Arabų šeichams – dar neregėti automobiliai

5000 arklio galių, 560 kilometrų per valandą greitis, kaina – 1,1 milijono eurų. Toks automobilis neseniai buvo pristatytas Dubajuje (Jungtiniai Arabų Emyratai) vykusioje parodoje, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis Spiegel.de.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 6:25 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:24 AM

Tai išskirtinis sportinis automobilis „Devel Sixteen“. Bet ar šis keturratis monstras kada nors pasirodys gatvėse, kol kas abejojama.

„Orientavomės į JAV bombonešį F-15. Šis automobilis turi byloti, kad Dubajus ir automobilių pramonės srityje gali prasiveržti iki pasaulio lyderių“, – šiuos Rashido al-Attaro žodžius citavo anglakalbiams Dubajuje leidžiamas laikraštis „The National“.

R.al-Attaras – bendrovės „Defining Extreme Vehicles Car Industry“ („Devel“), kurią jis įkūrė Dubajuje kartu su savo dviem broliais, viceprezidentas.

Jų pirmasis projektas ir yra sportinis automobilis „Devel Sixteen“. „Tiesą sakant, norėjome sukurti 1000 AG automobilį, bet toks jau yra „Bugatti Veyron“, todėl privalėjome kartelę pakelti aukščiau“, – sakė R.al-Attaras.

Taip paprastai galima paaiškinti, kodėl kilo planas sukurti 5000 AG automobilį. Ambicingasis naujagimis turės 7,2 litro 16 cilindrų variklį, kurį esą sukūrusi viena JAV bendrovė, bet jo gamyba turi būti perkelta į Dubajų.

Kitos techninės automobilio „Devel Sixteen“ detalės nėra žinomos. Tačiau parodoje buvo demonstruojami paveikslai ir filmuota medžiaga apie jį.

Tik kol kas jam neleidžiama judėti. Viena vertus, dar trūksta kai kurių detalių – kad ir saugos diržų. Be to, niekas nėra pagaminęs padangų, kurios galėtų susidoroti su 5000 AG, 560 kilometrų per valandą greičiu ir galimybėmis 100 kilometrų pagreitį pasiekti per 1,8 sekundės.

Pavyzdžiui, kuriant 110 kilogramų sveriantį „Bugatti Veyron“ (1001 AG, 407 kilometrai per valandą) su septynių pakopų dvigubos sankabos transmisija, specialioms padangoms sukurti prireikė beveik penkerių metų.

„Išties padangos – problema“, – pripažino „Devel“ viceprezidentas R.al-Attaras. Bet, anot jo, sprendimo galimybių ieškoma su daugeliu bendrovių.

„Devel Sixteen“ kūrėjai mieliau dalijasi savo tolesniais planais nei techninėmis detalėmis. Vėliausiai per 14 mėnesių turi būti parduotas pirmasis modelis, vėliau per metus – šeši egzemplioriai. Teigiama, kad jau esama ir besidominčiųjų.

„Milijardierius iš JAV paskambino ir pasakė, jog nori užsukti į automobilių parodą apžiūrėti mūsų automobilio“, – sakė R.al-Attaras.

Ne visi taip entuziastingai nusiteikę kaip „Devel Sixteen“ kūrėjai. „Kol automobilio nepamatysime gatvėje, tokį sumanymą laikome kvailyste“, – rašo JAV automobilininkų tinklaraštis „Jalopnik“.

Šiuo metu automobilis esąs tik „beprotiškų techninių duomenų rinkinys“, teigiama tinklaraštyje „Motor Authority“.

Ką po tokių vertinimų dar galima pridurti? Gal tik tiek: kol tokie automobiliai lieka beprotiška svajonė, jie bus patrauklūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.