Kas 6 sekundes avarijoje sužalojama po žmogų

Kiekvienais metais pasaulyje eismo įvykiuose žūsta daugiau negu vienas milijonas žmonių, 50 milijonų sužeidžiama, daugelis jų lieka neįgalūs. Kiekvieną dieną eismo įvykiuose žūsta 3 tūkst. 500 žmonių, kas 6 sekundės kelyje nukenčia žmogus.

Pasaulyje avarijos per metus nusineša daugiau nei milijoną gyvybių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasaulyje avarijos per metus nusineša daugiau nei milijoną gyvybių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 16, 2013, 9:29 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:22 AM

Šiais metais (iki lapkričio 14-osios) mūsų šalyje jau žuvo 217 eismo dalyvių. 2012-aisiais Lietuvoje eismo įvykiuose žuvo 302 žmonės, 2011 metais - 296, 2010 metais - 299. Didelis eismo įvykių aukų skaičius akivaizdžiai byloja apie neatsakingą žmogaus elgesį kelyje.

Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio sekmadienį minima Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Šiais metais tokia diena - lapkričio 17-oji. Ši diena minima nuo 2005 metų. Ją minėtina paskelbė Jungtinių Tautų ir Pasaulio sveikatos organizacijos.

„Minėti žuvusius eismo įvykiuose, tai ne tik maldoje prisiminti mums brangius žmones, bet taip pat dėl jų šviesaus atminimo padaryti viską, kad užbėgtume už akių toms skaudžioms nelaimėms šiandien.

Mes, net minties neturėdami apie žudymą, galime įgyti potencialaus žudiko poziciją. Nes kiekvieną kartą, kai elgiuosi neatsakingai, mano elgesys gali išprovokuoti mano paties ar, dar blogiau, kito žmogaus žūtį.

Kiekvieną sykį, kai vairuoju techniškai netvarkingą transporto priemonę, kai pats esu netinkamos būklės vairuoti (apkvaitęs nuo svaigalų, pervargęs, nedėmesingas, pavyzdžiui, kalbu telefonu), kai manevruoju neatsargiai ar agresyviai, kai atsakau agresyvumu į kito vairuotojo agresiją, jau nusidedu Dievo įsakymui "Nežudyk".

Būtų be galo apmaudu, jei tai nuskambėtų kaip eilinis moralizavimas, nes tikslas nėra ieškoti kaltų, bet visapusiškai skatinti saugaus eismo kultūros ugdymą. Tikslas nėra nuslopinti vidinius žmogaus impulsus, bet juos pažinti ir atsakingai nukreipti tinkama linkme, kad jie tarnautų žmogui, o ne atvirkščiai.

Mes turime galimybę savyje išsiugdyti rūpestingumą kitais eismo dalyviais, pagarbą ir kantrybę. Galime apsispręsti ne tik patys nesiblaškyti vairuodami, bet dar ir numatyti laiko rezervą kelyje iškilus netikėtai situacijai.

Galime ne tik gerai mokėti eismo taisykles ir jų laikytis, bet ir nelikti abejingais stebėtojais tada, kai matome kitus neatsakingus eismo dalyvius", - pastebėjo Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas.

Pagrindinis šios dienos tikslas - žuvusiųjų eismo dalyvių paminėjimas, dvasinis ir moralinis palaikymas žmonių, kurių šeimos nariai, draugai ar pažįstami žuvo eismo įvykiuose.

Kartu norima dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo elgesį kelyje, Kelių eismo taisyklių laikymąsi, kad būtų išvengta beprasmių aukų.

Šį sekmadienį, lapkričio 17-ąją, daugelyje mūsų šalies bažnyčių šv. Mišių metu tikintiesiems bus priminta, kad minima Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti, bus meldžiamasi už žuvusiuosius eismo nelaimėse.

Kunigai dar kartą kreipsis į parapijiečius, suaugusiuosius ir vaikus, prašydami nebūti abejingais ne tik savo, bet ir visų bendruomenės narių saugumui kelyje.

Renginiuose, skirtuose Pasaulinei dienai žuvusiems eismo įvykiuose atminti, dalyvaus ir policijos pareigūnai, Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos, valstybės įmonių, prižiūrinčių kelius, savivaldybių, visuomeninių organizacijų atstovai.

Rūpinantis eismo dalyvių saugumu bus dalijami atšvaitai, kiti šviesą atspindintys elementai, prevencinė saugaus eismo medžiaga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.