Lygūs keliai – tik valdininkams, atokesnėse gatvėse pilna duobių

Į Vilniaus gatves ką tik išlieti beveik 16 mln. litų, bet sostinės pakraščiuose gyvenantys vilniečiai gali tik pasvajoti apie lygų asfaltą. Miegamieji rajonai vis dar išraižyti duobių, nelopytų nuo žiemos.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jul 23, 2013, 11:08 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 7:53 PM

Ar šios duobės apskritai bus užtaisytos, neaišku, nes savivaldybei trūksta pinigų.

Vienoje tokioje duobėje Tujų gatvėje gyventojai mašinas daužo jau pusę metų. Per visą eismo juostą išsiplėtusios duobės nebepavyksta apžergti automobiliu, o palijus – jos nė nesimato.

Duobėtos gatvės – atokiau

Paskubomis suremontuotos pagrindinės Vilniaus gatvės atrodo nepriekaištingai. Bet vos išvažiavus iš miesto centro pasibaigia specialiai po svarbių Europos Sąjungos pareigūnų kojomis ištiestas asfaltas.

Daugiabučių mikrorajonuose vairuotojus pasitinka daugybė duobių. Dalis jų netvarkytos nuo žiemos.

Prieš metus Tujų gatvėje, vedančioje į nemažą Viršuliškių mikrorajono dalį, nebuvo nė vienos duobės. Tik pavasarį asfalte atsivėrė nedidelis plyšys. Iš pradžių duobė gyventojams pernelyg netrukdė, bet neremontuojama staigiai plėtėsi ir dabar apima beveik visą eismo juostą.

Laužo mašinas

Tarp mašinos ratų ji nebetelpa, važiuoti tiesiai į keliolikos centimetrų gylio skylę asfalte taip pat nesinori, taigi gyventojai jau įprato ją apvažinėti prieš eismą, kol duobė neišgraužė asfalto ir kitoje pusėje.

Bet gatvės ypatybių nežinantys svečiai yra ne kartą skaudžiai papuolę į spąstus. „Kartą draugai atvažiavo, kai buvo paliję. Nepagalvojau perspėti apie duobę, o jie, pasirodo, jos nepamatė ir įlėkė abiem ratais. Nuo smūgio atsikabino buferio kampas, apsibraižė dažai. Bet kam gali pasiskųsti“, - pasakojo vienas šios gatvės gyventojų.

Prasilenkia su tikrove

Tokia duobė, gilesnė nei vienas asfalto sluoksnis, jau turėtų būti laikoma avarine. Vilniaus savivaldybės Eksploatacijos poskyrio vedėjas Gintautas Kazimieras Niaura patikino, kad avarinės duobės paprastai lopomos nedelsiant.

„Tai maždaug daugiau nei 5-6 cm. Tokias duobes tvarkome net ir žiemą, - sakė pašnekovas. - Duobes stengiamasi sutvarkyti per 3 paras. Bet tai lemia ir oro sąlygos, turimų medžiagų rezervas ir kita.“

Tačiau Tujų gatvės gyventojai įsitikino, kad formalūs ketinimai ne visada virsta realybe.

Kada bus užlopyti plyšiai gatvėse, kurių ES pareigūnai nemato, nežinia. G. K. Niaura tvirtino, kad likusį metų pusmetį pirmiausia bus tvarkomos gatvės, kuriose didelis automobilių eismas ir važiuoja visuomeninis transportas, o vėliau turėtų būti taisomos žemesnės kategorijos gatvės.

Neliko pinigų?

Tačiau kiek pinigų Vilniaus biudžete dar liko gatvėms remontuoti iki metų pabaigos, jis neatsakė. Anksčiau buvo pranešta, kad Vilniaus gatvių tvarkymui miesto savivaldybė šįmet skyrė 16 mln. litų, bet dalis jų jau išleista sniego valymui ir duobių lopymui po žiemos.

Centrinėms Vilniaus gatvėms gražinti Vyriausybė pavasarį skyrė 15,7 mln. litų – beveik tiek pat, kiek skiriama visoms sostinės gatvėms prižiūrėti visus metus, įskaitant ne tik jų lopymą, bet ir barstymą, sniego valymą ir kitus darbus.

Valdininkai net nebandė slėpti, kad tokia suma pirmiausia skirta ne gyventojų patogumui, o Lietuvos pasiruošimui pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai.

Remontas turistams

Už Vyriausybės skirtas lėšas sostinėje per tris mėnesius buvo sutvarkyta daugiau nei 10 gatvių atkarpų, kurių bendras ilgis siekia 3,8 km. Darbų metu rekonstruota Šventaragio gatvė, sutvarkytos Švitrigailos, Jasinskio, Tumo Vaižganto, Goštauto, Pamėnkalnio, Pylimo, Parodų gatvės, Kalvarijų g. atkarpa nuo Žaliojo tilto iki Konstitucijos prospekto bei atnaujintas Konstitucijos pr.-Geležinio Vilko žiedas. Dauguma šių gatvių – tai kelias nuo oro uosto į sostinės centrą ir maršrutai link turistinių objektų.

Atokiau gyvenantiems vilniečiams belieka patiems belstis su prašymais. Gyventojai apie duobes gali pranešti internetu www.vilnius.lt/problemos arba skambinti į visą parą dirbančią įmonės „Grinda“ avarinę tarnybą telefonu 8 (5) 215 2112, tačiau neaišku, ar toks pranešimas pagreitintų duobės užlopymą.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.