Prie techninės apžiūros centrų - išgąsdintų vairuotojų minios

Prie Vilniaus techninės apžiūros centro „Tuvlita“, esančio Lentvario gatvėje, visą šia savaitę – automobilininkų apgultis. Pabūgę nuo kovo 1-osios įsigaliosiančių griežtesnių reikalavimų automobilių techninei būklei, automobilių vairuotojai paskutinėmis vasario dienomis ilgoje eilėje stovi po kelias valandas, kad tik pereitų techninę apžiūrą.

Prie techninės apžiūros centro „Tuvlita“ nusidriekė automobilių eilės.<br>D. Umbrasas
Prie techninės apžiūros centro „Tuvlita“ nusidriekė automobilių eilės.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-02-28 23:36, atnaujinta 2018-03-10 20:28

Nors nemaža dalis žurnalistų kalbintų vairuotojų pasakojo, kad jiems neramu dėl prastai veikiančių ar išimtų automobilio katalizatorių, techninė apžiūra iš tiesų sugriežtinta visai kitose srityse. Nuo kovo bus atidžiau tikrinami automobilių ir priekabų stabdžiai, vairo mechanizmas, ratai ir jų guoliai, padangos, stabdžių skysčio indikatoriaus veikimas.  

Gera žinia - mažiau dėmesio bus kreipiama į automobilio išvaizdą, tai yra, rūdis ant kėbulo, įvairius nubrozdinimus. 

Koją kiša baltarusiški degalai

Vakar prie „Tuvlitos“ sutikta vilnietė Audronė guodėsi, kad antradienį pusantros valandos prastovėjo eilėje, o centro vartai užsitrenkė prieš pat jos nosį. Trečiadienį jai pasisekė – po dviejų valandų jai pavyko patekti į vidų. 

„Tikiuosi, pamatę vieną moterį prie vairo lengviau praleis“, – moterišką gudrybę atskleidė Audronė. 

Jokių malonių nesitikėjo verslininkas Rimas Kračius. Jo 16 metų asfaltą glamonėjęs automobilis „Audi A6“ jau du kartus neišlaikė techninės apžiūros egzamino. Tikrintojams užkliuvo per didelis duslintuvo išmetamųjų dūmų kiekis.

„Kaltas turbūt baltarusiškas dyzelinas. Kai įpyliau lietuviško, dūmų buvo mažiau. Bet neįmanoma visą laiką pilti lietuviškus degalus. Per brangu“, - aiškino vilnietis.

Reikalavimai dideli, atlyginimai maži

R. Kračius baiminosi, kad techninės apžiūros centro darbuotojai nuodugniau patikrins ir automobilio duslintuvo katalizatorius. Dyzelinių automobilių taršos kontrolė buvo sugriežtinta dar praėjusiais metais.

„Katalizatorius jau Vakaruose dažnai nupjauna. O įtaisyti naują kainuoja nuo 1,5 tūkst. litų, siaubas! Ir šiaip jau kabinėjamasi prie smulkmenų. Aišku, duočiau kontrolieriui 200 litų, greičiau pereičiau apžiūrą. Bet man jau nusibodo juos šerti!“ – kalbėjo verslininkas.

„Citroen“ automobilių gerbėjas Vitalijus Šernas, pravarde Bardakas BX, teigė niekada neduodantis kyšio, į techninį centrą atvarantis savo iki panagių išpuoselėtą „Citroen“.

Tačiau ir jis kritikavo nuolat griežtinamus techninės kontrolės reikalavimus.

„Reikalaujama tokio pat naujo automobilių parko, kaip Vakarų Europoje, o į atlyginimų skirtumus nežiūrima. Kol Lietuva nepakils iki Vakarų ekonomikos lygio, taikyti jai vakarietiškus automobilių techninės būklės standartus nesąžininga“, – tikino V. Šernas-Bardakas BX.

Ilgės eilės, brangs paslaugos

„Jeigu automobilyje turi būti katalizatorius, o jo nėra, tai bus fiksuojama kaip trūkumas. Taip pat netvarkingas bus laikomas automobilis, jei ratų guolių įvarža per didelė. Iki šiol trūkumu buvo laikomas per didelis guolių laisvumas“, - kai kurias naujų reikalavimų detales paaiškino bendrovės „Transporto studija“ direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Vėlavičius.

Nauji reikalavimai neišvengiamai pailgins techninės apžiūros trukmę. Išankstiniais skaičiavimais, lengvųjų automobilių techninės apžiūros procedūra vidutiniškai pailgės 5-6 minučių, krovininių automobilių - 9-10 minučių.

Dėl to įmonėms teks įdarbinti daugiau techninės apžiūros kontrolierių. Šiuo metu rengiama nauja 32 žmonių techninės apžiūros kontrolierių grupė.

Dėl išaugusių darbo sąnaudų ir investicijų techninės apžiūros kaina lengviesiems automobiliams turėtų padidėti nuo 42 Lt iki 53 Lt. Nepaisant to, techninės apžiūros kaina Lietuvoje ir toliau išliks mažiausia Europoje.

Latvijoje techninė apžiūra lengvajam automobiliui kainuoja 71 Lt, Estijoje - 110 Lt, Lenkijoje - 83 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.