Greitoji pagalba Lietuvoje: nuo lūžtančių UAZ iki modernių „Nissan“

Daugeliui, turbūt, net patiems yra tekę pasivažinėti sovietiniais laikais egzistavusiais greitosios pagalbos automobiliais „RAF-977 Latvija“ ir UAZ-452, dar liaudiškai vadintu „piliule“, o kaimuose medicinos punktai neįsivaizdavo savo gyvenimo be visureigių UAZ-469 ar UAZ-3151. Pastarieji nepasižymėjo komfortu ar išvaizda, tačiau turėjo vieną nepakartojamą savybę, kurios šiais laikais pasigendama šiuolaikiniuose greitosios pagalbos automobiliuose, tai – pravažumas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2013, 8:02 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:40 AM

UAZ nežinojo nepravažiuojamų kelių, atvažiuodavo iki namo durų, bet kokiame kaime ar vienkiemyje, nors purvas ir pažliugę keliai atrodydavo neįveikiami.

Tačiau sovietiniai UAZ buvo griozdiški, nepatogūs, juose vos tebuvo vietos neštuvams.

Šiuolaikiniai greitosios medicinos pagalbos automobiliai apginkluoti sudėtinga aparatūra, reikalinga ligoniui gabenti: deguonies kaukės, defibriliatoriai, elektrokardiografai, neštuvai, spinalinės lentos, kaušiniai neštuvai, pernešimo-pervežimo kėdės, infuzinių tirpalų sistemos, įtvarai, deguonies sistemos, defibriliatoriai, monitoriai ir kita.

Tačiau koks tokių automobilių pravažumas?

Ši žiema vėl įrodė, kad, dar yra kelių, kurių dabartiniai greitosios medicinos pagalbos automobiliai negali įveikti, o medikams tenka klampoti per purvą ir sniegą kartais net kilometrą, kad padėtų besišaukiantiems pagalbos.

Deja, kartais vien tik todėl, kad eismo sąlygos būna sudėtingos, medikai nesuspėja laiku suteikti reikiamos pagalbos.

Šilutėje įsikūrusi bendrovė, kuri jau gerai žinoma savo perdirbamais padidinto pravažumo greitosios medicinos pagalbos automobiliais, ėmėsi spręsti šį klausimą.

2011 metų rudenį įmonės patalpose gimė pirmasis nepriklausomos Lietuvos greitosios pagalbos visureigis „Nissan Pathfinder“ – modernus, su visa reikiama pirmosios pagalbos įranga, o, svarbiausia, sugebantis įveikti sunkiai pravažiuojamus kelius.

Perdarytas automobilis labai greitai rado savo pirkėją ir šiandien sėkmingai darbuojasi bei gelbsti atokiose vietose gyvenančius ligonius Šakių rajone.

„Nissan Pathfinder“ modelio pagrindu sukurtas greitosios pagalbos automobilis jau dvi žiemas ne kartą vadavo kitas greitosios pagalbos mašinas iš pusnų ir pažliugusių kelių pinklių.

Šilutiškių ambicijos tuo nesibaigė ir imtas įgyvendinti padidinto pravažumo reanimobilio projektas.

Keletas įtempto darbo mėnesių ir į tarnybą ligonių gelbėti stojo dar vienas visureigis – greitoji pagalba „Nissan Navara“, kuris puikiai atlieka jam keliamas užduotis – įveikti bekelę ir pasiekti nuo pagrindinių kelių nutolusiais sodybas ar gyvenvietes.

„Nissan Pathfinder“ ir „Nissan Navara“ ginkluoti 2,5 litro, 190 AG varikliais. „Nissan Navara“ greitosios pagalbos automobilis gali būti komplektuojamas ir silpnesniu 144 AG motoru arba galingiausiu tokių automobilių 3 litrų darbo, 231 AG variklį, kuris pasiekia net 550 Nm sukimo momentą.

Važiuojant šiais visureigiais, galima pasirinkti tinkamiausią režimą, priklausomai nuo esamų sąlygų.

Važiuojant nuvalytais keliais užteks ir dviejų galinių varančiųjų ratų.

Esant lengvoms bekelės sąlygoms, važiuojant per sniegą ar purvą, įjungiamas keturių varančiųjų ratų režimas, kuris sukimo momentą paskirsto 50/50 santykiu tarp priekinės ir galinės ašių.

Esant sudėtingoms bekelės sąlygoms, važiuojant per smėlį ar gilų purvą, naudojama visų keturių varančiųjų ratų sistema su palėtintoju. Iš keblios padėties išsivaduoti vairuotojui padeda diferencialo blokavimo funkcija.

Nors valstybė šiuo metu gyvena ne geriausius laikus, tačiau, kada kalbame apie ligonių gelbėjimą nutolusiose ir neprivažiuojamose vietovėse, visureigis yra vienintelis ir, daugeliu atvejų, nepamainomas pagalbininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.