Draudikų galia tirpsta – jie nebespręs automobilių likimo

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė automobilių savininkams palankioms įstatymų pataisoms. Svarbiausia iš jų – siūlymas išbraukti nuo liepos 1 dienos įsigaliojusią įstatymo nuostatą, numatančią, kad apgadintus automobilius ar motociklus Lietuvoje galima privalomai išregistruoti remiantis vien draudimo bendrovių išvadomis.

Seimas pritarė galimybei iš draudikų atimti galią išregistruoti avarijose aplamdytus automobilius.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Seimas pritarė galimybei iš draudikų atimti galią išregistruoti avarijose aplamdytus automobilius.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Sep 16, 2014, 5:53 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 6:39 PM

Techninė apžiūra nedings

Pataisos autorius liberalas Eligijus Masiulis portalui lrytas.lt tvirtino esamoje tvarkoje įžvelgiantis daug keblumų.

„Susidaro paradoksali situacija, kai į eismo įvykį patenka senesnis automobilis ir jam, pavyzdžiui, įlenkiamos durelės. Naujų durelių kaina gali viršyti 75 proc. automobilio vertės, bet galima įdėti ir geros būklės senas dureles, o tai eismo saugumui įtakos nedaro“, - sakė jis.

Atsižvelgiant į liberalo teikiamas pataisas, draudimo įmonės, atsakingos už eismo įvykių metu padarytų žalų administravimą, tik teiktų informaciją apie apgadintų transporto priemonių būklę techninės apžiūros duomenų bazei ir transporto priemonių registrui.

Jei transporto priemonių pažeidimai turės tiesioginės įtakos eismo saugumui, tokiems automobiliams neeilinė techninė apžiūra būtų privaloma.

Sprendimas - spalį

E.Masiulis patvirtino, kad nuostatų dėl techninės apžiūros atlikimo po avarijos jis nesiūlo keisti, ir šuo metu įstatyme yra numatyta, kad TA po avarijos reikia pereiti, jei buvo pažeistas statramstis, kėbulo konstrukcija, saugos pagalvės, priekabos važiuoklė bei kitų stambių sugadinimų atveju.

Tiesa, galutinio sprendimo dar teks palaukti – Seimui pritarus minėtoms pataisoms jas dar turės įvertinti Ekonomikos bei Teisės ir teisėtvarkos komitetai. E.Masiulis spėjo, kad sprendimo sulauksime spalį.

Pasigailės motociklininkų

Taip pat linkstama atsisakyti įstatymo reikalavimo transporto priemonių savininkams turėti visus metus galiojantį civilinės atsakomybės draudimą. Siūloma atsižvelgti į tai, kad kai kurios transporto priemonės, pavyzdžiui, motociklai, išvažiuoja į gatves tik šiltuoju metų laiku.

„Negalima pažeisti elementarių transporto priemonių savininkų teisių ir bausti juos už tai, kad, pavyzdžiui, motociklais žiemą nevažinėja. Atrodo, Seimo dauguma tai irgi suprato ir yra pasirengusi atitaisyti priimant įstatymą paliktas klaidas.

Kitas dalykas - akivaizdu, kad pagrindinis kriterijus sprendžiant, ar automobilis tinkamas toliau važiuoti, turėtų būti jo saugumas, o ne draudikų išvados", - tvirtino E.Masiulis.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.