Žieminės padangos vasarą: kaip greitai jas naikina karštis? (video)

Nuo 2005-ųjų, kai Lietuvoje tapo privaloma žiemą važinėti žieminėmis arba universaliomis padangomis, vis daugiau vairuotojų tokiomis padangomis važinėja ištisus metus - jų nekeičia tol, kol visai sudyla. Iš pirmo žvilgsnio, taip pigiau - nereikia pirkti dviejų komplektų padangų, turėti 8 ratlankių ar du kartus per metus mokėti už permontavimą, balansavimą. Tačiau retas kuris susimąsto, kaip karštas oras ir asfaltas gadina žiemines padangas.

Žieminės padangos pagamintos iš minkšto gumos mišinio ir ant įkaitusio asfalto dyla labai greitai.<br>T. Bauras
Žieminės padangos pagamintos iš minkšto gumos mišinio ir ant įkaitusio asfalto dyla labai greitai.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

May 7, 2013, 12:48 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 4:00 AM

„Tie, kas žiūri „Fomulės-1“ varžybas, mato - kai perkaista padangos, jos pradeda sloksniuotis ir dilti lyg trintukas. Tas pats nutinka ir tuomet, kai vasarą perkaista žieminė padanga“, - kalba Bronius Samuolis, padangomis prekiaujančios bendrovės savininkas.

Tačiau, anot jo, vieno atsakymo, kaip greitai vasarą galima sunaiktinti žiemines padangas, nėra.

Tai priklauso nuo daugelio dalykų, labiausiai - nuo važiavimo stiliaus.

Važinėjant ramiai, daugiausiai mieste, vengiant staigių pareitėjimų ir stabdymų, žeiminės padangos per vieną vasarą neturėtų sudilti.

Tačiau važinėjant didesniais atstumais ir sportišku stiliumi, žiemines padangas galima sunakinti per vieną šiltąjį sezoną.

Mat žieminių padangų gumos mišinys yra gerokai visiškai kitoks nei vasarinių, pritaikytas išlaikyti savybes net spaudžiant dideliam šalčiui, todėl ant įkaitusio asfalto dyla ypač greitai.

Didžiausias žieminių padangų priešas vasarą yra ilgos kelionės ir didelis greitis. Todėl vasarą su vėjeliu kelis kartus nuskriejus iš Vilniaus į Klaipėdą net geriausioms žieminėms padangoms bus galas.

Žinoma, nuolat atsiranda tokių vairuotojų, kurie tikina, jog, nekeisdami žieminių padangų, važinėja ne vienerius metus.

Tačiau tokie vairuotojai paprastai toliau savo nosies nemato: visai nemąsto apie riziką, su kuria nuolat susiduria taip eksperimentuodami.

Populiariausio Vokietijoje žurnalo automobilininkams „Auto Bild“ testas parodė, kad žieminių padangų stabdymo kelias yra maždaug 20 procentų ilgesnis ant sauso asfalto ir 15 procentų - ant šalpio asfalto nei vasarinių.

Ką tai reiškia?

Jeigu važiuojant 100 km/val. greičiu naujomis vasarinėmis padangomis automobilis sustos už 62,4 metrų, tai su žieminėmis - net 12,5 metro toliau.

Dvylika metrų - tai maždaug 3 automobilio kėbulo ilgiai, kurie tokiu atveju būtų „sumūryti“ į priekyje staiga atsiradusią kliūtį.

Apie žieminių padangų netinkamumą vasarą įsitikino ir ekperimentą atlikę televizijos laidos "Ne vienas kelyje" žurnalistai: net važiuojant nedideliu greičiu stabdymo kelias skyrėsi 4 metrais.

Autotransporto portalo Autogidas.lt duomenimis, maždaug pusė vairuotojų planuoja pirkti naujas padangas, kita pusė – jau naudotas. Dauguma už vasarines padangas gali mokėti daugiau nei 300 Lt arba iki 100 Lt už vienetą, likusieji 43 proc. gali skirti apytiksliai nuo 100 iki 300 Lt už vienetą.

Intertnete didžiąją dalį (apie 80 proc. pasiūlos) siūlomų įsigyti padangų sudaro jau naudotos padangos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.