Kelių „gaidelių“ siaubas - specialiais ženklais nepažymėti policijos automobiliai

Pareigūnai įsitikinę, kad kelių gaidelius geriausia gaudyti specialiais ženklais nepažymėtais automobiliais. Bet vairuotojai tokias mašinas greitai atpažįsta ir net jų nuotraukas skelbia internete.

Automobilyje „Škoda” sumontuota aparatūra galima užfiksuoti pačius įvairiausius Kelių eismo taisyklių pažeidimus.<br>Vilniaus policijos nuotr.
Automobilyje „Škoda” sumontuota aparatūra galima užfiksuoti pačius įvairiausius Kelių eismo taisyklių pažeidimus.<br>Vilniaus policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas”)

2013-04-30 10:07, atnaujinta 2018-03-07 12:34

Naujausiame internete platinamame sąraše – 33 nepaženklinti policijos automobiliai. Tačiau, kelių policijos valdybos teigimu, Lietuvos keliuose pažeidėjus fiksuoja 22 tokie tarnybiniai automobiliai.

Pareigūnų besisaugantys greičio mėgėjai nurodė mašinų markes, spalvas ir valstybinius numerius, o prie kai kurių prirašė pastabas: „Provokuoja lenktyniauti.”

Daugiausia pažeidėjų Vilniaus policijos pareigūnai užfiksuoja „Škoda” markės automobiliu. Tai – vienintelis automobilis, kuriame sumontuota visus pažeidimus užfiksuoti galinti įranga.

Jame įrengtos vaizdo kameros filmuoja ir automobilio saloną, ir gatvę. Kitų transporto priemonių greitį jis fiksuoja ir važiuodamas, ir stovėdamas.

Šiame automobilyje sumontuota ir įranga, kuri nuskaito pravažiuojančių automobilių valstybinius numerius. Salone esantis kompiuteris iš karto siunčia signalą, jei automobilis yra vogtas ar pasišalinęs iš avarijos vietos.

Lazdynuose autobusą bandantis aplenkti lengvojo automobilio vairuotojas neįvertina staigaus posūkio ir visu greičiu rėžiasi į stulpą. Pasiteisinti jam bus nelengva – chuliganišką vairavimą užfiksavo ta pačia gatve važiavęs kelių policijos automobilis.

Greitį viršijęs vairuotojas neatkreipė į jį dėmesio – mašina nebuvo paženklinta specialiais ženklais.

Rodo nepadorius gestus

Tokiais automobiliais patruliuojančių pareigūnų akivaizdoje įvyksta kur kas daugiau Kelių eismo taisyklių pažeidimų, o patruliai dažnai turi progos savo kailiu patirti, kaip jaučiasi eiliniai vairuotojai, susidūrę su kelių gaideliais.

Kartą specialiais ženklais nepažymėtu automobiliu vydamiesi Kelių eismo taisyklių pažeidėją policininkai vienam vairuotojui pasignalizavo šviesomis, taip prašydami, kad užleistų kelią.

Bet priekyje važiuojantis aukštas vienos tarnybos pareigūnas nekreipė dėmesio.

Kai policininkams pavyko vyrą aplenkti, jis per langą kyštelėjo vidurinį pirštą. Piktas vairuotojas per vėlai pastebėjo, kad jį lenkiančiame automobilyje – uniformuoti policininkai.

Visa tai buvo nufilmuota, o medžiaga perduota teismui. Aukštas pareigas einantis vilnietis nepažeidė Kelių eismo taisyklių. Tačiau jis buvo nubaustas už viešosios tvarkos pažeidimą.

„Taip fiksuodami pažeidimus vairuotojus pratiname laikytis ne tik Kelių eismo taisyklių, bet ir bendros kultūros”, – sakė Vilniaus kelių patrulių rinktinės kuopos vadas Žilvinas Jucius.

Nepažymėtais automobiliais patruliuojantys pareigūnai ypač dažnai pastebi vairuotojus, plepančius mobiliaisiais telefonais.

Atpažįsta ir bėglius

Daugiausia pažeidėjų Vilniaus policijos pareigūnai užfiksuoja „Škoda” markės automobiliu.

Tai – vienintelis automobilis, kuriame sumontuota visus pažeidimus užfiksuoti galinti įranga.

Jame įrengtos vaizdo kameros filmuoja ir automobilio saloną, ir gatvę. Kitų transporto priemonių greitį jis fiksuoja ir važiuodamas, ir stovėdamas.

Kituose trijuose Vilniaus policijos automobiliuose įrangos mažiau. Moderni įranga šiuo metu montuojama dar viename automobilyje.

Policijos pareigūnai viliasi, kad jis į gatves išvažiuos netrukus. Mat atšilus orams vairuotojams kyla daugiau pagundų smarkiau spausti greičio pedalą.

Sąrašas – internete

Pareigūnams žinoma, kad kai kurie vairuotojai atpažįsta nepažymėtus automobilius – internete platinamos ir jų nuotraukos, ir sąrašai. Kartais į šiuos sąrašus patenka net asmeniniai policijos pareigūnų automobiliai.

Naujausiame internete platinamame sąraše – 33 nepaženklinti policijos automobiliai.

Tačiau, kelių policijos valdybos teigimu, Lietuvos keliuose pažeidėjus fiksuoja 22 tokie tarnybiniai automobiliai.

Pareigūnų besisaugantys greičio mėgėjai nurodė mašinų markes, spalvas ir valstybinius numerius, o prie kai kurių prirašė pastabas: „Provokuoja lenktyniauti.”

„Jei vairuotojai manys, kad tokių automobilių yra daugiau, jie labiau bijos viršyti greitį”, – apie internete platinamus ne visai tikslius sąrašus kalbėjo Vilniaus kelių policijos viršininkas Vytautas Černevičius.

Pažeidėjai pildo biudžetą

Specialiais ženklais nežymėtuose Vilniaus kelių policijos automobiliuose esantys prietaisai per metus užfiksuoja apie tūkstantį greičio mėgėjų.

Per septynis praėjusių metų mėnesius Vilniaus kelių patruliai vien už greičio viršijimą surašė 793 protokolus.

Juos įvertinę teismai pažeidėjams skyrė 359 tūkstančius litų baudų.

111 Kelių eismo taisyklių pažeidėjų neteko vairuotojo pažymėjimų. Bendras laikotarpis, per kurį negalės vairuoti šie pažeidėjai, – 368 mėnesiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.