Nelegalios degalinės vilioja tol, kol sugenda variklis

Kaune šiuo metu veikia apie 20 nelegalių degalinių, kuriose parduodamas pigesnis, bet prastesnis rusiškas dyzelinas. Vairuotojai šešėlinį verslą toleruoja – skundžiasi tik tada, kai sugenda jų automobiliai.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Laikinoji sostinė“)

Mar 16, 2013, 3:56 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:16 PM

Pogrindinių degalinių daugiausia yra pridygę Vilijampolės, Sargėnų, Aleksoto rajonuose. Tokį vaizdą galėtume susidaryti, jei patyrinėtume, kur policija nuolat rengia reidus.

Paskutinis Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus kriminalistų laimikis – slapta degalinė Raudondvario plente. Joje praėjusią savaitę aptikta 600 litrų dyzelino.

Antrąkart stengiasi neįkliūti

Šįmet tai jau trečia sėkminga policijos operacija. Vasarį Aleksote, A.Sakalausko gatvėje, nuosavoje valdoje įrengtoje degalinėje aptikta 800 litrų dyzelino.

Sausį per reidą Sargėnuose, Laukuvos gatvėje, prie nuosavo namo pastatytame garaže rasta 300 litrų dyzelino.

2012 metais mieste buvo demaskuota 21 nelegali degalinė. Tik dviejose iš jų prekiauta benzinu, kitur buvo pilstomas dyzelinas.

Kiekvienos prekyvietės savininkui skirtos 10–20 tūkst. litų administracinės baudos.

Nelegalūs prekeiviai antrą kartą stengiasi policijai neįkliūti. Pernai tik vienas nubaustasis buvo sučiuptas pakartotinai.

Skundžiasi nudegę klientai

Nelegaliose degalinėse dažniausiai klientus aptarnauja ir iš jų pinigus už degalus paima turto neturintys, net asocialūs asmenys. Juos kartais vos už butelį degtinės pasamdo garažų šeimininkai.

Nors šie įkliuvę kratosi atsakomybės, bet yra baudžiami, nes tokia pati atsakomybė numatyta ir už nelegalų degalų laikymą, ir pardavimą.

Prekeiviai nelegalias degalines dažniausiai įsirengia nuosavų namų kvartaluose. Kuo arčiau daugiabučiai, tuo didesnė tikimybė, kad gyventojai skųsis dėl degalų pirkėjų automobilių keliamo triukšmo.

Kita vertus, gyventojai atlaidūs pažeidėjams.

Vairuotojų skundų policija sulaukia tada, kai dėl nekokybiškų degalų sugenda jų automobilių siurbliai, užsikemša filtrai. Nukentėję klientai prekeivius dažniausiai įskundžia paskambinę anoniminiu telefonu.

Už degalus smarkiai permoka

Daugumoje šešėlinių degalinių žmonės yra apgaudinėjami.

„Pakaunės Raudondvario miestelyje iš garažo išsivežėme vieną statinę, kurioje buvo pripilta 1000 litrų dyzelino. Ten pat radome ir savadarbę degalų pilstymo įrangą, kurioje buvo sumontuotas degalų siurblys ir skaitiklis.

Ir ką manote? Perpilant toną degalų, skaitiklis parodė neva jo yra ne 1000, o net 1200 litrų“, – pasakojo Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus 2-ojo poskyrio viršininkas Donatas Karalukas.

Kasdien – 20 klientų

Nelegalias degalines maitina tolimųjų reisų vairuotojai, pristatantys degalus iš Rusijos. Šioje šalyje litras dyzelino kainuoja apie 2,5 lito, o nelegalaus verslo atstovai iš tolimųjų reisų vairuotojų degalus perka už 3,2 lito.

Pogrindinėse Kauno prekyvietėse dyzelino litro kaina išauga iki 3,7 lito, tačiau tai nuo 80 centų iki lito pigiau nei Lietuvos degalinėse.

Manoma, kad per dieną prekeivių garažuose ir sandėliukuose apsilanko 15–20 vairuotojų, kurie nuperka apie 1000 litrų degalų.

Apie pogrindines degalines vairuotojai dažniausiai sužino iš savo pažįstamų.

Pusė degalų pirkėjų yra taksistai ir kitų profesijų, kurių darbas susijęs su automobiliais, atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.