„Volkswagen Jetta Hybrid“ bandymas: pusfabrikatis ar „Prius“ konkurentas? (video)

Lrytas.lt spec. korespondentas, Ženeva

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

2013-03-13 07:55, atnaujinta 2018-03-10 03:11

Pirmą kartą „Volkswagen Jetta Hybrid“ teko išbandyti prieš pusmetį Ženevoje. Dabar šis automobilis jau pasiekė Lietuvą ir dalyvauja mūsų šalies „Metų automobilio" rinkimuose, taigi siūlome prisiminti bandymo įspūdžius ir pažiūrėti, kaip hibridinė "Jetta" atrodo Vilniaus gatvėse.

* * *

Pakviestas į „Volkswagen Jetta Hybrid“ bandymus, nė akimirkos nepasigailėjau. Ne tik todėl, kad vienas pirmųjų Europoje išmėginau hibridinę „Jetta“ versiją. Bet ir todėl, kad organizatorių parinktas maršrutas Ženevos apylinkėse vingiavo pro UEFA būstinę, į kurią ir užsukau be garso riedančiu elektra varomu automobiliu.

Įspūdingo brangumo vietoje, Le Mano ežero pakrantėje pastatyta modernios architektūros UEFA būstinė aiškiai parodo – futbolo veikėjai tikrai neskursta ir sėkmingai įgyvendina savo užsibrėžtus tikslus.

Tuo tarpu neprireikė nė valandos pažinties su „Volkswagen Jetta Hybrid“, kad suprastum patį pagrindinį šio automobilio tikslą - sudaryti konkurenciją vieninteliam ir dominuojančiam rinkoje hibridiniam automobiliui „Toyota Prius“.

Suteikia galimybę rinktis

Tiesiog - suteikti pirkėjams bent kažkokią alternatyvą renkantis hibridinį automobilį, kurios iki šiol iš esmės nebuvo.

Ypač tai aktualu JAV, Kalifornijoje, kur važinėti hibridiniu automobiliu yra labai madinga, tačiau pasirinkti nėra iš ko – tik „Prius“.

Todėl nuo šiol tūlas amerikietis galės išdidžiai pareikšti: „Važinėju hibridiniu automobiliu. „Volkswagen Jetta“.

Ne veltui hibridinė „Jetta“ pirmiausia ir buvo pristatyta Amerikoje praėjusių metų pabaigoje.

Galų gale ir Europoje atsiras žmonių, kurie nenorės, kad jų meilė hibridiniam automobiliui automatiškai būtų siejama su meile „Toyota“ kompanijai.

Todėl jie bus pasirengę mokėti 31,5 tūkstančio eurų (108 tūkstančius litų) už „Jetta“ su dviem varikliais: benzininiu ir elektros. Beje, ši „Volkswagen“ hibrido kaina idealiai atitinka „Toyota Prius“ kainą (99 – 114 tūkstančių litų).

„Volkswagen“ - galingesnis

Tad kažkurio šių automobilių palankesnė kaina iš karto eliminuojama kaip vienas pasirinkimo motyvų. Be to, „Volkswagen“ kūrėjai gali pasidžiaugti, jog hibridinė „Jetta“ yra gerokai galingesnė ir dinamiškesnė už „Prius“.

Mat „Jetta Hybrid“ ratus suka 1,4 litro TSI variklis su turbina (150 AG pajėgumo) ir 20 kilovatų galios elektros variklis.

Tai leidžia šiam automobiliui iki šimto kilometrų per valandą įsibėgėti per 8,6 sekundės ir vidutiniškai sunaudoti 4,1 litrų degalų.

Pačių gamintojų teigimu, toks ekonomiškumo rodiklis yra maždaug 20 procentų geresnis nei panašios galios įprastų automobilių su 7 pakopų DSG pavarų dėže.

Mieste rodikliai dar geresni, nes daugiau išnaudojamas elektros variklis.

Paspaudus „E-Mode“ mygtuką, „Jetta“ gali 2 kilometrus važiuoti varoma tik elektros varikliu ir pasiekti iki 70 km/val. greitį.

Dėl rezultato reikia stengtis

Tačiau taip yra „popieriuje“, bet realiai pasivažinėjus Le Mano ežero pakrante vingiuojančiais keliais, rodikliai nepasirodė tokie stulbinantys.

Juolab, kad Šveicarijoje, garsėjančioje itin skrupulingai greitį matuojančiais policininkais, stengiausi važiuoti tikrai ramiai ir tvarkingai.

Rezultatas – 6,2 litro degalų. Paklausiu kolegų iš kitų šalių, kaip sekasi jiems. Labai panašiai: jų automobilių borto kompiuteriai rodo nuo 6 iki 6,4 litro.

Tai jeigu jau Šveicarijoje nepavyksta pasiekti gamintojų deklaruojamų skaičių, kyla klausimas, kur apskritai galima važinėti taupiau?

Tikrai neblogus automobilio dinamikos įspūdžius „suvalgo“ gana didelis pačios mašinos svoris ir gera garso izoliacija.

Stabdžiai - ne be trūkumų

Hibridinė „Jetta“ su baterijomis ir papildomomis kėbulo saugumo struktūromis sveria apie 1,5 tonos, yra gerai izoliuota nuo padangų ir variklio triukšmo, tad realiai atrodo lėtesnė nei rašoma techninėse charakteristikose.

Keisčiausi pojūčiai yra stabdant. Mat stabdymas vyksta tarsi dviem fazėm ir yra tikrai sunkiai dozuojamas. Neabejoju, tai bus vienas pirmųjų dalykų, kurį gamintojai stengsis patobulinti.

Nukėlus koją nuo greičio pedalo ir pasiruošus stabdyti, automatinė sankaba akimirkai „atkabina“ variklį ir pavarų dėžę, kad sumažintų galimus energijos nuostolius.

Nuspaudus stabdžio pedalą, proceso metu generuojama kinetinė energija paverčiama elektros ir krauna baterijas.

Tačiau tiksliai kontroliuoti tiek stabdžio pedalo eigą, tiek stabdymo intensyvumą yra nelengva. Žinoma, išsamiau pažinti hibridinės „Jetta“ charakterį valandos laiko ramaus pasivažinėjimo Šveicarijos keliais ir miestelių gatvėmis yra per maža.

Pirkėjų tikrai atsiras

Tačiau aišku viena – nors šis automobilis dar nėra visapusiškai išbaigtas ir kai kurias savybes inžinieriams dar teks tobulinti, savo pagrindinį tikslą jis pasiekė.

Jis metė iššūkį hibridų karaliui „Toyota Prius“.

Negalėčiau teigti, kad „Jetta Hybrid“ kokia nors savybe akivaizdžiai pranašesnis už „Prius“, tačiau svarbiausia, kad jis suteikia galimybę rinktis.

Neblogi techniniai duomenys, kokybiškesnės nei „Prius“ salono apdailos medžiagos, stilingas išorės ir vidaus dizainas bei, galų gale, „Jetta“ vardas šiam gamintojui leidžia tikėtis sėkmės.

Kita vertus, iki šiol per 2 milijonus hibridų jau pagaminę „Toyota“ inžinieriai taip pat nesėdi rankų sudėję – nuolat tobulina ir gerina savo automobilius.

Nuo to – tik įdomiau. Juk tokioje kovoje laimėtojas visada yra pirkėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.