Palangos mechanikai: „Lietuviams viduryje kelio subyrėjęs automobilis yra normalu“

Palangoje poilsiautojai veržiasi ne tik į paplūdimį. Pakeliui į Palangą subyrėjus klibančiam automobiliui, atvykėliai žūtbūt bando patekti į bet kokį vietos autoservisą. Atsainiai automobilius prižiūrintys lietuviai susigriebia ir tuomet, kai po linksmo savaitgalio nebegali grįžti namo. Po variklių gaubtais palindę tepaluoti mechanikai darbo turi visą vasarą.

Automobilių meistrai Palangoje prisiklauso įvairiausių istorijų.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Automobilių meistrai Palangoje prisiklauso įvairiausių istorijų.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2013-07-11 07:11, atnaujinta 2018-03-03 03:51

„Nespėjame dirbti, kaip ir visuomet vasarą. Sezono metu gali dirbti daugiau mechanikų, tačiau žiemą jų būna per daug. Praėjusi žiema buvo sunki, todėl teko atleisti du darbuotojus“, – sakė „Palangos autocentro“ savininkas Dainius Krylovas.

Jis, kaip ir kitų autoservisų vadovai, mielai vasarai priimtų daugiau mechanikų – poilsiautojų su byrančiais automobiliais per akis.

Tačiau žiemą sunkiau – papildomai priimti mechanikai sukinėtųsi be darbo.

Darbais užverstas kiekvienas savaitgalis

„Lietuviams nėra priimta tikrinti automobilius ir juos tinkamai prižiūrėti. Susidėvėjusias detales reikėtų keisti pravažiavus tam tikrą kilometrų skaičių. Tačiau kada dažniausiai taisomas automobilis? Kai nebevažiuoja ir sustoja. Ir taip būna visada. Lietuviams yra įprasta, kad viduryje greitkelio automobilis gali sustoti ir nebevažiuoti. Užsienyje to nebūtų“, – aiškino D. Krylovas.

Kiekvienas šeštadienis ir sekmadienis, anot autoserviso vadovo, yra vienodas. Meistras šypsosi – savaitgaliais dirbtuvės atakuojamos skambučiais. Smagiai laiką pajūryje leidę miestiečiai sunerimsta neužsivedus automobiliui. Prašymas tik vienas: padaryti taip, kad kaip nors nusigautų iki namų.

„Praėjęs savaitgalis buvo ne išimtis. Jeigu galime padėti, tai padarome viską. Bet kartais kelionei atgal galima pasiūlyti tik autobuso bilietą, nes greitai sutvarkyti sugedusio automobilio nepavyksta“, – sakė automobilių meistras ir davė pavyzdį: prabangus BMW X5 visureigis dirbtuvėse stovėjo keturias dienas, kol buvo gauta reikalinga detalė.

Gedimai tipiški: dėl didelių spūsčių prie Palangos užkaista variklis, ilgos kelionės neatlaiko susidėvėję dirželiai. Į servisą žmonės užsuka nė nenumanydami, kas nutiko – dažnai pasakoja išgirdę džeržgimą ar pokštelėjimą. Pokalbio metu į dirbtuves įžengusi moteris puikiai iliustravo tipinių gedimų vaizdą – kažkas triokštelėjo, o automobilis nebevažiuoja atbuline eiga.

Laidus nugraužia žiurkės

Kartais poilsis ir automobilis sugenda ne dėl vairuotojų kaltės: „Labai dažnai pasitaiko, kad po automobilio variklio dangčiu apsigyvena žiurkės. Joms ten šilta, visai patogu, o svarbiausia – jas sunku iš ten iškrapštyti. Vairuotojai nieko neįtardami žiurkes vežioja net keletą savaičių. Maža to, jos nugraužia visus pasiekiamus laidus“.

Pajūrio svečiai pragmatiški, todėl atvažiavę ilsėtis, nepraleidžia progos susitvarkyti automobilio. Palangoje – pigiau. Tą gerai žino butus poilsiautojams nuomojantys vilniečiai. Jie į autoservisą kreipiasi planiniam remontui ir patikrinimui.

Kaip tokios neužsivedusių automobilių istorijos baigiasi žmonėms, kurie neturi pinigų? D. Krylovas prisimena tik studentus: „Pasitaiko, kad sugenda jaunimo kompanijos automobilis, o jie neturi pinigų. Paprastai tokiais atvejais gelbėja tėvai ir atsiunčia pinigų“.

Autoservisą turintis meistras Linas Levickas pasakojo, kad per vasarą pasitaiko keletas kartų, kai poilsiautojai palieka automobilius ir važiuoja namo: „Arba išvažiuoja autobusu, arba tenka tartis su darboviete, kad pasiliks ilgiau Palangoje.“

L. Levickas pataria visuomet turėti papildomų pinigų automobilio remontui. Pasitaiko, kad padangas praduria ar kitaip automobilį apgadina pro šalį einantys žmonės.

Anksčiau poilsiautojai kentėdavo ir nuo vagių: „Prieš penkerius metus vogdavo automobilių akumuliatorius. Dabar to nebėra. Tuo labiau vagys nebeturi kur jų dėti. Seniau rasdavo kas nuperka, dabar jau nebegalėtų“, – sakė L. Levickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.