„Toyota RAV4“ bandymas: „kietas riešutėlis“ tapo dar kietesnis (video)

Lrytas.lt spec. korespondentas, Barselona

Ketvirtos kartos "Toyota RAV4" tapo aštresnio įvaizdžio automobiliu tiek viduje, tiek išorėje.<br>Gamintojas
Ketvirtos kartos "Toyota RAV4" tapo aštresnio įvaizdžio automobiliu tiek viduje, tiek išorėje.<br>Gamintojas
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

Mar 3, 2013, 3:21 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:23 PM

Naivu tikėtis, jog atradę sėkmės receptą ir pardavę net 4,5 milijono šių automobilių, „Toyota“ specialistai padarytų klaidą ir sukurtų prastesnį modelį nei pirmtakas. Ketvirtos kartos „Toyota RAV4“ išliko tikrai „kietu riešutėliu“ visiems konkurentams. Be to, jis tapo gerokai didesnis, o kainuoja mažiau nei buvęs.

Nors bandymo organizatoriai, rodos, kaip įmanydami stengėsi renginį padaryti kuo neįdomesniu, parinko labai nuobodžią ir neinformatyvią trasą, tačiau automobilis kompensavo rengėjų trūkumus.

2012 metų pabaigoje Los Andžele (JAV) vykusioje automobilių parodoje debiutavęs ir jau kovą mūsų rinkoje pasirodysiantis kompaktiškas visureigis sukurtas taip, kad patenkintų kuo įvairesnių pirkėjų lūkesčius. 

Tiksliau, kad kuo mažiau žmonių turėtų priežasčių juo nusivilti.

Todėl iš esmės pagerinta viskas, į ką labiausiai kreipia dėmesį statistinis pirkėjas.

Pagerino daugelį dalykų

Automobilio salonas tapo išties erdvus, ypač juntamai vietos padaugėjo ant galinių sėdynių. Pagal šį rodiklį RAV4 turėtų būti lyderiu savo klasėje.

Nėra kuo stebėtis, nes pats visureigis tapo net 20 centimetrų ilgesnis ir 3 centimetrais platesnis už buvusį.

Bagažinės talpa padidėjo iki solidžių 547 litrų, o lygios jos grindys be slenksčio leidžia lengvai įdėti ir išimti krovinius.

Įsitaisius prie vairo, džiugina kokybiška apdaila: oda trauktas vairas, geras plastikas ir net oda aptraukta apatinė prietaisų skydo dalis.

Yra du puodelių laikikliai ir vieta mobiliam telefonui pasidėti: tyčia ar ne, sukurta lygiai tokio dydžio, kaip paskutiniosios kartos „iPhone“.

Vidaus dizainas keistokas

Tačiau pats prietaisų skydo dizainas kelia dviprasmiškų minčių.

Jis atrodo gerokai moderniau nei „Auris“ modelyje, horizontalia plokštuma labai aiškiai padalintas į dvi dalis: viršutinę ir apatinę.

Tačiau navigacinės sistemos grafika dvelkia praėjusiu dešimtmečiu, o centrinės konsolės viduryje kažkodėl įmontuoti sėdynių šildymo mygtukai - lyg jie būtų labai svarbūs ir itin dažnai naudojami.

Kaip ir kitų pastarojo meto „Toyota“ modelių, pačio visureigio išvaizda tapo gerokai aštresnė ir modernesnė.

Gamintojų teigimu, naujasis „RAV4“ sukurtas aktyvų gyvenimo būdą propaguojančioms šeimoms, kurios pageidauja daugiau erdvės ir įvairiapusiškų jos pritaikymo galimybių.

Nevykusiai parinko trasą

Šiuo požiūriu kompaktiškas visureigis pateisina lūkesčius - jo salonas iš tiesų yra erdvus, bagažinė atidaroma automatiškai - mygtuko paspaudimu.

Tačiau neturėjome nė menkiausios galimybės įsitikinti, kokios yra šio modelio pravažumo galimybės ar kaip veikia integruota dinaminio važiavimo sistema (IDDS).

Nors Barselonos apylinkėse yra bent kelios mažai naudojamos lenktynių trasos (vienoje kurių praėjusiais metais net buvo surengti „Toyota GT86“ bandymai), šį sykį važinėjome tik bendro naudojimo keliais ir greitkeliais.

Improvizuota bekelės trasa tebuvo elementarus kelias per vynuogyną, kurį įveiktų bet kuris lengvasis automobilis net be keturių varomųjų ratų sistemos.

Todėl tenka tik cituoti gamintojus, teigiančius, kad IDDS - tai moderni interaktyvioji valdymo technologija, kuri koordinuoja sukimo momento, stabilumo kontrolės (VSC) ir elektrinio vairo stiprintuvo sistemų veikimą, taip užtikrindama geresnes važiavimo savybes, patikimesnį valdymą ir didesnį saugumą.

Dyzelinas ar benzinas? 

Organizatoriai tikrai galėjo kokioje trasoje ar aikštėje pastatyti kelis kūgelius, palieti ją vandeniu ir duoti palyginti senesnės kartos RAV4 su dabartiniu - bent jau kažkoks įspūdis apie valdymą būtų.

Tuo tarpu svetimame krašte ir bendro naudojimo keliuose „guldyti“ automobilį posūkiuose siekiant įsitikinti, ar gamintojai sakė teisybę, yra gana rizikinga.

Vienintelis dalykas, kurį panaudojome važiuodami, buvo „Sport“ režimas, kai spustelėjus mygtuką apatinėje prietaisų skydo dalyje, pakinta pavarų perdavimo skaičiai, tos tampa „trumpesnės“ ir automobiliu galima važiuoti dinamiškiau.

Pirmą bandymų dieną renkuosi modelį su 2,2 litro (150 AG) dyzeliniu varikliu ir automatine pavarų dėže. Šis derinys labiau pritaikytas ramesnio būdo vairuotojams, pavaros atrodo pakankamai ištęstos. Pagal potyrius prie vairo dinamika atrodo vidutiniška, nors pagal techninius duomenis įsibėgėjimas iki 100 km/val. visai neblogas - 10 sekundžių.

Kitą dieną renkuosi modelį su benzininiu 2 litrų (150 AG) varikliu ir mechanine pavarų dėže. Čia potyriai prie vairo smagesni, visureigis atrodo žvalesnis ir smagiau atsiliepiantis į vairuotojo norus. Tačiau vėl palyginus skaičius popieriuje - dinamikos skirtumas tarp dyzelinio ir benzininio modelio tėra vos 0,1 sekundės.

Siekdami žengti koja kojon su technologijomis, RAV4 kūrėjai šiame modelyje įdiegė kelis dalykus, kurių nors nepavadinsi didelėmis naujovėmis, tačiau jie palengvina vairuotojo gyvenimą.

Tai tolimųjų šviesų sistema, automatiškai persijungianti į artimąsias kai iš priekio atvažiuoja kitas automobilis, taip pat sistema, įspėjantį apie greta važiuojančią mašiną bei išvažiavimo iš eismo juostos įspėjimo sistema.

Kaina nuteikia maloniai

Tačiau dar svarbesnis dalykas yra tas, jog naujos kartos „Toyota RAV4“ yra pigesnis už buvusį. Pigiau kainuoja ne tik bazinė versija (nuo 78,5 tūkstančio litų).

Gerokai atpigo ir brangesnių „Luxury“ modifikacijų kainos. Jeigu ankstesnė benzininė „Luxury“ versija kainavo 97, dabartinė - 91 tūkstantį litų.

Dyzelinių versijų kainų skirtumas dar didesnis: vietoje buvusių 112 tūkstančių dabar reikia mokėti 103 tūkstančius litų.

Įdomu, ar tokios kainos laikysis ilgai, ar tik kurį laiką - naujo modelio pristatymo rinkoje proga?

Bet kuriuo atveju, šios markės ir modelio gerbėjai turėtų jaustis patenkinti: naujasis RAV4 tapo didesnis, modernesnis, geresnis už buvusį ir nekainuoja brangiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.