Būtiniausi daiktai kelionėje automobiliu – lipni juosta, vaistai ir alkoholio matuoklis

Keliauti automobiliu po užsienio šalis smagu tol, kol nutinka kas nors netikėto – mašina sugenda provincijos kelyje, sunegaluoja bendrakeleiviai ar įvyksta avarija. Pagalbos gali tekti laukti keletą valandų, o jei nemokate užsienio kalbų, net ir paslaugūs vietiniai vargiai pagelbėtų.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jul 7, 2013, 9:47 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 8:56 PM

Ypač nemalonu, jei automobilis sustoja naktį. Tada ne tik gaištamas laikas, bet nejauku likti vieniems nepažįstamoje vietovėje. Todėl paklausę specialistų nuomonės ir pridėję laiko patvirtintus patarimus sudarėme 10 svarbiausių daiktų sąrašą kelionei.

Civilinės atsakomybės draudimas užsienyje

Nors Lietuvoje išduodami vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo polisai galioja visoje Europos Sąjungoje net neturint žalios spalvos priedo, geriau jo nepamiršti.

„Jei įvyktų avarija, „žalioji korta“ yra vienintelis dokumentas, kurį atpažįsta tarnybos visoje ES. Draudimo apsauga galios ir jei jos neturėsite, bet kad užsienio pareigūnams nereikėtų aiškintis, kas lietuviškai parašyta, geriau turėti „žaliąją kortą“. Ji palengvina ir žalos administravimą“, - aiškino Transporto priemonių draudikų biuro direktorius Algimantas Križinauskas.

Atsarginis ratas

Prisipažinkite, kada paskutinį kartą tikrinote, kaip atrodo jūsų automobilio atsarginis ratas? Kelerius metus nenaudoto rato padanga paprastai būna praradusi slėgį, o ratą laikantys sriegiai surūdiję. Arba paaiškėja, kad neseniai pirktoje mašinoje atsarginio rato apskritai nėra.

Prieš ilgesnę kelionę būtina išimti ir pripūsti atsarginį ratą bei įsitikinti, kad automobilyje yra keltuvas ir raktas ratui nuimti. O jei automobilis apynaujis ir jame atsarginio rato neturi būti, reikia patikrinti, ar yra tvarkingas padangos remonto komplektas.

Tempimo virvė ir kilpa

Apie šiuos daiktus galima paklausti panašaus klausimo – ar žinote, kokios būklės jūsų tempimo virvė ir kur padėta įsukama kilpa? Dažname automobilyje šių daiktų apskritai nėra, bet prieš ilgą kelionę būtina juos nusipirkti ar nors pasiskolinti.

Kelioninė vaistinėlė

Vaistinėlė ir taip turi būti kiekviename automobilyje, bet joje galima rasti tik pirmai pagalbai reikalingų priemonių. Prieš kelionę ją verta papildyti dar keliomis pakuotėmis vaistų, gelbstinčių nuo dažniausių negalavimų.

Dažnai automobiliu keliaujanti Lietuvos automobilininkų sąjungos korespondentė Eglė Kestenienė patarė pasiimti vaistų nuo viduriavimo, karščiavimo, skrandžio skausmų, alergijos ir keletą pleistrų sulaikyti kraujavimui.

Stipri lipni juosta

Daugybė jos panaudojimo būdų jau tapę interneto juokelių tema, bet ne be reikalo į lenktynes kiekviena komanda atsiveža ne tik brangių įrankių, bet ir stiprios lipnios juostos. Ja galima laikinai sutaisyti daugybę gedimų – priklijuoti sudaužyto buferio kampą, sulipdyti nulūžusį valytuvą ar suklijuoti kitas nukritusias detales.

Žaislai vaikams

Kelionė su vaikais labai prailgsta, jei mažieji neturi kuo užsiimti.

„Mėgstamiausius vaikų daiktus būtinai reikia pasiimti ir padėti taip, kad jie galėtų žaislus pasiekti, nes vaikai turi sėdėti prisegti kėdutėse“, - sakė dvejų vaikų mama E. Kestenienė ir pridūrė, kad jos šeimoje pasiteisino kelioniniai televizoriai.

Tinklas daiktams

Išvykstant ilgam laikui norisi pasiimti kuo daugiau daiktų, bet jei įvyksta avarija, laisvai salone besimėtančios smulkmenos tampa labai pavojingos. Tai itin svarbu važiuojantiems universalu ar vienatūriu.

„Kuo daugiau daiktų, tuo daugiau sužalojimų“, - neslėpė E. Kestenienė. Kad daiktai iš bagažinės staigiai stabdant nepradėtų skraidžioti po saloną, verta juos apglėbti specialiu tinklu arba prisegti tinklą nuo užpakalinių sėdynių nugaros iki lubų.

Alkoholio matuoklis

Daugelyje šalių alkoholio matuoklis reikalingas tik ketinantiems išgerti, bet jei kelionės maršrutas driekiasi per Prancūziją, šis prietaisas reikalingas ir visiškiems blaivininkams. Nuo praėjusių metų liepos Prancūzijoje reikalaujama, kad alkoholio matuoklis būtų kiekviename automobilyje. Jo neturintiems skiriama 11 eurų bauda.

Gesintuvas

Šis prietaisas ir taip privalo būti kiekviename automobilyje, bet nemažai vairuotojų vežiojasi pasibaigusio galiojimo, per mažus gesintuvus arba neturi jų visai. Bet neįmanoma numatyti, kada automobilis gali užsiliepsnoti. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, pernai transporto priemonės Lietuvoje degė net 1182 kartus.

Techninės pagalbos užsienyje kortelė

Net geriausiai suplanuotoje kelionėje gali nutikti kas nors, ko nepavyks išspręsti savarankiškai. Vakarų Europoje autoservisų ir pagalbos kelyje paslaugos labai brangios, todėl verta įsigyti techninės pagalbos kortelę.

Jas Lietuvoje siūlo ne viena įmonė, o apsidraudusiems kasko dalį pagalbininkų paslaugų apmoka draudimo bendrovė. Bet visose bendrovėse kasko sąlygos skirtingos, todėl būtina tiksliai pasidomėti, ką draudimas apmokėtų ir už ką tektų purtyti savo piniginę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.