Per Vėlines – daugiau autobusų, uždarytų gatvių ir traktorių kapinėse

Artėjančios trys dienos bus skirtos ramybei, susikaupimui ir mirusiųjų pagerbimui, bet besiruošiantys važiuoti į kapines jau nujaučia, kad kelionė nebus nei rami, nei smagi.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė, Nerijus Povilaitis, Eglė Petkutė, Ričardas Vitkus, Rasa Stundžienė

Nov 1, 2013, 11:39 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:27 PM

Kad kapines pasiekti būtų lengviau ir netektų gadintis nuotaikos eismo spūstyse, portalo lrytas.lt žurnalistai pasidomėjo, kaip geriausia pasiruošti artimųjų kapų lankymui Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio gyventojams.

Tai svarbu ne tik į kapines važiuojantiems žmonėms, bet ir gyvenantiems netoli amžinojo poilsio vietų, nes gatvės bei kiemai greičiausiai bus pripildyti atvykėlių automobiliais, ypač prie kapinių, esančių tankiai apgyvendintuose mikrorajonuose.

„Natūralu, vykstančių į kapines bus tikrai daugiau nei įprastomis darbo dienomis, todėl pačiai kelionei reikia numatyti gerokai daugiau laiko – praėjusiais metais kai kurie vairuotojai net važiavo valandą anksčiau negu buvo įpratę iki tol“, - neslėpė Vilniaus savivaldybės Eismo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis.

Planuojama, kad dieną eismas bus intensyviausias rajonuose, kurie ribojasi su kapinėmis, o vakarais eismo srautai bus padidėję įvažiavimuose į miestą. Tačiau sostinės kapinių prieigose šiuo metu nėra pradėta jokių gatvių remonto ar rekonstrukcijos darbų, todėl tai nesukels papildomų spūsčių.

Be to, šįmet Vėlinėms prognozuojami itin geri orai. Penktadienį dieną didžiojoje Lietuvos dalyje oras sušils iki 8-10 laipsnių, o šeštadienį ir sekmadienį termometro stulpelis gali kilstelėti dar pora laipsnių aukščiau. Todėl kelionių neapsunkins nei plikledis, nei šlapdriba.

Vilniuje – uždaryta gatvė ir rekomendacija važiuoti autobusu

Kad prie pat kapinių susidarytų mažiau spūsčių, lapkričio 1–3 dienomis Vilniuje keisis eismo organizavimas prie Rokantiškių, Saltoniškių, Karveliškių ir Kairėnų kapinių.

Norintys pasiekti Rokantiškių kapines savaitgalį turės važiuoti per Naujosios Vilnios rajoną, A. Kojelavičiaus, Šiaurės, Uosių, Kalno ir Rokantiškių gatvėmis.

Ties Saltoniškių kapinėmis Ąžuolyno gatve lapkričio 1 dieną bus uždraustas transporto eismas.

Į Kairėnų kapines lapkričio 1–3 dienomis nuo Nemenčinės plento pusės automobiliai bus nukreipiami apvažiavimu Šilėnų gatve, o nuo Plytinės gatvės link kapinių bus nustatytas vienpusis eismas.

Savaitgalį vykstantys savo transportu į Karveliškių kapines per Pilaitės rajoną galės privažiuoti prie kapinių ne pagrindiniu, bet aplinkiniu keliu, esančiu už kilometro nuo pagrindinio įvažiavimo, važiuojant link Sudervės. Bet į šias kapines miesto atstovai labiausiai nerekomenduoja važiuoti savais automobiliais ir siūlo mašinas palikti Žvėryne ir iki kapinių važiuoti 63 maršruto autobusu.

Be to, artėjant Vėlinėms link Rokantiškių, Karveliškių bei Kairėnų kapinių važiuos daugiau viešojo maršrutinio transporto. Savaitgalį dažniau važiuos 7, 37, 38, 38A ir 63 maršrutų autobusai bei 2, 7, 16 ir 19 maršrutų troleibusai.

Kauno kapinėse automobilius tampys traktoriai

Ruošiantis Vėlinėms Kauno savivaldybės atstovai pasirūpino, kad būtų kam ištraukti pievose bei šalikelėse spūsčių metu nuolat įklimpstančius automobilius. Seniavos ir Romainių kapinėse kapinių prieigose lapkričio 1 – 2 dienomis budės du traktoriai.

Ilgojo savaitgalio metu bus sudaryta galimybė pėstiesiems naudotis laikinu Panemunės tiltu per Nemuną. Ketvirtadienį (spalio 31 d.) tiltelis pėstiesiems bus atidarytas nuo 17 iki 20 val., tuo tarpu penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį tiltu pėstieji galės naudotis nuo 8 iki 20 val.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovai lrytas.lt sakė, kad pareigūnai dirbs miesto ir Kauno rajono kapinių prieigose. Kadangi Kauno mieste ir Kauno rajone esančių kapinių privažiavimai ir automobilių stovėjimo aikštelės nėra pritaikytos dideliam automobilių srautui, automobilius teks palikti kiek toliau nuo kapinių.

Pareigūnai pastebi, kad lapkričio 1 - ąją ir 2- ąją dienomis didžiausios automobilių spūstys susidaro nuo 11 val. iki 14 val., mažiau automobilių būna nuo 8 val. iki 9 val. ar nuo 20 val. iki 21 val.

Policija praneša, kad link Romainių kapinių lapkričio 1 dieną automobilių eismas bus organizuojamas viena kryptimi nuo Baltų prospekto per Šilainių plentą link Raudondvario plento.

„Susikaupimas, prisiminimai apie mirusiuosius lemia ypatingą savijautą, ir turbūt retas pagalvojame, kad tokiu laikotarpiu gali atsirasti žmonių, pasinaudojančių šia situacija. Todėl policijos pareigūnai primena visiems, kad prie kapinių nepamirštumėte užrakinti automobilio, uždaryti langų, įjungti signalizacijos.

Automobiliuose nepalikite savo asmeninių daiktų – rankinių, dokumentų, piniginių, mobiliojo ryšio telefonų, net jei automobilis signalizuotas, užrakintas. Atidūs būkite ir prie kapų – tvarkydami juos, be priežiūros šalia kapo nepalikite rankinių, kitų daiktų“, - sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Simona Banėnienė.

Klaipėdoje į kapines važiuoti patogiau po pietų

Uostamiestyje lapkričio 1-ąją pirmenybė bus teikiama viešajam transportui. Vien kapinių kryptimi važiuos daugiau nei pusė – apie pusšimtis miesto autobusų. Siekiant apsidrausti nuo spūsčių, galimybė privažiuoti prie Joniškės ir Lėbartų kapinių bus palikta tik autobusams ir nuosavas transporto priemones vairuojantiems neįgaliesiems. Likusieji automobiliai į kapines turės riedėti aplinkkeliais.

Klaipėdos miesto savivaldybė kartu su viešojo transporto organizatoriumi bei Kelių policija parengė transporto judėjimo schemą, kur beveik nesiskirs nuo galiojusios pastaruosius kelerius metus.

„Didžiausio piko, kaip ir kasmet, laukiame lapkričio 1-ąją – nuo 9 iki 13 val. Autobusuose tuo metu gali pritrūkti sėdimų vietų, tad tie, kurie nori važiuoti patogiau, turėtų rinktis kitą laiką“, - patarė viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ atstovas Andrius Samuilovas.

Švenčių dienomis kursuos daugiau 11-ojo ir 18-ojo maršruto autobusų. Papildomi maršrutai įvesti jau likus savaitei iki švenčių – jau šiomis dienomis pastebimas kur kas didesnis keliaujančiųjų į kapines srautas. Lapkričio 1-ąją autobusai kursuos be perstojo, žadama, jog ilgai laukti stotelėse tikrai nereikės.

Į Joniškės kapines visą savaitgalį važiuos 17, 99, 25 ir 21 numerio autobusais. Lapkričio 1-ąją į Joniškės gatvę užsuks ir 17-ojo maršruto autobusas, paprastai aplenkiantis šią gatvę.

Nors prieš savaitę po rekonstrukcijos atidaryta Joniškės gatvė, lapkričio 1-ąją ja nebus galima važiuoti individualiu transportu, nes prie kapinių nėra kur pastatyti automobilių. Kapines žmonės turės pasiekti aplinkiniu keliu per Liepų ir Klemiškės gatves, tad į jas patariama vykti autobusais.

Į Lėbartų kapines veš 11, 111 ir 117-ojo maršruto autobusai. Pastarasis maršrutas sujungs Joniškės ir Lėbartų kapines.

Prie Lėbartų kapinių iš miesto pusės pro Rimkų gyvenvietę bus galima privažiuoti trumpam ir išleisti keleivius, pastatyti automobilius bus leidžiama tik neįgaliesiems. Kitiems patariama privažiuoti aplinkkeliais. Dauguma vairuotojų paprastai renkasi važiuoti Vilniaus plentu, pasuka į Laisvosios ekonominės zonos teritoriją ir žvyrkeliais važiuoja iki Lėbartų. Atvykusieji iš šios pusės gali nesunkiai rasti vietos automobiliui erdvioje aikštelėje.

Lapkričio 2-ąją eismas bus organizuojamas kaip įprasta, tačiau policijos pareigūnai pasilieka teisę apriboti automobilių judėjimą arčiau kapinių, jeigu susidarytų spūstys.

Šiauliuose prie kapinių – kilometrinės automobilių eilės

Pasak Šiaulių kapinių projektų vadovės Vaidos Buračienės, Šiauliuose yra net 19 kapinių, tačiau per Vėlines ir Visų Šventųjų dieną daugiausia žmonių suplūsta į miesto centre esančias K.Donelaičio ir miesto pakraštyje esančias Ginkūnų kapines.

Kadangi tiek prie K.Donelaičio, tiek prie Ginkūnų kapinių įrengtose automobilių stovėjimo aikštelėse sutelpa nedaug automobilių, jų voros užtvindo aplinkinių gatvių kelkraščius.

„Ginkūnų kapinėse palaidota apie 38 tūkstančiai žmonių, o šalia kapinių esanti automobilių stovėjimo aikštelė talpina vos 100 automobilių. Todėl lapkričio pirmąją automobilių eilės prie šių kapinių driekiasi net kelis kilometrus“, - portalui lrytas.lt sakė V.Buračienė.

Specialistė sakė, kad Ginkūnų kapinėse palaidotų artimųjų kapus aplankyti ketinantys neįgalūs žmonės automobiliu į kapinių teritoriją galės įvažiuoti tik spalio 31-ąją. Lapkričio 1-3 dienomis kapinių vartai automobiliams bus užrakinti.

Norint sumažinti lengvųjų automobilių srautą šiauliečiams rekomenduojama į kapines vykti visuomeniniu transportu.

Kaip ir kasmet bendrovė „Busturas“ per šventes numatė papildomų reisų - lapkričio pirmąją nuo devintos valandos ryto iki pusės septynių vakaro kas dešimt minučių kursuosiančiais autobusais šiauliečiai iš pietinės miesto dalies bus vežami į K.Donelaičio bei Ginkūnų kapines. Kas dešimt minučių kursuos ir šias abi kapines sujungsiantys autobusai.

Papildomi autobusų reisai į Šiaulių miesto kapines numatyti ir lapkričio 2-3 dienomis.

Spalio 31 – lapkričio 3 d. Šiaulių apskrityje dirbs sustiprintos policijos pajėgos.

Keliuose budėsiantys pareigūnai vairuotojus nukreips į aplinkkelius, transporto priemonių stovėjimo vietas šalia kapinių.

Šiauliuose artimųjų kapų lankyti vykstantiems vairuotojams policijos pareigūnai žadėjo teikti visokeriopą pagalbą, informuoti apie eismo sąlygų ypatumus.

Norint išvengti transporto kamščių prie K.Donelaičio kapinių, pareigūnai rekomendavo į šias kapines važiuoti Pramonės gatve, paskui pasukti į Kanapių gatvę ir sankryžoje su K.Donelaičio gatve pasukti į dešinę. Išvykti iš šių kapinių bus galima tik Išradėjų gatve.

Panevėžiečiams išvengti kamščių padės aplinkkelis

Panevėžio apskrities kelių policijos biuro pareigūnai rekomenduoja panevėžiečiams, norintiems išvengti automobilių kamščių problemos, į Šilaičių kapines važiuoti ne pro senąsias kapines Ramygalos gatvėje, o iš miesto vykti Upytės link, įvažiuoti į aplinkkelį ir važiuoti į Šilaičius arba kitu keliu – pro Velžį važiuoti į magistralę ir ja pasiekti kapines.

Atsižvelgdami į tai, kad didžiausias automobilių srautas būna nuo 12 iki 17 val., pareigūnai pataria mirusiųjų lankytojams į kapines vykti arba anksčiau, arba vėliau, kaimynams rekomenduoja važiuoti viena transporto priemone, naudotis viešojo transporto paslaugomis – autobusų bus daugiau nei paprastomis dienomis. Tai užtikrins greitesnę ir saugesnę kelionę. Žinoma, saugumas priklausys ir nuo vairuotojų kantrybės, atidumo, tolerancijos vieni kitiems.

Aplankius Šilaičių kapines, išvažiuojant iš automobilių stovėjimo aikštelių, bus galima sukti tik į dešinę, todėl prašome suplanuoti kelionės maršrutą. Jei po Šilaičių kapinių lankymo dar norėsite važiuoti link Ramygalos mistelio ar toliau, pasukti į kairę, t. y. Ramygalos link, negalėsite. Iš Šilaičių kapinių į Ramygalą pareigūnai siūlo važiuoti pro Jotainių gyvenvietę.

Pareigūnai primena Kelių eismo taisyklių 110 punkto reikalavimą: „Jeigu kelyje, kuriame yra dvi (ar daugiau) tos pačios krypties eismo juostos, vienoje iš jų eismas yra negalimas ir susidarė transporto priemonių eilė, kiekvienas gretima eismo juosta važiuojantis vairuotojas privalo leisti vienai transporto priemonei (pirmajai iš susidariusios eilės) persirikiuoti į jo užimamą eismo juostą. Persirikiuojantis privalo įsitikinti, kad jam duoda kelią.“

Visų šventųjų dieną Panevėžio autobusų parkas organizuoja specialius maršrutus į Šilaičių kapines.

Lapkričio 1 d. iš autobusų stoties į Šilaičių kapines ir atgal nuo 8 val ryto iki 15 val. 50 min. bus važiuojama maždaug kas 20 minučių. Taip pat 5 6ias kapines važiuos autobusai iš Dariaus ir Girėno g. (nuo 8 val. 20 min iki 17 val.) bei iš Aguonų g. (nuo 8 val. 30 min. iki 16 val. 30 min.)

Maršrutuose iš S.Dariaus ir S.Girėno, Aguonų g. už kelionę bus atsiskaitoma vienkartiniais ir nuolatiniais važiavimo miesto autobusais bilietais. Galios lengvatiniai bilietai su 50 ir 80 proc. nuolaida.

Važiuojant iš bet kurios miesto stotelės iki Šilaičių kapinių ir atgal, reikės pažymėti 2 vienkartinius bilietus. Turint poilsio dienomis galiojantį nuolatinį bilietą, papildomai reikės pažymėti vieną vienkartinį bilietą.

Važiuojant iš bet kurios miesto stotelės iki Ramygalos g. kapinių ir atgal, reikės pažymėti 1 vienkartinį bilietą. Turint poilsio dienomis galiojantį nuolatinį bilietą, vienkartinio bilieto papildomai žymėti nebereikės.

Važiuojant iš Ramygalos g. kapinių į Šilaičių kapines arba iš Šilaičių kapinių į Ramygalos g. kapines, reikės pažymėti 2 vienkartinius bilietus. Turint poilsio dienomis galiojantį nuolatinį bilietą, papildomai reikės pažymėti 1 vienkartinį bilietą.

Lapkričio 1 d. maršrutu Nr.16 „Prekybos bazė – Molainių g.” autobusai važiuos poilsio dienos grafiku, tačiau nuo 8 iki 19.30 val. autobusai kursuos dažniau (kas 9-12 min.).

Lapkričio 2 ir 3 d. šio maršruto autobusai važiuos poilsio dienos grafiku, tačiau nuo 9 iki 16 val. autobusai kursuos kas 15 min. Nuo lapkričio 4 d. sezoninis autobusų maršrutas iš autobusų stoties į Šilaičių kapines bus nutrauktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.