Pareigūnai paaiškino, kas laukia vairuotojų dėl naujų taisyklių

Net ir labiausiai patyrusiems vairuotojams būtų pravartu susipažinti su nuo liepos 1-osios įsigaliojusiomis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo naujovėmis.

Į avariją patekusioms mašinoms gali tekti iš naujo atlikti techninę apžiūrą.<br>T.Bauro nuotr.
Į avariją patekusioms mašinoms gali tekti iš naujo atlikti techninę apžiūrą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:36 AM

Kelių eismo dalyvius drausminančius ir suvaržančius pakeitimus Susisiekimo ministerijos specialistai parengė dar 2011-aisiais.

Bet prireikė daugiau kaip dvejų metų, kol saugaus eismo žinovų ir policijos pareigūnų patobulintas naujoves palaimino politikai, rašo „Lietuvos rytas“.

„Negalėtume išskirti nė vieno punkto, nes visi jie reikšmingi“, – apie daug ginčų sukėlusius pakeitimus „Lietuvos rytui“ sakė Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Rytis Vosylius.

Smarkiai sugriežtinta ne tiktai automobilių vairuotojų, bet ir dviratininkų kontrolė. Mat jie yra ypač nedrausmingi: per 2013 metus buvo sučiupti 2058 neblaivūs ir 1350 kvaišalais apsisvaiginusių dviratininkų.

Nerūpestingiesiems – smūgis

Ypač sunerimti turėtų vairuotojai, kurie savo transporto priemonės būkle susirūpindavo kas dvejus metus ir į dirbtuves užsukdavo tik prieš privalomąją techninę apžiūrą.

„Būdavo gudragalvių, kurie prieš važiuodami į techninės apžiūros centrą skolindavosi padangas, o po to vėl apaudavo mašiną visiškai nudilusiomis, – vieną priežasčių griežtinti tvarką įvardijo R.Vosylius. – Be to, tai privers vairuotojus nuolat rūpintis automobilio technine būkle.“

Techninės apžiūros talonas bus atimamas, jei neveikia vairo mechanizmas, sugedo stabdys, netvarkingas priekabos prikabinimo įtaisas, lyjant, sningant arba esant rūkui vairuotojo pusėje neveikia stiklo valytuvas.

Tas pat gresia vairuotojui, kurio automobilio priekyje tamsiuoju paros metu ar esant prastam matomumui nedegs nė vienas kairysis žibintas, o sugedus galiniam gabarito žibintui neveiks avarinė signalizacija arba prie mašinos galo nebus pritvirtinta avarinio sustojimo ženklo.

Į techninių apžiūrų centrą teks važiuoti vairuotojams, kurių automobilio stiklas pernelyg užtamsintas, variklio skleidžiamas garsas viršija nustatytas normas, važinėjama sudilusiomis ar sezono neatitinkančiomis padangomis, žibintuose sumontuotas gamintojo reikalavimų neatitinkantis šviesos šaltinis.

Keliuose daugės tikrintojų

„Ginčytasi, ar nevertėtų senesnėms kaip 10 metų mašinoms techninę apžiūrą atlikti kasmet. Tačiau tai nepadėtų.

Juk gedimas gali atsirasti bet kada – net ir praėjus vos mėnesiui nuo techninės apžiūros“, – sakė R.Vosylius.

Specialistas ramino besibaiminančiuosius, jog dėl vienos nebedegančios lemputės pareigūnai nebeleis tęsti kelionės ir atims techninės apžiūros lapą.

„Kelionės tęsti nebus leidžiama, jei tamsiuoju paros metu nedegs nė vienas iš trijų – artimųjų, tolimųjų šviesų arba rūko – kairysis žibintas.

Taip nutinka retai, juk vairuotojas pats gali pakeisti perdegusią lemputę“, – sakė specialistas.

Tačiau keliuose padaugės tikrintojų – vairuotojus kontroliuos ne tik policijos pareigūnai, bet ir Valstybinės kelių transporto inspekcijos (VKTI) darbuotojai.

Planuojamos ir bendros akcijos su daugiau specializuotos įrangos turinčiais techninių apžiūrų centrais.

Iš pradžių ketina įspėti

Techninės apžiūros lapą anuliuoti ir lipdukus nuo valstybinio registracijos numerio nuimti galės tiek policijos pareigūnai, tiek VKTI darbuotojai.

Techniškai nesutvarkyto automobilio savininkui bus skiriama bauda ir surašomas sprendimas anuliuoti techninę apžiūrą. Tada vairuotojui neliks kitos išeities kaip važiuoti į techninės apžiūros centrą, o ten iš naujo bus atliekama visa patikra.

„Pareigūnams nurodyta, kad dėl smulkių pažeidimų pirmosiomis dienomis neskubėtų bausti, o tik įspėtų eismo dalyvius.

Bet pereinamasis laikotarpis jau baigiasi, tad patartume visus atidžiai apžiūrėti savo transporto priemones“, – teigė R.Vosylius.

Žada dirbti lanksčiai

Vienas gąsdinančių pakeitimų yra galimybė atimti teisę naudotis automobiliu, jei jo šeimininkas tris mėnesius vėluoja atlikti techninę apžiūrą ar nėra įsigijęs privalomojo civilinės atsakomybės draudimo poliso.

Sustabdžius tokią transporto priemonę kelyje išties bus atimamas ir valstybinis registracijos numeris. Bet nereikia baimintis tiems, kurie išvažiuoja porą kartų per metus.

„Bus dirbama lanksčiai – tokiems vairuotojams pakaks pranešti, jog tam tikrą laiką planuoja nesinaudoti savo transporto priemone“, – tikino R.Vosylius.

Gali būti sugrąžinti ir baudos balai

Kelių chuliganams siaubą keliantys baudos balai netrukus bus įteisinti ir dažnai Kelių eismo taisykles pažeidžiantys vairuotojai nebegalės atsipirkti vien piniginėmis baudomis. Taip vakar nusprendė Vyriausybė, tačiau šią tvarką dar turės palaiminti Seimas.

Balai bus skirstomi pagal pažeidimo sunkumą ir keliamą pavojų eismo saugumui (2, 3, 4 ar 5 balai).

Asmenys, kurie per vienus metus surinks 10 ar daugiau balų, teisės vairuoti transporto priemonę neteks nuo devynių mėnesių iki vienų metų. Įvertinus pradedančiųjų vairuotojų (turinčių iki dvejų metų vairavimo stažą) keliamą grėsmę eismo saugumui, teisė vairuoti jiems bus atimama surinkus ne 10, o 6 balus.

Balai bus skiriami už nustatyto greičio viršijimą, kelio ženklų reikalavimų nesilaikymą, sukeltą eismo įvykį, vairavimą esant neblaiviems ir kitokius pažeidimus, bet tik už tuos, kuriuos padarius numatyta bauda. Jei už pažeidimą numatyta galimybė atimti teisę vairuoti transporto priemones, balai nebus skiriami.

Paskirtų balų galiojimas baigsis suėjus vieniems metams nuo jų paskyrimo dienos arba už juos paskyrus papildomą administracinę nuobaudą – atimti teisę vairuoti transporto priemonę.

Svarbiausi pakeitimai, įsigalioję nuo liepos

Sugriežtinta tvarka taksi vairuotojams ir motociklininkams – kaip ir profesionalams bei pradedantiesiems, jiems leistina girtumo riba sumažinta iki 0,2 promilės.

Įkliuvęs be vairuotojo pažymėjimo asmuo jį įgyti galės ne anksčiau kaip po metų. Jei vairuotojas dukart įklius girtas ar apsvaigęs nuo kvaišalų, iš jo teisė vairuoti bus atimama mažiausiai 10 metų. Tokia pat nuobauda gresia kelių chuliganams, kurie tris kartus praras teisę vairuoti.

Lietuvoje iki šiol neregistruota transporto priemonė „Regitroje“ bus priimama tik tada, kai pereis techninę apžiūrą. Į techninės apžiūros centrą atvažiuoti pavėlavusiems ar lapą dėl techniškai nesutvarkytos transporto priemonės praradusiems vairuotojams teks kreiptis dėl vienkartinio leidimo. Vieną dieną galiojantį leidimą išduos techninę apžiūrą atliekantys centrai.

Techninę apžiūrą teks atlikti ir į avariją patekusioms transporto priemonėms, jei joms buvo pažeistas rėmas, statramstis, lonžeronas, pažeista pakaba, vairo ar stabdžių sistema, suveikė saugos pagalvių sistema.

Naudotis leidžiama tik sutvarkytus stabdžius ir garso signalą turinčiu dviračiu. Jei dviračio priekyje nedega baltas, o gale – raudonas žibintas, dviratininkas važiuojamojoje dalyje privalo vilkėti ryškią liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Tamsiuoju paros metu privaloma važiuoti ir įjungtais žibintais, ir dėvėti liemenę.

Įstatymu įteisinta teisė nuvežti automobilį, jei net nepadarytas pažeidimas. Nutempti transporto priemonę leidžiama, jei ji trukdo valyti ar sutvarkyti šią stovėjimo vietą. Tiesa, už priverstinį nuvežimą savininkui mokėti nereikės.

Tamsiuoju paros metu iš transporto priemonės išlipusiam vairuotojui reikės vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Šis reikalavimas netaikomas apšviestame kelyje ar sustoti skirtoje vietoje.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.