Įžūliausias pažeidimas: sustoju, kur noriu, įjungiu avarines šviesas ir dingstu

„Tai reiškia „tuoj tuoj grįšiu“ , - juokiasi Kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos skyriaus viršininkas Dainius Šalomskas, paklaustas, ką reiškia, kai draudžiamojoje stovėti vietoje palikę automobilį vairuotojai įjungia vadinamąsias avarines šviesas ir patys kažkur dingsta.

Praėjusią savaitę nedidukėje sostinės Labdarių gatvėje šis automobilis "mirksėjo" gerą pusvalandį.
Praėjusią savaitę nedidukėje sostinės Labdarių gatvėje šis automobilis "mirksėjo" gerą pusvalandį.
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Barzdžiūnaitė

Jul 1, 2013, 4:52 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:05 AM

Mirksinčios avarinės šviesos jokiu būdu nesumažina baudos už pažeidimą. Priešingai, toks automobilis labiau atkreipia aplinkinių dėmesį ir juos erzina. Paprastai tokie automobiliai trukdo kitiems eismo dalyviams – juos reikia apvažiuoti, kartais dėl to susidaro spūstys.

„Kodėl vairuotojai tokioje situacijoje įjungia avarinį, nesuprantu“, - svarstė Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Virgilijus Pumputis. Šį pažeidimą jis vadina vienu įžūliausių – juk vairuotojai supranta, kad pažeidžia taisykles, o įjungdami šviesas tarsi parodo, kad jiems tai nerūpi.

D. Šalomskas teigė, kad tai vienas dažniausių pažeidimų. Pernai už Kelio ženklų ar ženklinimo, draudžiančių transporto priemonėms sustoti, stovėti, nesilaikymą buvo nubausti 4200 vairuotojų.

„Žinoma, dar daugiau lieka nenubaustų“, - neabejoja jis. Vasarą tokių pažeidėjų – pilnas pajūrys. Kam vargintis ir ieškoti vietos, kur pastatyti automobilį, kai jį tiesiog palieki su įjungtomis šviesomis ir eini reikalų tvarkyti. Palangoje, Vytauto gatvėje ir Birutės alėjoje bent vieną žybsintį automobilį visada išvysi.

„Pernai vienas vairuotojas net teismuose įrodinėjo, kad neleistinoje vietoje sustojo priverstinai, mat sugedo jo automobilis. Tačiau dauguma tokių pažeidėjų – piktybiniai“, - sakė kurorto Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius. 

Yra devyni pagrindiniai draudimai, už kurių pažeidimą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato administracinę atsakomybę už stovėjimą neleistinoje vietoje: 1. Draudžiama stovėti tose vietose, kur transporto priemonių stovėjimą riboja kelio ženklai ar ženklinimas;

2. Draudžiama stovėti ant vejos, šaligatvių, nebent tokį stovėjimą leidžia kelio ženklai arba transporto priemonė nurodyta leidime, išduotame prekiauti viešoje vietoje renginių metu;

3. Draudžiama stovėti ant pėsčiųjų (dviračių) tako;

4. Transporto priemonėms, nepažymėtoms neįgaliųjų asmenų automobilių statymo kortele arba skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“, draudžiama stovėti vietoje, kurioje gali stovėti tik tokiais ženklais pažymėtos transporto priemonės;

5. Draudžiama stovėti tuneliuose, ant tiltų, viadukų ir po jais;

6. Draudžiama stovėti pėsčiųjų perėjose ir arčiau kaip 5 metrai prieš jas;

7. Draudžiama stovėti geležinkelio pervažose ir 50 metrų kelio ruože prieš jas ir už jų;

8. Draudžiama pažeisti stovėjimo tvarką gyvenamosiose zonose, kiemuose;

9. Draudžiama stovėti vietose, kur tai trukdo transporto ar pėsčiųjų eismui.

Už aukščiau nurodytų draudimų nepaisymą gali tekti sumokėti baudą arba gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemonę.

Griežčiausia galima atsakomybė – teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo vieno iki trijų mėnesių gresia už stovėjimą geležinkelio pervažose ir 50 metrų kelio ruože prieš jas ir už jų, sustojimo ir stovėjimo taisyklių pažeidimą automagistralėse. Už visų kitų draudimų nepaisymą gresia bauda nuo 100 iki 300 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.