Vyriausybės dovana kelių gaideliams – neveikiantys greičio matuokliai

Naujoji Vyriausybė ne žodžiais, o darbais rodo, kad rūpinasi socialiai jautria visuomenės dalimi: kelių gaideliais, leistiną greitį viršyti mėgstančiais piliečiais. Jiems buvo vis sunkiau išsisukti nuo baudų, nes Vilniuje veikė 49 greičio matuokliai. Prižiūrimų, veikiančių liko tik 12, nes Finansų ministerijos potvarkiu didmiesčių savivaldybės neteko įplaukų iš baudų dalies. Miestų savivaldybės atkirstos nuo lėšų, iš kurių buvo mokama įmonėms už matuoklių priežiūrą, sutartys su prižiūrinčiomis įmonėmis nutraukiamos.

Maišu apgaubtas neveikiantis matuoklis Vilniaus Savanorių prospekte.<br>D. Umbrasas.
Maišu apgaubtas neveikiantis matuoklis Vilniaus Savanorių prospekte.<br>D. Umbrasas.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 17, 2013, 4:09 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 6:41 PM

Ketvirtadienį Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į bendrovę „Urbico“, reikalaudama išardyti greičio matavimo, autobusų juostos arba raudonos šviesos kontrolės sistemas bei kitą naudotą įrangą ir demontavus palikti tvarkingą aplinką.

Kelias savaites Vilniuje vairuotojus stebino juodais polietileno maišais apsukti greičio matuokliai.

„Urbico“ direktorius Raimundas Mickūnas pripažino, jog tai buvo jo idėja – atkreipti dėmesį, kad saugiam eismui sostinėje iškilo grėsmė.

Nauja baudų už greičio viršijimą paskirstymo tvarka sudarys sąlygas kelių gaideliams Vilniaus ir kitų didmiesčių gatvėmis siautėti, jei tik arti nebus kelių policijos ekipažo.

Greičio aistruolius tramdantys matuokliai virs jaukiomis varnų lizdavietėms.

Bėdos prasidėjo praėjusių metų pabaigoje, kai Finansų ministerija pakeitė iki tol galiojusią lėšų, gautų už baudas, paskirstymo tvarką. Iki tol 50 proc. iš greičio viršytojų paimtų pinigų patekdavo tiesiai į valstybės biudžetą, iš kitos dalies per Kelių direkciją nubyrėdavo savivaldybei.

Taip Vilniaus ir kitos didmiesčių savivaldybės galėdavo konkurso būdu samdyti įmones, prižiūrinčias ir pagal poreikį remontuojančias greičio matuoklius.

Netekusi finansavimo šaltinio, neturėdama papildomų lėšų iš savo biudžeto, Vilniaus savivaldybė nuo 2012 m. gruodžio 21 dienos sutarties su „Urbico“ nebepratęsė.

Greičio matuokliai Vilniuje lieka našlaičiais, tas pats gresia Kaunui ir Klaipėdai.

Eismo saugumo sistemas prižiūrinčios įmonės „Urbico“ direktorius R. Mickūnas prisipažino, kad jam nepavyko išsiaiškinti, kas ir kokių motyvų vedinas nustatė didmiesčių gatvių gaideliams palankią baudų paskirstymo tvarką.

Praėjusiais metais išmontavus 7 matuoklius, Vilniuje kol kas priežiūra užtikrinta 12-kai elektroninių greičio aistruolių tramdytojų. Bet ir jie Vilniaus savivaldybei bus galvos skausmas – pagal ilgalaikę sutartį už priežiūrą turės toliau mokėti „Urbico“, bet neaišku, iš kokių lėšų.

R. Mickūno skaičiavimu, Vilniaus savivaldybė per mėnesį praranda apie 150 tūkst. Lt, kurias gautų iš baudų už greičio viršijimą dalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.