Studentai spūsčių problemą spręs ilgiau miegodami

Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) ketina nuo kitų metų vėlinti darbo laiką ir paskaitas mokslo įstaigoje pradėti pusvalandžiu vėliau - ne 8 valandą, o 8 val. 30 min.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2013-11-11 13:21, atnaujinta 2018-02-20 11:11

Tokį universiteto žingsnį paskatino Vilniaus miesto savivaldybės išplatintas prašymas įvairioms įstaigoms pradėti darbi laiką nevienodu metu, kad sostinės gatvėse sumažėtų rytinės spūstys.

LEU sprendimas keisti darbo laiką artimiausiu metu dar turi būti patvirtintas senate ir taryboje, bet studentai pokyčių laukia su džiaugsmu.

„Studentai mėgsta ilgiau pamiegoti. Be to, tas pusvalandis lemia nedaug, dėl jo paskaitos nesibaigs labai vėlai“, - tvirtino LEU studentų atstovybės prezidentė Ernestina Urbaitė.

Be to, pasak jos, kai kurių specialybių studentams paskaitos ir taip prasideda vėliau, taigi pokyčius pajus ne visi. Paskaitos pusvalandžiu vėliau turėtų prasidėti nuo kitos sesijos – kitų metų vasario.

Vilniaus savivaldybė ne tik ragina jai nepavaldžias mokslo įstaigas diferencijuoti darbo laiką, bet ir pati šiuo metu svarsto nuo ateinančių metų pavėlinti pamokas ir kai kuriose sostinės mokyklose.

Miesto vadovų manymu, taip moksleiviams nebereikės stumdytis sausakimšuose autobusuose ir troleibusuose piko metu. Šiuo metu iš 123 Vilniaus mokyklų 96 įstaigos pamokas pradeda 8 valandą, o likusios 27 – vėliau, 8.30 ar 9 val.

Remdamasi tarptautine patirtimi, Vilniaus savivaldybė tikisi, kad darbo laiko pavėlinimas mokslo įstaigose ne tik sumažintų spūstis mieste, bet ir teigiamai atsilieptų pačių moksleivių savijautai ir mokymosi rezultatams.

Londono Akademija tapo pirmoji mokykla Britanijoje pradedanti mokslą 10 val. po to, kai tyrimas parodė, kad paaugliai ne visiškai pabunda iki priešpiečių. Pavėlinus pamokas, vaikai tapo budresni ir aktyvesni pamokose.

Mineapolyje (JAV) pakeitus septynių mokyklų pradžios laikus iš 7 val.15 min. į 8 val. 40 min., buvo užfiksuota, kad mokinių rezultatai pagerėjo kelis kartus.

Tačiau moksleivių tėvai įžvelgia ir minusų – jei pamokų laikas pradinukams būtų pavėlintas, anksti darbą pradedantys ir vaikus į mokyklą vežantys tėvai vis tiek būtų priversti atžalas vežti į mokyklą anksčiau, tik pusvalandį ar daugiau vaikas praleistų lūkuriuodamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.