorijos tarnybiniai automobiliai – serijinių „Citron C6”, „Renault Vel Satis” ir „Peugeot 607” šarvuotosios modifikacijos. Nors dabartinis Prancūzijos prezidentas Franois Hollande’as mielai sėda į „Citron DS5” su plačiu stoglangiu.

Šios šalies paradų metu į gatves išrieda specialūs kabrioletai, pagaminti pagal 1972 metų „Citron SM” modelį.

Išskirtinė mašina popiežiui

Labiausiai dėmesį traukia popiežiaus transporto priemonė – papamobilis. Likus visai nedaug laiko iki didžiųjų švenčių, popiežius Benediktas XVI jau sulaukė Kalėdų Senelio dovanos: jam buvo „įteikti” net du nauji papamobiliai.

Šias išskirtines transporto priemones specialiai Šventojo Sosto užsakymu pagamino „Mercedes-Benz”.

Šie metai popiežiui Benediktui XVI buvo itin dosnūs. „Renault” skyrė Vatikanui du specialiai pasaulio Katalikų bažnyčios vadovo poreikiams pritaikytus elektromobilius.

Su baltos spalvos automobiliu popiežius keliaus į savo vasaros rezidenciją. Tai – ekologiška papamobilio versija, sukurta pagal „Kangoo Maxi Z.E.” modelį. Automobilis yra 4,6 metro ilgio ir 1,8 metro pločio. Jį varo 44 kW (60 AG) elektrinio variklio ir ličio jonų baterijos, visiškai įkrautas automobilis gali įveikti 170 kilometrų.

Antrojo automobilio išorė panaši, tik jis mėlynos spalvos, o jo šonuose yra baltos ir geltonos juostos. Mašina skirta popiežiaus Benedikto XVI saugumą užtikrinančioms tarnyboms.

Ambicingas rusų projektas

„Mes sukūrėme rusišką limuziną”, – neseniai pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Tai turėtų būti kažkas panašaus į šarvuotą limuziną ZiL-41052, kuriuo važinėjo Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas.

Kol kas V.Putinas važinėja šarvuotuoju „Mercedes S Pullman Guard”, o jo minėtas rusiškas automobilis pagamintas Žemutiniame Naugarde panaudojus amerikinio pikapo važiuoklę.

Bet, kaip sakoma, be ugnies ir dūmų nėra: Rusijoje atsirado daug pasakančio pavadinimo projektas „Kortež”, kurio kaina siekia daugiau nei 600 milijonų eurų.

Rusijos prezidentu=i siūloma naudotis tik ZiL markės automobiliu. Tai bus šarvuotasis limuzinas, sukurtas, kaip sakoma, ant švaraus lapo. Žemesnio rango valdininkams, kaip ir anksčiau, bus skirta „Čaika”.

Į projektą „Kortež” įtraukti keturi prekių ženklai: ZiL, „Čaika”, „Russo-Balt” (ne tokių iškilmingų progų ir praktiškesnių automobilių variantai) ir „Marussia” (sportinės ir išskirtinės modifikacijos).

Gamyba turėtų prasidėti 2017 metais – kaip tik tuomet, kai V. Putinas veikiausiai sieks antrosios šešerių metų prezidento kadencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.