Labiausiai nenusisekę automobiliai: nevykėlių penketukas (video)

Kai automobilių gamintojas į rinką išleidžia naują modelį, natūralu - tikisi sėkmės tarp pirkėjų. Kaip antai, „Ford Focus“, kurių vien pernai pasaulyje buvo parduota 1,1 milijono. Tačiau kartais nuo konvejerio nurieda tokie automobiliai, jog net sunku suprasti, kam ir kodėl kilo mintis juos gaminti. Gamintojai, dangstydami savo modelius-nevykėlius, dažniausiai aiškina norėję užkariauti naują rinkos nišą. Tačiau pirkėjui įsiūlyti šlamštą - ne taip jau paprasta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2013, 11:05 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:55 AM

Kai kurie automobiliai yra ne šiaip sau blogi, jie tiesiog ypatingai blogi.

Britų dailymail.co.uk paskelbė pačių nesėkmingiausių JAV rinkos (kuri yra didžiausia pasaulyje) automobilių penketuką ir jų pardavimo skaičius paskutiniais gamybos metais. 

Jie yra išties apgailėtini. Kad būtų lengviau palyginti, per metus JAV nuperkama 13-15 milijonų naujų automobilių.

Buvusioje Jugoslavijoje gamintas „Yugo GV“ automobilis įvardinamas kaip pats negražiausias į Ameriką importuotas automobilis. Tačiau patys amerikiečiai yra pagaminę ne ką žavesnį modelį - „Pontiac Aztek“, kuris daugeliui automobilių žinovų tapo ratuotos bjaurybės sinonimu.

Penki nepopuliariausi modeliai JAV rinkoje:

2001 metų „Cadillac Catera“ (9,754 parduoti).

„Cadillac“ pristatė „Catera“ 1996 metais. Tai buvo pigiausias gamintojo modelis, kuriuo buvo siekiama pritraukti jaunų pirkėjų. Tai buvo pigesnis, geriau valdomas modelis nei „Seville“ ir „DeVille“. Iš esmės, tai buvo „Opel Omega“ su „Cadillac“ emblema.

„Catera“ startavo įspūdinga reklamos kampanija, kurioje nusifilmavo net garsioji manekenė Cindy Crawford. Pirmus kelerius prekybos metus automobilis buvo perkamas neblogai, tačiau dažni gedimai ir prastas patikimumas išmušė pirkėjų pasitikėjimą šiuo modeliu. 2001 metais, kai pardavimai dramatiškai krito, buvo nuspręsta nebegaminti šio modelio.

2005 metų „Pontiac Aztek“ (5,020 parduota).

„Pontiac Aztek“ buvo pirmas kompaktinis visureigis, kuriuo „General Motors“ žengė į naują rinkos segmentą. Kai jis buvo pristatytas rinkoje 2000-aisiais, gamintojas neslėpė ambicijų tiesiog nušluoti visus konkurentus. Tačiau atsitiko priešingai - šis modelis buvo vienas didžiausių 84 metus gyvavusios kompanijos „Pontiac“ bankroto kaltininkų.

„General Motors“ tikėjosi per metus parduoti 75 tūkstančius „Aztek“, tačiau net geriausiais laikais šio modelio pardavimai neviršijo 28 tūkstančių per metus.

Tai buvo netinkamas dizainas netinkamu metu. Todėl šis modelis ne kartą buvo išrinktas bjauriausiu kada nors pagamintu automobiliu ir nuolat pakliūna į negražiausių automobilių rinkimų finalus.

„General Motors“ atstovai aiškino, kad norėjo sukurti sportiškesnį „Pontiac“, kurį pamėgtų jaunesni pirkėjai.

Tačiau Meksikoje gamintas „Aztek“ buvo pernelyg brangus jaunimui - jis kainavo daugiau nei pagrindiniai konkurentai.

Po nuolat mažėjančių pardavimų, 2005 metais nuspręsta nebegaminti „Aztek“.

1991 metų „Yugo GV“ (3,092 parduoti).

Buvusioje Jugoslavijos respublikoje gamintas „Yugo GV“ tapo nuolatinių pašaipų objektu Amerikoje pastaruosius 20 metų. Jis buvo išrinktas blogiausiu tūkstantmečio automobiliu JAV. Praktiškai bet kuris juokas ar anekdotas automobilių tema neapsieina be „Yugo“.

Tai buvo pigaus plastiko, prastai surinktas ir labai nepatikimas automobilis.

Didžiausią smūgį „Yugo“ reputacijai sudavė 1989 metais nutikęs įvykis, kurio metu žuvo 31 metų amerikietė Leslie Ann Pluhar. Pasirodo, 100 km/val. greičiu važiuojantį ir moters vairuojamą „Yugo“ vėjo gūsis tiesiog nupūtė nuo Mackinaco tilto Mičigano valstijoje.

Paskutiniai „Yugo“ į JAV buvo importuoti 1992 metais.

1960 metų „Ford Edsel Ranger“ (2,846 parduoti).

Kaip ir prieš tai šiame straipsnyje minėti automobiliai, „Edsel Ranger“ debiutavo su dideliu patosu. „Ford“ 1958 metais pristatė „Edsel“ kaip visiškai naują modelių liniją, kuri turėjo pritraukti aukštesnio viduriniojo sluoksnio klientus. Tuos, kurie jau nebenorėjo važinėti „Ford“, tačiau dar negalėjo įsigyti „Mercury“.

Tačiau tai buvo visiška nesėkmė. Šio modelio gamyba nutraukta sensacingai greitai - nepraėjus nė metams nuo pirmojo modelio pasirodymo, 1959-aisiais.

„Edsel“ buvo netinkamas automobilis netinkamu laiku: po ekonominio nuosmūkio 1957-aisiais pirkėjams JAV nereikėjo naujų ir brangesnių modelių. Be to, šis modelis nebuvo patikimas, nuolat gedo.

Prie automobilio nesėkmės prisidėjo ir tai, kad nevykusi reklamos kampanija. Pirkėjai tiesiog nesuprato, kam iš viso reikalingas šis automobilis ir kodėl jie turėtų važinėti juo, o ne „Ford“ ar „Mercury“.

Todėl net dabar itin prastos, neaiškios reklamos kampanijos Amerikoje vadinamos „edseliais“.

1966 metų „Studebaker Wagonaire“ (940 parduota).

„Studebaker Wagonaire“ buvo keistas automobilis su nuimamu bagažo skyriaus stogu.

Šio universalo kūrėjai džiaugėsi, kad juo galima pervežti ilgus daiktus, kuriems gabenti paprastai reikėtų didelio pikapo arba sunkvežimio.

Vienas svarbiausių „Wagonaire“ reklamos kampanijos akcentų buvo tai, kad juo galima pervežti stačią šaldytuvą.

Tačiau sulankstomas stogas buvo labai nepatvarus, lyjant lietui per siūles į automobilio vidų patekdavo vanduo. Gamintojas bandė ištaisyti šią klaidą, tačiau buvo jau pernelyg vėlu - gandai apie kiaurai pralyjamą automobilį iš lūpų į lūpas sklido labai greitai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.