Šiaulietis ruso BMW „apvilko“ gyvatės oda

Jam nieko nėra neįmanomo. Taip apie šiaulietį menininką 31 metų Tadą Juodžiukyną kalba įspūdingų motociklų ir automobilių šeimininkai. Tarptautinio pripažinimo sulaukęs šiaulietis kratosi siūlymų išvažiuoti į užsienį, nes gimtinėje jam smagiausia.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Sep 9, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:18 PM

„Lietuvoje gyvena draugai, čia esu pelnęs gerą vardą, todėl į užsienį nesiveržiu, nors pasiūlymų buvo ne vienas ir ne du”, – kalbėjo T.Juodžiukynas, kurio logotipą TJ puikiai atpažįsta baikeriai iš Lietuvos, Rusijos, Skandinavijos šalių, Vokietijos, Didžiosios Britanijos.

Sparčiai populiarėjantis menininkas pripažino nebesuskaičiuojantis, kiek po pasaulį pasklido jo išdailintų automobilių ar motociklų.

„Žinau, kad toliausiai yra vienas „Harley-Davidson”, kurį iš lietuvio nupirkęs šeimininkas išsigabeno į Vladivostoką”, – sakė aerografijos meistras.

Pradžiugino turtuolio žmoną

Šiauliuose studiją turinčio menininko vienas įspūdingiausių darbų – išskirtiniu paverstas visureigis BMW X5. Šis automobilis iš T.Juodžiukyno dirbtuvių išvažiavo „apvilktas” gyvatės oda.

„Šį užsakymą gavau iš kauniečių, į kuriuos kreipėsi žmoną nustebinti norėjęs rusas verslininkas, – pasakojo menininkas. – Maskvoje ar Sankt Peterburge tokį darbą atlikti būtų kainavę kelis kartus daugiau, todėl buvo nuspręsta jį patikėti lietuviams.”

T.Juodžiukynas neslėpė, kad darbas buvo ne iš lengvųjų: kol gyvatės odos raštais ištapė visą visureigį, prabėgo daugiau kaip mėnuo.

Kad kiekvienas žvynelis įgautų formą, spalvą ir šešėlį, auksarankiui teko prie jo prieiti net iki penkių kartų. Prieš porą savaičių šis automobilis išvažiavo iš Lietuvos.

Kūrinys abejingų nepaliko

„Su pačiu šeimininku nekalbėjau, tik girdėjau, kad jis buvo labai patenkintas, – šypsojosi menininkas. – Šis užsakymas buvo tarsi investicija į ateitį: puikiai žinau, kad toks klientas atves būrį naujų.”

Prie Kauno „Žalgirio” arenos savo kūrinį fotoaparatu įamžinęs šiaulietis džiaugėsi, kad ir šiame mieste automobilis nepaliko abejingų. Išvydę raštuotą BMW X5 vienas kitam kumščiojo net policininkai.

„Grįžęs namo sulaukiau skambučio iš Dubline gyvenančio bičiulio, kuris mane informavo apie kažkokį turtuolį, Kaune važinėjantį gyvačių oda aptraukta mašina”, – juokėsi meistras.

Anksčiau vienas, o dabar jau su dviem pagalbininkais plušantis T.Juodžiukynas pasakojo, kad tokiems projektams įgyvendinti reikia itin daug laiko: „Nors įgudus įmanoma dirbti greičiau, per metus vis tiek galima išdailinti ne daugiau nei keliolika mašinų.”

Idėjų bado nejaučia

Dažniausiai į šiauliečio studiją atvežami amerikiniai motociklai „Harley-Davidson”. Jie sudaro apie 95 proc. užsakymų.

„Lietuviai superka JAV aplamdytus prabangius „Electra Glide” modelius ar „Screaming Eagle” serijos motociklus, juos rekonstruoja ir pelningai parduoda.

Vienas klientas specializuojasi Rusijos, kitas Vokietijos rinkoje, trečias dirba su Didžiosios Britanijos baikeriais”, – pasakojo knygas apie „Harley-Davidson” motociklus iš viso pasaulio besisiunčiantis menininkas.

Šiaulietis idėjų semiasi ir iš žurnalų, ir iš knygų, ir iš interneto. Suradus įdomesnį raštą, jis vėliau tampa kūrinio detale.

Anksčiau į studiją atvažiavę klientai bandydavo iki menkiausių smulkmenų paaiškinti, kokio piešinio ar ornamentų pageidautų. Dabar dažnas tai nuspręsti palieka pačiam meistrui.

„Stengiuosi žmones nustebinti, bandau įvairias naujas technikas, – pasakojo T.Juodžiukynas. – Neseniai išbandžiau dekoravimą sidabro ir aukso folija: vieną motociklą visą išpuošiau majų raštais, o kito degalų baką išmarginau egiptietiškais motyvais.”

Iš Prienų kilęs T.Juodžiukynas vaikystėje matė, kaip antram gyvenimui sulamdytus automobilius prikelia tėvas. Jis ir sūnų išmokė gruntavimo, dažymo, lakavimo paslapčių.

Dailės studijas Šiaulių universitete baigęs vaikinas bandė fotografuoti, dirbo automobilių puošyba užsiimančiose dirbtuvėse. Jose ir išmoko dirbti pagrindiniu įrankiu – plonyčiu sluoksniu dažus purškiančiu aerografu.

Likti įkalbėjo klientai

Per sunkmetį nedaug trūko, kad meistras būtų išvažiavęs į užsienį, bet jį nuo emigracijos sulaikė vienas po kito grįžtantys klientai. Netrukus kruopštumu garsėjantis auksarankis sulaukė šlovės – jo kūriniai ėmė skinti laurus specializuotose parodose.

Parodoje „Rising Thunder Custom Bike Show” T.Juodžiukyno išpuošti motociklai dvejus metus iš eilės laimėjo „Best American” kategorijoje.

Motociklas – šalia lovos

Švedijoje gyvenančiam lietuviui verslininkui ištapytą motociklą pamatę švedai patarė niekada jo neparduoti, nes šio kūrinio vertė nemažės.

„Šiuo motociklu negalima važinėti, jį būtina saugoti svetainėje”, – kalbėjo apstulbę švedai.

Iš Mažeikių kilęs verslininkas neliko abejingas švedų patarimams – atsivežtą „Suzuki” užsitempė į devintajame aukšte esantį butą ir papuošė juo miegamąjį.

Tas pats verslininkas T.Juodžiukynui siūlė įrengti studiją Švedijoje, surasti klientų, bet meistras atsisakė viliojančio pasiūlymo: „Neįsivaizduoju savęs užsienyje, be to, labiausiai už viską vertinu nepriklausomybę.”

Šiaulietis kartais išvažiuoja į užsienį įgyvendinti kokio nors projekto, bet po to skuba namo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.