Ar abejonės dėl pareigūno išvaizdos leidžia nevykdyti jo reikalavimų?

Prieš kelerius metus konfliktais su policijos pareigūnais pagarsėjusio Milvydo Juškausko (pavyzdžiui, jis su Klaipėdos kelių policija dėl greičio viršijimo bylinėjosi 2 metus ir 7 mėnesius) nesenai internete išplatintas vaizdo siužetas vėl sukėlė aistrų ir komentarų bangą.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

2013-05-21 15:17, atnaujinta 2018-03-06 11:19

Siužete matyti, kaip policijos pareigūno prie Kauno sustabdytas M. Juškauskas atsisako pateikti dokumentus motyvuodamas tuo, jog pareigūno automobilis yra be švyturėlių, o ant jo paties uniformos nėra pavardės ir numeruoto pareigūno ženklo. Ar toks eismo dalyvio elgesys turi pagrindo?

Eismo priežiūrą vykdančių pareigūnų darbą reglamentuoja generalinio policijos komisaro patvirtinta ir 2011 metų rugsėjo 1 dieną įsigaliojusi nauja Policijos patrulių veiklos instrukcija. Senoji patrulių veiklos instrukcija, kuri galiojo nuo 2002 metų, buvo ne kartą keista ir tobulintina.

Instrukcijoje nurodoma, kad transporto priemonę stabdantis policijos patrulis turi būti uniformuotas.

Jei asmuo reikalauja, policijos patrulis privalo pateikti (parodyti) pareigūno tarnybinį pažymėjimą, tačiau asmeniui į rankas pažymėjimo neduoti.

Pateikiamas pareigūno tarnybinis pažymėjimas negali būti įdėtas į piniginę ar aplanką, negali būti uždengti jo įrašai.

„Man labai nemalonu, kad tenka grįžti prie kelerių metų senumo ir „kelių gaidelių“ eskaluojamos temos. Jeigu asmeniui kyla abejonių dėl pareigūno, jis gali paprašyti parodyti tarnybinį pažymėjimą arba pranešti savo įtarimus bendruoju pagalbos telefonu 112. Tačiau tai jokiu būdu neleidžia eismo dalyviui ignoruoti teisėtų reikalavimų“, - lrytas.lt aiškino Gintaras Aliksandravičius, Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas.

Tačiau jis pripažino, jog policijos pareigūno ženklo nebuvimas ant uniformos gali tapti pagrindu pradėti tarnybinį patikrinimą.

„Pareigūno ženklas, kuris yra numeruotas ir kuriame užkoduota tam tikra informacija apie jo savininką, negali būti perduodamas kitam asmeniui, pametamas. Už tai atsakoma griežtai. Tačiau ženklas yra tik priedas prie pagrindinio dokumento - tarnybinio pažymėjimo“, - kalba pašnekovas.

Lietuvoje kortelės su policijos pareigūnų pavardėmis pradėtos naudoti ne taip seniai. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę Lietuvos policijos pareigūno uniformoje tokio atributo nebuvo ir tik 2007 m. lapkričio 13 d. LR Vyriausybės nutarimu Nr. 1234 buvo papildytas Lietuvos Respublikos policijos pareigūnų tarnybinės uniformos ir skiriamųjų ženklų aprašymas, numatant, kad prie tarnybinės policininko uniformos privalu segėti nustatyto pavyzdžio pavardės kortelę.

Reikalavimas sustabdyti transporto priemonę išreiškiamas duodant signalą lazdele arba mojant skrituliu su raudonu atšvaitu skersai judėjimo krypties, arba per garsiakalbį liepiant sustoti.

Policijos patrulis, bendraudamas su asmenimis, privalo laikytis Lietuvos policijos pareigūnų etikos kodekso normų. Kreipdamasis į asmenį, turi pasisveikinti, pasakyti savo pareigas, pavardę, trumpai ir aiškiai išdėstyti kreipimosi priežastį ir tikslą.

Anot G. Aliksandravičiaus, gali būti vykdomas neviešasis patruliavimas.

Tai patruliavimas, kurį policijos patrulis atlieka specialiomis spalvomis nenudažytu ir policijos skiriamaisiais ženklais nepažymėtu automobiliu, motociklu, kita transporto priemone.

Tik tamsiuoju paros metu policijos pareigūnai turi vilkėti uniformą su šviesą atspindinčiais elementais, dirbti tik specialiomis spalvomis dažytu ir policijos skiriamaisiais ženklais pažymėtu tarnybiniu automobiliu ar motociklais ir policijos patrulį turi sudaryti ne mažiau kaip du policijos pareigūnai

Vykdydamas eismo priežiūrą, papildomai turi turėti švilpuką ir reguliuotojo lazdelę arba skritulį su raudonu atšvaitu.

Sustabdęs ar prieš prieidamas prie stovinčios transporto priemonės, policijos patrulis ryšio priemone privalo pranešti budėtojui tikrinimo vietą, transporto priemonės markę, valstybinį numerį, stabdymo ar tikrinimo priežastį.

Tiesa, keistokas 23-iasis policijos patrulių instrukcijos punktas iš esmės leidžia stabdyti automobilius be rimtesnės priežasties.

Šis punktas pareigūną įpareigoja atkreipti ypatingą dėmesį į tų markių ir modelių transporto priemones, kuriomis dažniausiai daromi Kelių eismo taisyklių pažeidimai ir kurios dažniausiai patenka į eismo įvykius.

Kaip pareigūnai turėtų suprasti atidų stebėjimą ar skiriamą ypatingą dėmesį - tai kiekvieno jų reikalas.

Iš esmės šis instrukcijos punktas panaikina bet kokius automobilius galinčių stabdyti policijos patrulių veiksmų apribojimus.

Ar vairuotojas iš karto sukelia didesnį kelyje patruliuojančio pareigūno įtarimą vien todėl, kad jis važinėja automobiliu, kurio markės arba modelio vairuotojai dažnai sukelia eismo įvykius ar pažeidžia Kelių eismo taisykles?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.