Pasipiktinęs vežėjas pasiūlė Lietuvos valdininkams atsipeikėti

„Esu vienos transporto kompanijos vadybininkas. Vadovauju daugiau nei 20 vilkikų, kurie dirba Vakarų Europoje, pervežinėja krovinius tarp Vokietijos, Ispanijos, Prancūzijos, Austrijos.

20 vilkikų valdantis Andrius tvirtina, kad naujosios TA taisyklės labiausiai kenkia sąžiningiems verslininkams.<br>R.Jurgaičio nuotr.
20 vilkikų valdantis Andrius tvirtina, kad naujosios TA taisyklės labiausiai kenkia sąžiningiems verslininkams.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jul 25, 2014, 12:34 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:53 PM

Įvedus naująją techninių apžiūrų tvarką tapome „nelegalais“, nes anksčiau nesiųsdavome savo vilkikų ir puspriekabių į Lietuvą techninei apžiūrai“, – savo pasakojimą pradėjo portalo lrytas.lt pašnekovas Andrius, kurį papiktino nuo liepos 1 dienos įsigaliojusi tvarka, pagal kurią transporto priemonės be lietuviškos techninės apžiūros automatiškai išregistruojamos.

„Norėčiau paklausti valdininkų ministerijose – ar jūsų pareiga lengvinti verslo aplinką, ar ją apsunkinti?“, – retoriškai klausė jis.

Kelionė kainuoja dešimtis tūkstančių

Pasak pašnekovo, Vakarų Europoje dirbantys vežėjai vilkikų ir puspriekabių į Lietuvą nesiunčia ne todėl, kad norėtų išvengti mokesčių ar ką nors nuslėpti.

Tokia kelionė vežėjams neapsimoka, nes nuolatinius klientus turinčios įmonės į Lietuvą turėtų siųsti tuščius vilkikus.

„Konkretus žingsnis mums kainuos apie 30-40 tūkst. eurų, kurie galėjo didele dalimi pavirsti Lietuvos biudžeto pinigais per pelno mokestį, per mokesčius „Sodrai“ ar per darbuotojų pirkinių PVM, – tvirtino Andrius. – Dabar diduma tų pinigų išlėks pro kaminą tuščiam sunkvežimiui grįžtant į Lietuvą. Geriau jau būtų padidintas koks nors mokestis, iš kurio bent žinotume, kad bus sumokėta pensininkams ar padidinti jūsų atlyginimai. 20-40 tūkst. eurų gali būti net lemtingi mažesnei įmonei.“

Nevienodi dokumentai

Jis prieštaravo ir techninių apžiūrų eksperto Ramūno Vėlavičiaus nuomonei, kad vežėjai gudrauja ir tik sakosi Vakarų šalyse atliekantys techninę apžiūrą.

„Tvirtindami, kad lietuviškų transporto priemonių TA atliekama vakarų šalyse ir kad ten išduoti dokumentai tenkina tvarką keliuose prižiūrinčius pareigūnus, vežėjai pasako ne visą tiesą. Visų pirma dokumentų, kuriuos privalo su savimi užsienyje turėti automobilio vairuotojas, sąraše nėra nė žodžio apie techninę apžiūrą.

T. y. šito niekas niekada netikrina, nes kol nėra unifikuotos TA procedūros ir tai patvirtinančio dokumento, nei vokietis, nei prancūzas negali pasakyti, ar jam rodomas kažko nesuprantama kalba primargintas popiergalis iš tiesų yra oficialus dokumentas ar klastotė“, – kalbėjo R.Vėlavičius.

Andriaus teigimu, tai neįmanoma, nes be TA važinėjantiems automobiliams negaliotų civilinės atsakomybės ir Kasko draudimai.

„Galiu užtikrinti, kad nė vienas vežėjas nerizikuos prarasti draudimo išmokas. Techninės apžiūros atliekamos reguliariai kas metus TA apžiūrų centruose Vokietijoje ar Prancūzijoje suderinus su draudimo kompanijomis, kad nekiltų rūpesčių dėl galimos išmokos“, – užtikrino jis.

Labiausiai kenkia sąžiningiems?

Pašnekovas pripažino, kad yra ir tokių įmonių, kurios stengiasi įvairiais būdais apeiti įstatymus, tačiau jos ir taip iškreipia rinką sąžiningai dirbančioms ir mokesčius mokančioms įmonėms, tačiau jas veiksmingiau suvaldyti įmonių veiklos tikrinimais, o ne naujais draudimais.

„Konkretus TA tvarkos pakeitimas skaudžiausiai kerta toms, kurios viską daro pagal įstatymus. Iki šiol buvusi galimybė vilkikui negrįžti į Lietuvą nebuvo pažeidimas, visi mokesčiai buvo mokami, TA vykdomos Vokietijoje, „nukentėdavo“ tik TA apžiūrų įmonės Lietuvoje“, – įsitikinęs Andrius.

Jis stebėjosi, kad per 10 metų nuo įstojimo į Europos Sąjungą Lietuvoje atliekamų TA dokumentai vis dar nesuderinti su vakarietiškais.

„Siūlau atsipeikėti ir priimti tam tikras išlygas ir reikalavimus, kuriuos atlikus galima būtų pereidinėti TA kitose ES šalyse. Tušti samprotavimai, kad kažkas gal gudrauja, galbūt kažkas nedaro to ar ano, nekeičia situacijos. Kodėl valdininkija pastoviai pjauna braškančias šakas ant kurių patys ir sėdi? Nupjausit šakas ir kamienas nudžius“, – dėstė įpykęs verslininkas.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.