Ar iš tiesų mechanine pavarų dėže važinėti sunkiau nei automatine?

Draudikų duomenimis, net 8 iš 10 avarijų Lietuvoje sukelia automobilius su mechanine pavarų dėžė vairuojantys asmenys. Ar pavarų dėžės tipas gali turėti realios įtakos avaringumui? Pasirodo, gali. Tačiau prastas vairuotojas (nepriklausomai nuo lyties) bet kokia pavarų dėže gali prikrėsti nesąmonių.

Prastas vairuotojas (nepriklausomai nuo lyties) bet kokia pavarų dėže kelyje gali prikrėsti nesąmonių.<br>Archyvas
Prastas vairuotojas (nepriklausomai nuo lyties) bet kokia pavarų dėže kelyje gali prikrėsti nesąmonių.<br>Archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2013, 11:58 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:25 PM

Automobilių su mechaninėmis pavarų dėžėmis vairuotojai dažniausiai patenka į įvykius, kai vos pradėjus judėti, mašina netikėtai užgęsta viduryje kelio ar sankryžos - iš paskos važiuojantis automobilis trenkiasi į galą.

Tuo tarpu automobilių su automatinėmis pavarų dėžėmis vairuotojai dažniausiai supainioja pedalus ir vietoje stabdžių paspaudžia akceleratorių arba spusteli stabdį vietoje menamos sankabos. Tuomet irgi trenkiasi į vartus, sieną, kitą automobilį, arba atvirkščiai - gauna į galą nuo iš paskos važiuojančio.

Pasitaiko atvejų, kai supainiojamos pavarų svirties padėtys - kai norima važiuoti atgal (pavarų svirties padėtis raidėje R), įjungiama važiavimui į priekį skirta padėtis (raidė D) arba atvirkščiai.

„Bendrai, automobilių su automatinėmis pavarų dėžėmis vairuotojai yra atsargesni, nes gali skirti daugiau dėmesio eismui, keliui, aplinkai, atidžiau stebėti šalia važiuojančias transporto priemones”, - mano Andrius Žiukelis, draudimo bendrovės BTA atstovas.

Remiantis bendrovės duomenimis, už eismo įvykius dažniau atsakingi būna vairuotojai vyrai (65 proc. atvejų). Užfiksuota, kad moterys sukelia autoįvykius 35 proc. atvejų. Iš dalies tai susiję su tuo, kad vyrų, kurie draudžia automobilius, yra gerokai daugiau nei moterų.

Taip pat vyrai dažniau renkasi automobilius mechanine pavara, o moterys dažniau vairuoja automobilius automatine pavara. 2012 metais dauguma moterų, kurios pernai savo automobilius draudė bendrovėje, vairuoja automobilius automatine pavarų dėže (70 proc.), tuo tarpu atitinkamai trys ketvirtadaliai vyrų – automobilius mechanine pavara.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.